12 tutsağın eylemi sürüyor

  • Tekirdağ Cezaevi'nde hak ihlallere karşı açlık grevinin devam ettiğini belirten aileler, hak ihlalleri ile tecrit halinin ortadan kaldırılmasını talep etti. 

 

Tekirdağ 2 Nolu Cezaevi'nde can güvenliklerinin olmadığını  belirten ve gasp edilen haklarını talep eden tutsaklar, 17 Ocak'tan beri açlık grevinde. Aileler, dün cezaevi önünde açıklama gerçekleştirdi. Cezaevi idaresinin protesto edildiği açıklamaya, çok sayıda tutsak yakını ve Özgürlük için Hukukçular Derneği’nden (ÖHD) Vedat Ece ile Eda Önal katıldı. 

Açıklama yapan tutsak Mehmet Süleyman Ucakan'ın kardeşi Rutbettin Ucakan, 17 Ocak’ta başlayan süresiz-dönüşümsüz açlık grevine giren tutsak sayısının 12 olduğunu hatırlatarak,  "İnfaz rejimindeki değişiklikler ile ağırlaşan infaz koşullarının yanı sıra salgın bahane edilerek özellikle siyasi mahpuslar üzerinde uygulanan tecrit hali, gün geçtikçe daha da derinleşmiştir. Mahpusların yaşam hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı, sağlık hakkı, haberleşme hakkı, kişi güvenliği ve özgürlük hakkı, savunma hakkı gibi ulusal ve uluslararası mevzuatlarla güvence altına alınan en temel hak ve özgürlükleri ihlal edilmektedir” dedi.

 Can güvenlikleri yok

Cezaevinde 19 Aralık 2021'de Vedat Erkmen’in katledildiğini hatırlatan Ucakan, şöyle devam etti: "Başka bir mahpusun intihara teşebbüs etmesi, gardiyanlar tarafından kendilerine uygulanan fiziksel ve psikolojik şiddetin, yani işkencenin daha da artması nedeniyle mahpuslar can güvenliklerinin olmadığını söylemektedir. Mahpuslar, yaşadıkları ihlallere karşı yazılı ve sözlü olarak başvurabilecekleri herhangi bir muhattap bulamamaktadır. Hapishane sevk ve idaresinden sorumlu kurum müdürü mahpuslarla görüşmemektedir." 

Ucakan, temel hakları olan yaşam hakkının ihlal edilmesi ve tecrit ile diğer hak ihlallerine karşı sorumlu kurumların harekete geçmesi için açlık grevinde olduklarını kaydetti. Ucakan, cezaevinde yaşanan hak ihlalleri ve tecrit halinin kaldırılmasını isteyerek, tutsakların taleplerini şöyle sıraladı: “Mahpusların talepleri arasında hapishanede uygulanan fiziki ve psikolojik baskının işkence ve kötü muamelenin sona ermesi. Hücre ve havalandırmalardaki tel kafes uygulamasına son verilmesi. İsteğe bağlı oda değişimlerinin yapılması, istek dışı oda değişimlerinin yapılmaması. Çıplak arama dayatmasına son verilmesi. Spor ve sosyal etkinlik gibi aktivitelere mahpusların istekleri doğrultusunda katılım imkanının sağlanması. Kitap,  kargo, mektup, gazete dergi gibi süreli ve süresiz yayın ve haberleşme araçlarının verilmesi. Hapishanede yaşadıkları ihlallere karşı başvurabilecekleri bir muhatabın bulunmasıdır."

 Başvurulara yanıt verilmiyor

Tutsakların taleplerinin ulusal mevzuatlar ve Türkiye’nin tarafı olduğu uluslararası sözleşmeler ile güvence altına alınmış haklar olduğunun altını çizen Ucakan, şunları ekledi: "Devlet ve devletin tüm ilgili birimlerinin eşit ve ayrım olmaksızın bu hakları yerine getirme sorumluluğu vardır. Hak ihlallerine karşı daha önce defalarca mahpuslar tarafından, avukatlar, milletvekilleri, mahpusların aileleri aracılığı ile devletin ilgili kurumlarına başvurularda bulunulmuşsa da başvuruların tamamı yanıtsız bırakılmıştır. Hapishanede yaşanan tüm ihlallerden başta Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi idaresi, Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı sorumludur. Bu sebeple tüm sorumluları görevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz." 

Açıklamanın ardından ÖHD’li avukatlar Vedat Ece ve Eda Önal müvekkilleri ve cezaevi idaresi ile görüşmek için cezaevine gitti.   TEKİRDAĞ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.