12 Güneylinin cenazesi Polonya’daki morglarda

  • KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus, Polonya-Belarus sınırında yaşamını yitiren 12 Güney Kürdistanlının cenazelerinin Polonya’daki morglarda olduğunu, ancak can kaybının açıklanan rakamların iki-üç katı olduğunu öğrendiklerini söyledi.

 

ERKAN GÜLBAHÇE/SAARBRÜCKEN

KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus’un da aralarında bulunduğu KNK heyeti 11 Kasım’da Polonya-Belarus sınırına gitti. Görüşme ve temaslarının devam ettiğini belirten Karamus,  sınırda bekleyen Kürtlerin sayısının 5-6 bin civarında olduğunu belirtti.

Gazetemize konuşan Karamus, Polonya sınırında 150 kilometre uzunluğunda 10 kilometre derinliğinde bir yasak bölge oluşturulduğunu hatırlatarak, "Yaklaşık 15 bin asker ve polis konuşlanmış. Maalesef mültecilerin kaldığı bölgeye herhangi bir siyasetçinin girmesine izin verilmediği için direkt görüşme imkanımız olmadı. Sınır askerlerinin yanı sıra tellerle izole edilmiş, mültecilerle görüşme imkanı tamamen ortadan kaldırılmış. Bölge, kesinlikle basın, heyetler ve insani yardım kurumlarına yasaklanmış" dedi.

Toplam 15 bin Kürt

Ellerindeki bilgilere göre Belarus’taki kampları terk ederek sınıra gelen 5-6 bin Kürt mülteci olduğunu kaydeden Karamus, Belarus’taki kamplarda teyit ettirememekle birlikte toplam 15 bin Kürt’ün olduğunu ifade etti.

Sınırda bulunan Kürt mültecilerle telefon üzeri görüşme olanağı bulduklarını kaydeden Karamus, "Zorlu hava koşullarına karşı kendilerini savunacak hiçbir olanaklarının olmadığını, barınma ve sağlık konusunda ciddi ihtiyaçlarının olduğunu, çok sayıda kişinin hastalandığını ve tedavi imkanlarının bulunmadığını aktardılar" diye konuştu.

12 cenaze morgda

Polonya’daki hastane yetkilileri ve doktorlarla görüştüklerini belirten Karamus, şunları dile getirdi: "Şimdiye kadar 12 Güney Kürdistanlı Kürt mültecinin cesetlerinin Polonya’daki morglarda olduklarını dile getirdiler. Bölgedeki doktorlar, ölü sayısının açıklanan rakamın iki üç katı olduğunu da kaydetti."

Hükümet görüşmeyi reddediyor

Polonya Meclisi’nde grubu bulunan partilerin milletvekilleri, Helsinki İnsan Hakları Komitesi’nin içinde olduğu birçok yardım kuruluşu ile de bir araya geldiklerini aktaran Karamus, hükümet yetkilileriyle de ancak telefon üzeri görüşme gerçekleştirebildiklerini söyledi. Karamus, "Polonya hükümeti çok sert bir tutumla mültecileri kabul etmeme yönünde bir politika izliyor. Bundan dolayı bölgeye giden hiçbir heyet ile görüşmek istemiyorlar" dedi.

Avrupa politikası

Polonya yasalarına göre yasak bölge ilanının ancak bir ay olduğunu anımsatan Karamus, şöyle devam etti: "Süre bu ay sonunda bitiyor ve ikinci kez uzatma şansı yok. Ancak vekiller hükümetin kanunu değiştirmek için Meclis’te yeterince destek bulabileceğini belirtti. Polonya makamları, Avrupa sınırları kapatmada bizi destekliyor. Hatta bazı ülkeler askeri teçhizat ve polis desteği göndermeye de hazır, diyor."

Erdoğan’ın taktiği

Türkiye ve Belarus iktidarlarının mülteciler üzerinden Avrupa üzerinde baskı kurmaya çalıştığını söyleyen Karamus, "Diktatör Erdoğan ve Lukaschenko yaşanan mülteci dramını amaç ve hedeflerine ulaşmak için Avrupa Birliği’ne karşı siyasi bir koz olarak kullanıyorlar" dedi. Karamus, Türkiye’nin aynı zamanda Kürdistan’ı insansızlaştırmak için bir konsept içerisinde hareket ettiğini de ekledi.

Bu koşullarda geri dönemeyiz

İnsanların yaşadıkları ekonomik sorunlar ve siyasal baskılardan ötürü ülkelerini terk etmek zorunda kaldığının altını çizen Karamus, bağlı kurdukları Kürdistanlıların, "Göç etme nedenlerimiz ortadan kaldırılmadığı sürece hiçbir güç bizi Güney Kürdistan’a geri gönderemez. Ancak bizim cesedimiz Kürdistan’a gönderilir" dediğini aktardı.

Çağrılara kulak verin

Güney hükümetinin mültecilerin sesine kulak vermek yerine gerçekleri çarpıttığını belirten Karamus, şunları söyledi: "Güney Kürdistan hükümeti mültecilerin topraklarına geri dönmeleri için gerekli koşulları sağlamalı ve göç nedenlerini ortadan kaldırmalı, çağrılara kulak vermeli. KNK ve PKK ile ilgili söyledikleri, komik ve trajik. Gerçeklerle yüzleşmeleri lazım."

Ortak komisyon çağrısı

"Biz kendimizi dört parça Kürdistan’ın hizmetkarı olarak görüyoruz" diyen Karamus, "Böyle komik açıklamalar yerine dönüp yaptıklarına ve Güney Kürdistan’daki halkın neden göç ettiğine bakmalarını tavsiye ediyorum" diye konuştu. Çözüm için KNK adına Federe Kürdistan Meclisi ve hükümetine çözüm için ortak komisyon kurma çağrısında bulunduklarını hatırlatan Karamus, "Ne yazık ki henüz dönüş alamadık. Umut ediyoruz Güney Kürdistan yetkilileri çağrımıza cevap verirler. Bu gün harekete geçilmezse yarın geç olabilir. Büyük trajediler yaşanabilir. Güney Kürdistanlı yetkililerle görüşüp çözüm bulmaya hazırız" diye ekledi.

 

Hükümet ile görüşülecek

Polonya’da temaslarının süreceğini belirten Karamus, bu hafta içi veya en geç gelecek hafta başında KNK heyeti olarak Polonya hükümet yetkilileri ve parti başkanlarıyla yüz yüze görüşme hazırlıkları yaptıklarını söyledi. Ayrıca Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi nezdinde de görüşmelerinin olduğunu paylaşan Karamus, "Avrupa Birliği Mülteciler Komiserliği nezdinde görüşmelerimiz var. Sorun sadece Polonya’nın değil Avrupa Birliği’nin, Birleşmiş Milletler ve tüm insanlığın sorunudur" dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.