148 köy boşaltıldı 600 köy tehlikede

CPT'nin Güney Kürdistan ve Irak’taki temsilcisi Kameran Osman

CPT'nin Güney Kürdistan ve Irak’taki temsilcisi Kameran Osman

  •  Türk işgal saldırılarının etkileriyle ilgili inceleme ve gözlemlerini raporlaştıran Hristiyan Barış Grubu (CPT), şimdiye kadar 109 sivilin katledildiğini, 130'nun yaralandığını; 148 köyün boşaltıldığını, 11 evin yıkıldığını, toplamda 600  köyün de aynı akıbetle karşı karşıya olduğunu söyledi.   
  •  Türk ordusunun şimdiye kadar Şeladizê yönünden 19 kilometre Güney Kürdistan topraklarına girdiğini kaydeden CPT'den Kameran Osman, "Zap, Avaşîn, Kurêjahro'da 5 yeni üs kurmak istiyor, ancak şimdiye kadar bu bölgelere tek bir üs kuramadı. Özellikle de Kurêjahro’da çetin bir savaş var” dedi.

 

IDRÎS KARA/SILÊMANÎ

CPT'nin Güney Kürdistan ve Irak’taki temsilcisi Kameran Osman, 2017'den bu yana bir milyon 800 bin dönüm tarım alanını yakan Türk ordusunun, köylülere ait binlerce hayvanı telef ettiğini belirterek, "Eğer saldırılar devam ederse daha büyük bir felaket yaşanır. Halk katledilecek, toprağını bırakacak ve Avrupa’ya göç edecek” dedi.

Chrisian Peacemaker Teams'in (Hristiyan Barış Grubu-CPT) Kürdistan ve Irak’taki temsilcisi Kameran Osman, gazetemize konuştu. Türk devletinin Zap, Avaşîn, Kurêjahro bölgelerinde 5 yeni üs kurmak istediğini, ancak şimdiye kadar bu bölgelere tek bir üs kuramadığını kaydeden Osman, "Özellikle de Kurêjahro’da çetin bir savaş yürütülüyor” dedi. 

Türk ordusunun şimdiye kadar Şeladizê yönünden 19 kilometre girdiğini; son saldırıları nedeniyle Berwarî bölgesinde sivillere ait 11 evin yıkıldığını söyleyen Osman, "Şimdiye kadar 148 köy boşaltıldı. 2007’den bu yana 600 köy boşaltılma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Son saldırılarda çoğu köy hala boşaltılmadı ama aileler köyden çıkmış ve bu köyler boşaltılma tehlikesi altında” şeklinde konuştu.

109 yurttaş katledildi

Türk devletinin, Ağustos 2015'teni beri devam eden saldırıları sonucu 109 sivil yurttaşın katledildiğini, 130 sivil yurttaşın ise yaralandığını aktaran Osman, kimyasal silah kullanımı hakkında da şunları dile getirdi: “Elimizde belge yok, ancak Hirûrê köyünde Haci Ebdulla ailesinden üç kişi yaralanmıştı. Burada kimyasal silah kullanıldığı şüphesindeyiz. Kürdistan’da hiçbir araştırma araç ve imkanları olmadığı için bu belgelenmemiş. Doktorlar yaralıları tedavi edip araştırma yapmak istediklerinde ise engelleme ile karşı karşıya kaldı. Kimyasal silah kullanıldığı şüphesi çok yüksek.” 

Sadece PKK değil, halk da hedef alınıyor

CPT’nin Türk devletinin saldırılarını durdurma konusunda Federe Kürdistan ve Irak parlamentolarında görüşmeler yaptığını aktaran Osman, “Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Irak hükümetinin sınırlardan sorumlu olduğunu söyledi. Irak da aynı şekilde o bölgelerin sorumluluğunun Bölgesel Hükümet'te olduğunu söyledi. Şurası net; saldırı sadece PKK’ye değil, sivil halka da yönelik. Sivil halk öldürülüyor, yaralanıyor ve göç ettiriliyor. Ülke dışında da kimi çabalarımız sürüyor. Avrupa Birliği ile konuya ilişkin görüştük. Ayrıca saldırılara ilişkin birçok seminer düzenledik. Kürdistan ve Irak’taki konsolosluklarla da Türkiye’nin saldırılarının durdurulması için görüşmeyi düşünüyoruz. Türk devletinin saldırılarını durdurma çabalarımız sürecek” dedi. 

2 milyon dönüme yakın tarım alanı yakıldı

İşgalci Türk devletinin saldırılarının beraberinde doğa talanını getirdiğine işaret eden Osman, şunları paylaştı: “2017'den bu yana bir milyon 800 bin dönüm tarım alanı yakıldı. Sivillere ait binlerce hayvan telef oldu. Eğer saldırılar devam ederse daha büyük bir felaket yaşanır. Halk katledilecek, toprağını bırakacak ve Avrupa’ya göç edecek.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.