17 yaşındaki Ali'ye ağırlaştırılmış müebbet

Zaim Hişman Ali müebbet ceza

Zaim Hişman Ali müebbet ceza

  • Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırılar sırasında tutuklanan 17 yaşındaki Zaim Hişman Ali'ye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. 

Türkiye'deki mevzuata göre; 18 yaşından küçüklere, müebbet ya da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilemiyor. Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırılar sırasında gözaltına alınarak tutuklanan 17 yaşındaki Zaim Hişman Ali'ye ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildiği ortaya çıktı. Yeni Yaşam gazetesinin haberine göre; Zaim Hişman Ali, 18 yaşına girmesine 2 ay 11 gün kala "ağırlaştırılmış müebbet" hapis cezasıyla cezlandırıldı. Haberde, Zaim Hişman Ali'nin 13 Ekim 2019 tarihde Türkiye’nin Til Ebyad’a yönelik saldırılar sırasında gözaltına alınıp, 8 Kasım 2019’da Türkiye’ye getirildiği ve 13 Kasım 2019’da tutuklandığı aktarıldı. 26 Haziran 2020’de tek celsede "ağırlaştırılmış müebbet" hapis cezası verildiği, cezanın 23 Eylül 2020’de İstinaf Mahkemesi’nde, 16 Şubat 2022'de ise Yargıtay'ta onandığı kaydedildi. 

Hişman Ali ile dava sürecine dair şu bilgiler yer aldı: "Hişman Ali, Til Ebyad’a bağlı Sülük Köyü’nden Arap bir ailenin çocuğu… Biraz Kürtçe biliyor, Türkçeyi de çok az biliyor. Ailesi Kobanê’de yaşıyor. Ağırlaştırılmış müebbet ile cezalandırıldığı için tekli hücrede tutuluyor. Yine aynı sebeple birinci dereceden ailesi dışında kimse ziyaretine gidemiyor. Belki de ailesinin Türkiye’de cezaevinde olduğundan dahi haberi yok.

Üstündeki üniformaya ceza

Köyleri YPG kontrolüne geçtikten sonra YPG’ye katılıyor, ancak yaşı küçük olduğu için geri hizmette kalıyor. Yakalandığında üstüne YPG üniforması olması, aslında aldığı cezanın tek nedeni… Çünkü dosyasında herhangi silahlı eylem yok, hatta 'Adam öldürme veya adam öldürmeye teşebbüs' ile suçlanmış ama beraat etmiş.

Ali, gözaltından sonra Urfa Cezaevi’ne gönderilmiş. Bir süre sonra siyasi koğuş değiştirerek siyasi tutsakların bulunduğu koğuşa geçmiş. Cezası onandıktan sonra da Antalya S Tipi Cezaevi’ne sürgün edilmiş. Şu an aynı cezaevinde, tekli hücrede tutuluyor.

 Yaşını tam kaydetmemişler

2001 doğumlu olan Ali, gözaltına alındığında 17 yaşında; dava dosyasında doğum tarihi gün ay yıl olarak yazılmamış! Yargılaması jet hızıyla yapılmış. Ali, gerçek doğum tarihini gözaltında ve savcılıkta tam olarak söylemiş, ancak kayıtlara geçmemiş. Soruşturma ve kovuşturma aşamalarının hiçbirinde, yine yüksek yargı sürecinde bu detaya kimse ‘takılmamış’. Çünkü doğum tarihi gün ay yıl olarak kayıtlara geçseydi, Ali’nin aslında 17 yaşında olduğu ortaya çıkacaktı.

Ali, şu an cezaevindeki tekli hücrede tutuluyor. Elimize ulaşan bilgiler, yan hücresindeki Burhan Güneş’in Osman Uludağ’a yazdığı mektuptan… Güneş deyim yerindeyse Ali’nin yargılama sürecini, gözaltından Yargıtay’da onanıncaya kadar, tane tane anlatmış.

Dava dosyası 10 sayfalık

Güneş, mektubunda Ali’nin dava dosyasından da bahsetmiş; 'Tüm yargılama evrakları 9-10 sayfayı geçmiyor. Sıradan bir insan bile bu 9-10 sayfayı okuduğunda mevcut hukuksuzluğu ve absürtlüğü görebilir' demiş. Oysa yargılama aşamalarında resen atanan ‘avukatı’ dahil, kimse görememiş. Ali’ye atanan avukatın yargılama boyunca tek cümle kurduğundan, 'Müvekkilime katılıyorum' dediğinden de bahsediyor Güneş, 'Baro avukatı tamamen göstermelik ve kukla olarak sadece davayı izliyor' demiş.

Ali’nin herhangi bir silahlı eyleme katılmadığına, bunun 'Adam öldürme veya adam öldürmeye teşebbüs' suçlamalarından beraat etmesinden anlaşıldığına da dikkati çekmiş…

Ailesi ile iletişimi yok

Güneş, mektubunda yakınları dışındaki tutsaklara para yatıranların ‘örgüte yardım etmek’ ile suçlandığından da bahsedip ailesiyle hiçbir iletişimi olmayan Zaim Hişman Ali’nin tekli hücrede yaşamını idame ettirmesinin zorluklarına vurgu yapıyor ve hukuk kurumlarından hukuki yardım talep ediyor."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.