15 bin çocuk okula gidemiyor

Kadın Haberleri —

Şehba'da okul

Şehba'da okul

  • Şam rejiminin kuşatması ve Türk devletinin işgal saldırıları nedeniyle Şehba Kantonu’nda 72 okul kapatıldı. 15 bin çocuk eğitim hakkından mahrum kaldı.

FİDAN ABDULLAH / NÛJINHA

Kuzey-Doğu Suriye’nin Şehba bölgesinde Efrin-Şehba Eğitim Komitesi, Şam rejiminin kuşatması ve Türk devletinin işgal saldırıları nedeniyle okulları kapattı. Okulların yaklaşık iki haftadır kapalı olması dolayısıyla binlerce çocuk okuma hakkından mahrum kaldı.

72 okul kapandı, 15 bin çocuk okula gidemiyor

Şam rejimi, iki aydır Şehba’ya ve Halep’in Şex Meqsûd Mahallesi ile Eşrefiye Mahallesi’ne ambargo uyguluyor. Rejimin ambargosu nedeniyle halk ilaç, akaryakıt, un ve temel gıdaya ulaşamıyor. Ağırlaşan ambargo koşullarında Şehba’da ildeki Sağlık Enstitüsü ve Şehit Viyan Amara Enstitüsü de eğitime ara vermek zorunda kaldı. Suriye rejiminin ambargosuna Türk devletinin işgal saldırıları da eklenince Efrin-Şehba Eğitim Komitesi 72 okulu kapatmak zorunda kaldı. Şu an da 15 bin öğrenci eğitim hakkından mahrum.

 

Demokratik Toplum Efrin - Şehba Eğitim ve Öğretim Komitesi üyesi Zakho Jan Hussein

 

Temel ihtiyaçlar karşılanamıyor

Demokratik Toplum Efrin - Şehba Eğitim ve Öğretim Komitesi üyesi Zakho Jan Hussein, Şam rejiminin Şehba Kantonu’na uyguladığı ambargonun insanlık dışı seviyeye ulaştığını belirterek, bölgenin kritik ve hassas bir süreçten geçtiğini söyledi. Zakho Jan Hussein, “Şehba ve Efrin'de yerinden edilen insanlar çetin kış koşullarında yiyecek, yakacak ve ısınma gibi hayatın en temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor” dedi.

En çok çocukları etkiliyor

Ambargo ve saldırılardan en fazla çocukların etkilendiğini belirten Hussein, “Kuşatmanın devam etmesi ve kantona akaryakıt girişinin engellenmesiyle birlikte durum daha da vahim hale geldi. Özellikle Şehba Kantonu’nun köyleri birbirinden uzak ve yürüyerek ulaşmak zor olduğundan, idarenin öğrencileri okullarından köylere götüren ulaşım ihtiyacını karşılaması zor oluyor. Birçok köyde okul yok, sınıflarda mazot ve ısınma olmaması öğrencilerin konsantrasyonunu ve sağlığını doğrudan etkiliyor” dedi.

Eğitim sisteminde bu yılın başında değişikliğe gittiklerini dile getiren Zakho Jan Hussein şöyle dedi: “Öğrencinin derse katılımı, etkinlikleri ve çalışkanlığı sırasındaki değerlendirmelerinde başarısız olması ve öğrencinin tüm dersleri almaması bu sistemi ve genel olarak eğitim aşamasını etkiler. Bu haksız kuşatma öğrencileri çok kötü etkiliyor. Ayrıca Şehba’ya yönelik Türk işgali devam etmektedir.” Zakho Jan Hussein, ambargo ve Türk devletinin işgal saldırılarılarına karşı uluslararası ve insani yardım kuruluşlarını, çocuk haklarını koruma örgütlerini sorumluluklarının gereğini yerine getirmeye çağırdı.

 

Öğrenci Elam Dadu

 

Kuşatma kaldırılmalı

Lise eğitiminin hassas ve önemli bir aşama olduğunu söyleyen öğrenci Elam Dadu, kuşatma, işgal ve okulların kapatılmasının öğrencilere yansımalarının olumsuz olduğunu söyledi. Elam Dadu, yeni eğitim sisteminin kullanılmaya başlanmasıyla birlikte öğrencilerin derslere katılmaları ve dersten anladıklarını paylaşmalarının önemli olduğunu da kaydederek birinci yarıyılın yaklaştığına dikkat çekti. Kuşatmanın bir an önce kaldırılmasını isteyen Dadu da uluslararası kurum ve kuruluşların görev ve sorumluluğuna vurgu yaptı.

 

Wajiha Hussein

 

10 yıldır süren savaşta çocuklar acı çekti

Öğrenci ailelerinden Wajiha Hussein de savaşın çocukları olumsuz etkilediğini belirterek, “Suriye genelinde yaşanan savaş, Şehba Kantonu ve Efrîn halkının zorla yerinden edilmesi, öğrencilerin seviyesini, eğitime olan bağlılıklarını, bilime ve ilme olan sevgilerini büyük ölçüde etkilemiş, savaş birçok çalışkan öğrenciyi okullarından uzak tutmasına sebep olmuştur” dedi. Wajiha Hussein, 10 yılı aşkın süredir devam eden savaşta acı çeken ve zorluklarla karşılaşan çocukların hayatlarını ve geleceklerini kurtarmak için ilgili makamlara çağrıda bulundu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.