110 yaşındaki Şahgül nine vefat etti

Kadın Haberleri —

  • Almanya'nın Stuttgart kentinde çocuklarıyla yaşayan Şahgül nine 30 Mayıs’ta kalp ve böbrek yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi. 1912 doğumlu Şahgül nine 110 yaşındaydı.

Almanya’nın Baden Württemberg eyaletinin en yaşlı kadınlarından Karakoçanlı Şahgül Sarak 110 yaşında hayata gözlerini yumdu. 

Almanya'nın Baden Württemberg eyaletine bağlı Stuttgart kentinde çocuklarıyla yaşayan Şahgül nine 30 Mayıs’ta kalp ve böbrek yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi. 1912 doğumlu Şahgül ninenin naaşı 2 Haziran’da yıllarca özlemini çektiği Karakoçan’ın Mizikan köyünde defnedildi.

Koyu HDP’liydi

Şahgül Sarak, Türkiye’deki 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimlerinde 103 yaşındayken HDP’ye destek olmak için sandık başına gitmesiyle gündem olmuştu. Oğlu ve torunlarıyla birlikte gittiği Stuttgart Başkonsolosluğu'nda oyunu kullandıktan sonra zafer işareti yaparak "Bijî Partiya Kurdan" sloganı atan Karakoçanlı asırlık çınar, çevresinde ‘koyu bir HDP’li olarak tanınıyordu.  

Eyaletin en yaşlılarından

Birçok kez Alman yerel basınına da konu olan 1912 doğumlu Şahgül nineyi yaşadığı Kornwestheim kasabasının Belediye Başkanı Ursula Keck de sık sık ziyaret etmiş, doğum günlerini de kutlamıştı. Baden Württemberg Eyalet Başkanı Winfried Kretschmann’dan Şahgül nineye tebrik mektupları göndermişti. 

Köyümü özlüyorum

Bingöl/Kiğılı olan Şahgül nine, Abdullah Sarak ile evlenerek Karakoçan’ın Mizikan Köyü'ne gelin gitmiş. Eşi Abdullah 1964’te Almanya’ya işçi olarak geldikten 18 yıl sonra ise Şahgül nine buraya yerleşmiş. Yaşamının son 40 yılını Almanya’da geçiren Şahgül nine, hep köyüne özlemle yaşamış. Oy kullanmak için sandık başına gittiğinde “Köyü ve eski yaşamı özledin mi?” diye sorduğumuz Şahgül nine "Çok özlüyorum, biz eskiden çok çalışırdık, her şey yaptık, arkadaşlarımı ve akrabalarımı özlüyorum" diye yanıt vermişti. 

Üç kız ve yedi erkek çocuğu ile 21 torunu olan Şahgül nine, 1982’de bir oğlunu, 1990’da eşi Abdullah Sarak’ı ve 2010 yılında da bir kızını kaybetmişti.

HABER MERKEZİ 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.