2021 İlerleme Raporu: Türkiye ilerleyemiyor

Dünya Haberleri —

AB raporunda

AB raporunda "kötüleşme devam ediyor" denildi. / foto: AFP

  • Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, aday ülkelere ilişkin hazırladığı “İlerleme Raporu’nu açıkladı. Türkiye’ye ilişkin yapılan tespitler şöyle: Yargı bağımsız değil, insan haklarında ciddi ihlaller var, yolsuzlukla mücadele edilmiyor.

 

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, “2021-İlerleme Raporu”nu açıkladı. Birliğe aday 7 ülkenin Kopenhag kriterlerine uyum sürecinin değerlendirildiği 128 sayfalık raporun Türkiye’ye ilişkin bölümünde  “bağımsız yargı, dış politika, demokrasi” gibi konularda yaşanan endişeler dile getirildi.

Özgürlüklerde kötüleşme sürüyor

Raporda, Türkiye’de “temel hak ve özgürlükler, hukukun üstünlüğü, yargının bağımsızlığı” konularında yaşanan kötüleşmenin devam ettiğine vurgu yapıldı. Temel kurumların zayıflatıldığı, politik çoğulculuğun zayıflatıldığı, Merkez Bankası başkanının iki kez değiştirildiği hatırlatılan raporda HDP’ye yönelik baskılara da dikkat çekildi.

HDP’ye yönelik baskılar

HDP’nin 4 bin üyesinin ve 451 seçilmiş yöneticisinin “terörizm” suçlamalarıyla cezaevine atıldığı, OHAL’in sürdüğü, muhalefet partilerinden belediye başkanlarının soruşturmalara maruz kaldığı ifade edildi. Komisyon, “Barışçıl ve sürdürülebilir bir çözüme ulaşmak için güvenilir bir siyasi sürecin yeniden başlatılması konusunda herhangi bir gelişme olmadı. İnsan hakları örgütleri ve muhalefet partileri, güvenlik güçleri tarafından ciddi insan hakları ihlalleri yapıldığını bildirdi” değerlendirmesini yaptı.

Dünya standartlarına uyulmuyor

Raporda, Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala’nın AİHM kararlarına rağmen hala cezaevinde tutulduğuna işaret edildi: “Türk yargısı, Avrupa ve dünya standartlarına bağlılığı konusunda endişeleri artırmaya devam ediyor.”

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin de uluslararası standartlara bağlılık konusunda endişelere neden olduğu raporda ifade edildi.

Sivil topluma daimi baskı

Komisyon, Türkiye’de sivil toplum örgütlemelerine yönelik devlet baskısına da yer verdi. Sivil toplumun, hükümetin daimi baskısı ile karşı karşıya olduğu, ifade özgürlüğü ve toplanma hakkından mahrum bırakıldığı kaydedildi.

Yargı bağımsız değil

AB Komisyonu hazırladığı İlerleme Raporu’nda Türkiye’de yargı sistemine ve işleyişine ilişkin taşıdığı derin kaygıları bir kez daha dile getirdi. Yargının bağımsız olmadığı ve aşırı baskı altında olduğu tespiti yapıldı.

Yetki Cumhurbaşkanı’nda toplandı

Parlamento’nun işlevsiz bırakılması nedeniyle hükümeti denetleyecek mekanizmalara sahip olmadığı, kuvvetler ayrılığının sağlanamaması nedeniyle bütün yetkilerin Cumhurbaşkanlığında toplandığı eleştirileri yapıldı ve “Türkiye'de demokratik kurumların işleyişinde ciddi eksiklikler yaşanmaktadır” denildi.

Yolsuzlukta siyasi nüfuz kullanıldı

Raporda ele alınan bir diğer konu ise yolsuzluk oldu. Hükümetin yolsuzlukla mücadelede ilerleme sağlayamadığı belirtilen raporda, “Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleriyle uyumlu bir şekilde yolsuzlukla mücadele kurumları oluşturmadığı” eleştirisi yapıldı: “Yolsuzluk vakalarındaki soruşturma ve kovuşturma aşamalarında yasa dışı siyasi nüfuz kullanımına imkan sağlanıyor.”

Doğu Akdeniz uyarısı

Doğu Akdeniz’de Yunanistan ile Türkiye arasında yaşanan krizine geniş ye ayırılan raporda, "Uluslararası hukuku ihlal eden tek taraflı eylemlerin veya provokasyonların yenilenmesi durumunda, AB, kendi çıkarlarını ve üye devletlerinin çıkarlarını savunmak için elindeki tüm araçları ve seçenekleri kullanacaktır” uyarısı yapıldı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.