2 bin kişi ‘çocuk evlilikleri'nden tutuklandı

Kadın Haberleri —

Hindistan / Foto: AFP

Hindistan / Foto: AFP

  • Hindistan'ın kuzeydoğusunda bulunan Assam eyaletinde polisin, 18 yaşın altındaki kız çocuklarının yasa dışı olarak 'evlendirilmesine' yönelik başlattığı operasyonda 2 binden fazla kişi tutuklandı. 

Hindistan’da yasa dışı olarak “evlendirilen” 18 yaş altındaki çocuklar için polis bir operasyon düzenledi. Düzenlenen operasyonda 2 binden fazla kişinin tutuklandığı duyuruldu.

Euronews’in geçtiği habere göre Hindistan'ın kuzeydoğusunda bulunan Assam eyaletinde polisin, 18 yaşın altındaki kız çocuklarının yasa dışı olarak 'evlendirilmesine' yönelik başlattığı operasyonda 2 binden fazla kişi tutuklandı. 

Ha Hindu rahip, ha Müslüman din adamı

Assam eyalet polis şefi Gyanendra Pratap Singh, tutuklananlar arasında reşit olmayan kızların evliliklerini gerçekleştirdikleri iddiasıyla 50'den fazla Hindu rahip ile Müslüman din adamının da bulunduğunu söyledi.

Singh, "Toplamda yaklaşık sekiz bin erkeğin adının karıştığı 4 bin 74 polis vakasına dayanarak şu ana kadar 2 bin 169 kişiyi tutukladık" dedi.

Vakalar bildirilmiyor

Yasalara göre erkeklerde evliliğin 21, kadınlarda ise 18 yaş olan Hindistan’da, 35 milyon nüfusa sahip Assam'da “çocuk evliliklerin” çok yüksek olduğu ve bunların ağırlığının polise ya da adli herhangi bir adli merciye bildirilmediği belirtildi.

Ulusal Suç Kayıtları Bürosu'na göre eyalet genelinde 2021 yılında sadece 155, bir önceki yılda (2020) ise 138 çocuk evliliği vakası kaydedildi.

Anne-çocuk ölümü yüksek

“Çocuk evliliklerin” temel nedeninin yoksulluk, eğitimsizlik olduğu belirtilirken, Assam Eyaleti Emniyet Müdürü Singh, “çocuk evliliklerinin” eyaletteki yüksek seviyedeki bebek ve anne ölüm oranlarının nedenlerinden biri olduğunu dile getirdi. 

Yasal düzenleme çabası

Hindistan Parlamentosu, kadınların evlenme yaşını erkeklerle aynı seviyeye getirmek ve toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmek amacıyla yasal düzenleme hazırlığı içerisinde. Yasal düzenlemenin amacı, kız çocuklarının fiziksel ve psikolojik olgunluğa erişmelerinin yanı sıra eğitimlerini tamamlamalarına ve ekonomik bağımsızlıklarını elde etmelerine olanak sağlaması.

Her yıl bir buçuk milyon kız çocuğu evlendiriliyor

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından 2019 tarihinde yapılan bir araştırmaya göre, dünyadaki çocuk gelinlerin üçte biri Hindistan'da yaşıyor.  Aynı araştırmada, ülkedeki her dört genç kadından birinin daha 18 yaşına gelmeden ya 'evlendiği' ya da bir beraberliğinin bulunduğu belirtilmişti. Birleşmiş Milletler'in 2021 tarihli bir başka raporuna göre de Hindistan dünyadaki en fazla çocuk geline ev sahipliği yapan ülke konumunda. 

Dünya genelindeki 223 milyon çocuk gelinin küresel toplamının üçte biri bu ülkede bulunuyor. 

Ülkede 18 yaşın altındaki kız çocuklarının evlenmesi yasa dışı olsa da, tahminlere göre her yıl en az bir buçuk milyon kız çocuğu evlendiriliyor.

HABER MERKEZİ

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.