
15 Ağustos atılımının 31. yıldönümü ve çatışmalarda şehit düşen gerillaların anısına etkili eylemsellikler geliştiren HPG, 10 merkezde eylemler düzenledi. Bitlis'te düzenlenen eylemde 35 askerin öldürüldüğünü bildiren HPG, Bingöl'deki eylemde 9 asker, Iğdır'da 9, Mardin'de 4, Amed'de 1 ve Şemdinli'de 1 askerin öldürüldüğünü duyurdu. Hakkari, Van, Ağrı, Hatay ve Dersim'de de sabotaj eylemleri ve kimlik kontrolleri yapan gerillalar, bazı bölgeleri de denetime aldı.
HPG Basın İrtibat Merkezi, Türk ordusunun kapsamlı saldırıları ve operasyonlarına karşı başlatılan eylemlerin sonuçlarını yazılı açıklamayla duyurdu.
BİTLİS
14 Ağustos'ta da saat 05.00'te Bitlis Tatvan'a bağlı Bılıka karakoluna gerillaların kapsamlı bir eylem gerçekleştirdiğini bildiren HPG Basın Merkezi, sonuçlarına ilişkin şu detayları paylaştı: "Gerillalarımız tarafından karakol nizamiyesi önünde 2 ton patlayıcı yüklü aracın patlatılması sonrasında karakolda yer alan 2 zırhlı araç, 8 nöbet kulübesi, 2 dozer, 6 sivil araç ve karakol tümden imha edilmiştir. Yapılan eylemde karakolda yer alan 35 askerin hepsi öldürülmüştür. Eylemden 1 saat sonra 5 ambulans ve büyük bir morg aracı ile karakola gelen TC ordusu ölülerini ambülans ve morg aracı ile kaldırmıştır. Gözle görülen ambulans ile 20 cenaze, morg aracı ile de 15 cenaze kaldırılmıştır. Cenazelerin kaldırılmasından sonra iş makineleri ile karakolun enkazını kaldırılmış, görüntü alınmaması için ise karakolun çevresi brandalar ile kapatılmıştır."
Gerillalar 12 Ağustos gününden itibaren denetime aldıkları Bitlis-Hizan yolunda da 15 Ağustos'ta saat 19.00 ile 21.30 arasında kimlik kontrolü yaptı. Tatvan- Hizan yolu ise 12 Ağustos'tan itibaren gerilla denetimine alındı.
BİNGÖL
Bingöl'de de gerillaların eylemleri devam etti. 15 Ağustos'a saat 08.00'de Kanireş (Karlıova) ve Çewlig (Bingöl) yolunda, Şehit Berxwedan ve Şehit Fuat adlı gerilla birimleri kimlik kontrolü yaptığını ve bölgenin helikopterlerce tarandığını bildiren HPG, ardından gerillaların eylem gerçekleştirdiğini açıkladı. HPG, eylemin sonuçlarına ilişkin "Yapılan bombardımanlar ardından yolun kapatıldığı bölgeye gelen TC ordusu konvoya dönük Amed'te şehit düşen gerillalarımız anısına bir sabotaj eylemi düzenlenmiş, burada zırhlı araç darbe alırken diğe zırhlı araç imha olmuş, bu patlama sonrasında subay ve uzman çavuşlardan oluşan 9 asker de öldürülmüştür. Olay yerine gelen başka bir zırhlı araç ve helikoptere dönük gerillalarımız ağır silahlarla karşılık vermiştir. Eylem sonrası kobra helikopter ve keşif uçakları desteğinde ölü ve yaralılarını kaldırmışlardır'' bilgisini paylaştı.
AÐRI
Gerilla güçleri Serhat bölgesinde de çok sayıda eylem gerçekleştirdi.15 Ağustos'ta saat 21.30'da Ağrı Patnos'a bağlı Dıdırê belediyesine bağlı şantiyeye yönelik eylem yapan gerilalar, şantiye ile birlikte 7 kamyonu ve Belediye başkanına ait petrol ofisini yakarak imha etti.
Aynı gün Erciş-Patnos yolu da saat bir saat boyunca denetime alınarak kimlik kontrolü yapıldı.
15 Ağustos saat 00.30'da da Geliyê Zilan alanında bulunanTurkcell'e ait baz istasyonu da gerilalar tarafından yakılarak imha edildi.
14 Ağustos'ta ise gece saat 01.00'de Bazid ilçesine bağlı Kalus alanında İran ile Türkiye arasındaki doğal gaz boru hattına sabotaj eylemi düzenlendi.
IÐDIR
Iğdır'a bağlı Korxan karakolunu 14 Ağustos'ta çembere alan HPG/YJA STAR gerillaları, bir dizi eylem gerçekleştirdi. HPG bu eylemlere ilişkin şu bilgileri verdi: "15 Ağustos günü saat 15.00'te yapılan 5 suikast eylemi sonucu toplam 5 asker öldürülmüştür. Ayrıca karakol ağır silahlarla vurulmuştur. Bu vuruşlar sonrasında net olarak 4 asker öldürülmüştür. Karakolun su, yol ve elektriğininin kesildiği eylemde TC ordusu da akşam saatlerine kadar karakol etrafını tank ve A 4 ağır silahlar ve savaş uçaklarıyla vurmuştur. TC ordusu Saat 21:30 ila 22:00 arası savaş uçağı ve keşif uçağı desteğinde helikopterler ile ölü ve yaralılarını kaldırmıştır."
Ardahan'a bağlı Şamkaya'dan Göle'ye Özel Harekat birliklerinin sevk edildiğini bildiren HPG, Şamkaya'ya bağlı Bağaverdi köyüne ve zozanlarına da gerilla elbiseleri giyen gizli birliklerin yerleştirildiğini duyurdu.
HAKKARİ
Gerillalar 15 Ağustos'ta saat 17:00 ve 18:00 arasında Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Şapata alanında yol kapatma eylemi gerçekleştirdi. 15 Ağustos atılımının yıldönümü üzerine gerillaların yaptığı bilgilendirme ardından eylem bölgesine girmek isteyen Türk ordusuna ait çok sayıda zırhlı araç ağır ve ferdi silahlarla vuruldu. HPG, "Burada net 1 özel harekât polisi öldürülmüştür. Bu çatışma da 4 Gerillamız ile ilgili çıkan kayıp haberi tamamen özel servis edilen asılsız haberdir" diye belirtti. 15 Ağustos'ta Şemdinli ve Yüksekova ilçeleri arasında bulunan Pire Merduşa’da gerillalar yol kapatma eylemi gerçekleştirdi. Zagros alanı sınır hattında bulunan Gevriya Civiyan ve Bezelê yolu ise 12 gündür gerilların denetiminde.
15 Ağustos'ta saat 07:00’de Hakkari’nin Şemzinan ilçesi sınır bölgesinde bulunan Berox karakoluna yönelik ağır silahlarla eylem gerçekleştirdi. Eylemin sonuçları öğrenilemedi. Türk ordusu ardından bölgeyi savaş uçakları, obüs ve tanklarla bombaladı.
VAN
15 Ağustos'ta Perwari ve Çatak yolunda 30 araç durdurarak 15 Ağustos atılımının yıldönümü vesilesiyle bildilendirme yapıldı.
16 Ağustos'a saat 07.00'de Şaxo ve Perwari yolunda kimlik kontrolü yapan gerillalar, yolu denetime aldı.
MARDİN
HPG, Mardin'de de karakola yönelik eylemler düzenlendi. HPG eyleme ilişkin şu detayları verdi: "15 Ağustos atılımının yıldönümü vesilesiyle Mardin Kerboran'a bağlı Werdıkê karakoluna bir eylem düzenlemiştir. 3 Koldan yapılan eylemde, karakol savunmasını yapan askerler, karakol nizamiyesi ve genel karakolun hedef alındığı etkili vuruşlar sonucunda net 4 asker öldürülürken 1 adet A-4 silahı ve karakol önündeki nizamiye tümden imha edilmiştir."
AMED
Gerillalar, 13 Ağustos'ta da saat 23.45'te Amed merkezde bulunan Jandarma Organize Sarayı nizamiyesine yönelik eylem düzenledi. Eylemde 1 asker öldürüldü.
15 Ağustos'ta da gerillalar Lice merkezdeki Jandarma Tank Taburuna eylem düzenledi. Eylemde tabur, B-7 roket ve ferdi silahlarla vurulurken, ölü ve yaralı sayısı tespit edilemedi.
DERSİM
15 Ağustos'ta saat 20.40 ile 22.00 arasında Dersim-Elazığ arasındaki bir güzergahı kapatan gerillar kimlik kontrolü yaptı. Eylemde özel bir şirkete ait 1 TIR yakılarak imha edilmiştir.
HATAY
Gerillalar, 13 Ağustos'ta Hatay'a bağlı İskenderun ilçesinde yüksek gerilim hattına dönük bir sabotaj eylemi gerçekleştirdi, eylemin sonuçları öğrenilemedi.
Bombardımanlar devam ediyor
Türk ordusunun Medya Savunma Alanları ve Kuzey Kürdistan'da gerillaya yönelik bombardıman, hava hareketliliği ve operasyonlarının sürdü. HPG açıklamasına göre;
14 Ağustos'ta Bilican karakolundan, Şehit Alişer tepesine obüs, havan ve tank atışları yapıldı. Metina ve Haftanin sınır hattında bulunan çok sayıda bölgeye de top atışları yapıldı.
15 Ağustos'ta Hakkari’nin Şemzinan alanı ile Metina alanı, Oremar, Zagros, Dola Mehendê Zap bölgesindeki Bolenê ve Avaşin ve Kuroşino tepesinin obüs, havan ve tanklarla bombalandı.
15 Ağustos'ta saat 11.30 ile 12.00 arasında ise Botan'a bağlı Çelê Nımêja karakolunun Besta alanının obüs ve havanlar ile vurulması sonucu arazide yangın çıktı. Bölgedeki yangın devam ediyor.
16 Ağustos'ta Haftanin alanının sınır hattında bulunan Deriyê Davetiya, Şehit Kenda ve Berxwedan tepesi alanına yönelik obüs, havan ve tanklarla bir bombardıman gerçekleştirildi.
ANF/BEHDİNAN