Kapatılan HADEP'in Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve ilçe yöneticisi Ebubekir Deniz, 25 Ocak 2001 tarihinde çağrıldıkları jandarma merkezine gitmiş ve bir daha kendilerinden haber alınamamıştı. Ailelerinin Dargeçit Cumhuriyet Savcılığı'na yaptığı başvuru üzerine Mardin'in Dargeçit İlçesi'ndeki mezarlıkta kazı yapılmasına karar vermişti. Daha önce kötü hava koşulları nedeniyle ertelenen kazı dün sabah saatlerinde gerçekleştirildi. Kazı sırasında Tanış ve Deniz'in aileleri, avukatları, BDP ve İHD yöneticileri, Şırnak Barosu'ndan avukatlar ve çok sayıda vatandaş hazır bulundu.

Cumhuriyet savcısının gözetiminde kazma kürek ile yapılan kazı yaklaşık 1 saat sürdü. Açılan mezarda, battaniyeye sarılı olduğu belirtilen bir kişiye ait kemikler bulundu. Adli Tıp uzmanlarının da hazır bulunduğu kazıdan çıkartılan kemikler, Adli Tıp Kurumu'na gönderilerek, Tanış ve Deniz'in yakınlarından alınan DNA örnekleri ile karşılaştırılacak.

'Buruk bir sevinç'

Kazı çalışmasında hazır bulunan Tanış'ın babası Şuayip Tanış, "Daha önce yaptığımız başvurularda yetkililer oğlumun PKK'lilerle birlikte bir çatışmada yaşamını yitirdiğini söyledi. Ama oğlum herhangi bir çatışmada değil, devletin kendi eli ile öldürüldü" dedi. Bugün buruk bir sevinç yaşadığını dile getiren Tanış, en azından çocuğunun cenazesine yakın olduğunu söyledi.

Görgü tanığının dediği gibi

Tanış'ın kardeşi Avukat Hakim Tanış ise, görgü tanığı Hacı Akar'ın ifadesinin bugün netlik kazandığını belirterek, her şeyin artık ortaya çıkacağını söyledi. İfadede yer aldığı gibi battaniyeye sarılı bir şekilde cesedin bulunduğunu dile getirdi. DNA testi sonucunda cesedin yakılıp yakılmadığının da ortaya çıkacağını söyledi.


'Bekleyişimiz son bulsun'
Ebubekir Deniz'in ağabeyi Mehmet Atar Deniz, kardeşinin cenazesinin Dargeçit'e bağlı Çêlîkê (Çelik) köyünde olabileceğini ifade etti. Deniz, "Bizler daha öncede kardeşimin burada olabileceğini bilgisini almıştık. Bugün burada Serdar Tanış'a ait olduğu iddia edilen bu mezarla beraber artık olay gittikçe netlik kazanmaya başlıyor" şeklinde konuştu.
Deniz'in eşi Divan Deniz, çocuklarının babasız kaldığını dile getirerek, "Çocuklarım babalarının kaybedildiği günden beri kapıyı gözlemektedir. Her an gelebilir diye bir bekleyiş içerisindedirler. Bizler artık bunun bir son olmasını istiyoruz" dedi.
Ebubekir Deniz'in kızı Ceylan Deniz ise her 25 Ocak'ta bu olayı tekrar tekrar yaşadıklarını ifade etti. Deniz, "Bizler devamlı bir yerden bir yere gitmekte ve babamızın mezarını aramaktayız. Kendimizi devamlı bu şekilde derin kuyularda hissediyoruz. En azından bir bayram sabahı doya doya dua etmek istiyoruz" dedi.

'O dönemin bakanları yaptı'

BDP Mardin İl Eş Başkanı Reşat Kaymaz ise yaşanan katliamın dönemin bakanları eli ile gerçekleştiğini belirtti.
İHD Genel Başkan Yardımcısı Serdar Çelebi, "Bugün burada bir kazı çalışması yapıldı ve bu çalışma sonrasında kemiklere rastlanıldı. Ama bu sadece bu şekilde bitmemelidir. Aynı zamanda bunların nasıl öldürüldüğü, kaç kurşunla olduğu da ortaya çıkmalıdır. Sadece iki savcının vicdanıyla insafıyla hareket edilmemelidir" dedi.

'Meclis'te Komisyon kurulsun'

İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu da Kürt coğrafyasının açık bir mezar halini aldığını belirterek, "faili meçhul" olayların açık bir şekilde ve örgütlü olarak yapıldığını dile getirdi. Kuzu, "Bizler diyoruz ki; devlet arşivleri açılsın ve artık bu olayları bize söylesinler. Meclis Araştırma Komisyonu kurulmalı ve bu bölgede yaşanan olaylar açık bir şekilde gösterilmelidir" dedi.

 DİHA/MARDİN