22 ilde siyasi soykırım

.

.

  • Türkiye ve Kuzey Kurdistan’ın 22 ilinde düzenlenen siyasi soykırım operasyonunda DEM Parti ve DPB’li gençler, gazeteci ve siyasetçiler hedef alınarak 179 kişi gözaltına alındı.

Türk İçişleri Bakanlığı, Türk devlet güçlerinin 22 ilde evleri basarak gözaltına aldığı 179 kişiyi, PKK ile ilişkilendirdi, üstelik henüz savcılığa çıkarılmadıkları halde “Terörle mücadelemiz son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar kararlılıkla devam edecek” şeklinde duyurdu.

Türk devlet güçleri, başlayan seçim çalışmalarıyla birlikte  Amed, Qers, Mûş, Şîrnex, Erzirom, Dîlok, Erdexan, Êlih, Bedlîs ve Wan ile Adana, Antalya, Aydın, İstanbul, İzmir, Mersin, Osmaniye, Bursa, Düzce, Kırşehir, Manisa ve Uşak’ta ev iş yerlerini bastı.

ŞIRNEX

Şirnex’in Hezex (İdil) ve Silopiya (Silopi) ilçelerinde sabah saatlerinde evler basıldı. Hezex’ın Turgut Özal ve Atakent mahallerinde yapılan ev baskınlarında Medine Oğuz ile Faik Genç gözaltına alındı. Gözaltına alınan iki kişi ilçe emniyet müdürlüğüne götürüldü. Silopiya ilçesinde de yapılan ev baskınlarında çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Kent genelinde gözaltı sayısının artabileceği kaydedildi. 

WAN

Van Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında, Merkez Köyiçi Mahallesi'nde yapılan ev baskınlarında Savaş Komi, Ferhat Takman ve Ramazan Kamaç gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen üç kişinin, Van İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldüğü öğrenildi.

AMED

Amed’in Rezan (Bağlar) ilçesinde, Berivan Nergiz, DEM Parti Gençlik Meclisi üyesi Peyam Kutlu, Eyüp Hekimoğlu, Hêja Jiyan Arıkboğa, Yusuf Yokuş, Yusuf Taşçar, Oğuzcan Yılmaz; Ferqîn’de (Silvan) Kerem Mengil; Licê’de (Lice) ilçesinde Tekin Sonsuz, Mazlum Karabenk, Diyar Gülen ve Yakup Turan ev baskınlarında gözaltına alındı. 

Gözaltına alınanlardan Hêja Jiyan Arıkboğa, tutuklu bulunduğu Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nden 4 Aralık’ta tahliye olmuştu. İnfazına tamamlamasına rağmen pişmanlık dayatmasını kabul etmediği için İdari ve Gözlem Kurulu (İGK) kararlarıyla tahliyesi iki kez ertelenen Arıkboğa, 10 ay sonra cezaevinden çıkabildi. Çıkışta tecride karşı cezaevlerinde süren açlık grevi eylemine dikkat çeken Arıkboğa, “Tutsakların moralleri yüksek ve halkımıza tek bir mesajı var; oda bu direnişe katılarak büyütelim” demişti.

Gözaltına alınan 12 kişinin Diyarbakır Emniyet Müdürlüğüne götürüldüğü; Amed’de 36 kişi hakkında gözaltı kararı bulunduğu öğrenildi.

ÊLIH

Êlih’te ev baskınlarında Halil Yıldırım, Adnan Vural, Hamza Karaman, Kadir Nebioğlu, Samet Aravi ve Diyar Yarma gözaltına alındı. Kentte 8 kişi hakkında gözaltı kararı olduğu öğrenildi. 

Bir de isim koymuş

Türk İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da 22 ilde 179 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Siyasi soykırıma, “BOZDOĞAN-1” isimin koyan Yerlikaya’nın iddiasına göre; PKK’nin gençlik yapılanması ile sosyal alan ve kurumlar sözcülüğü yapılanmasının içerisinde faaliyet yürüttükleri, sosyal medya hesapları üzerinden propagandası yaptıkları, PKK ile iltisaklı haber kanallarında muhabirlik yaparak finans sağladıkları, gençlik yapılanmasına ve kırsal alana eleman temin ettikleri ve illegal sokak eylemleri yaptıkları tespit edildi. Yerlikaya, açıklamasını, “Terörle mücadelemiz son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar kararlılıkla devam edecek” notuyla bitirdi.

Gençlik: Kriminalize ediyor

DEM Parti Gençlik Meclisi Yürütme Kurulu ise gençlerin gözaltına alınmasına dair yaptığı açıklamada, Amed ve Êlih'te meclis üyesi 11 kişinin Büyük Özgürlük Yürüyüşü’ne katıldıkları gerekçesiyle ev baskınlarında gözaltına alındığı ve şiddete maruz kaldığı belirtildi. Açıklamada, "Gençliğin mücadelesini kriminalize eden ve sistematik saldırılarını sürdüren iktidar iyi bilmelidir ki; gençlik baskılara boyun eğmeyecek, mücadelesini büyütecektir. Kurdistan ve Türkiye toplumunun tamamına sirayet eden tecrit politikası, sadece sokaklarda değil, her yerde mücadele edilmesi gereken bir durum haline gelmiştir. Kürtlerin bütün kazanımlarını yok etmeye odaklanan iktidar, olası savaş seçenekleri üzerinden topluma yön vererek, 45 yıldır çözülmek istenmeyen Kürt sorununu daha da derinleştirmeyi hedeflemektedir. Toplumun nefes alması ve iktidarın kirli politikalarına son verebilmek için Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecridin kaldırılması gerekmektedir. Sayın Abdullah Öcalan bir an önce fiziksel özgürlüğüne kavuşmalıdır" ifadelerine yer verildi. 

Boyun eğmeyeceğiz

Açıklamada, ayrıca şunlar belirtildi: "DEM Parti Gençlik Meclisi olarak gücümüzü tarihimizden, öncülerimizden ve direnişimizden alıyoruz. Dün boyun eğmediğimiz gibi bugün de saldırılar karşısında boyun eğmeyeceğiz. Demokratik ve özgür bir ülkeyi kazanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.”

 

* * *

Gazetecilere ters kelepçe

İzmir’de gözaltında tutulan gazeteciler, avukatlar ile görüştü. İfadelerinin bugün alınması beklenen gazeteciler, ters kelepçeyle gözaltına alındıklarını aktardı.  

İzmir’de önceki sabahki ev baskınlarında Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Semra Turan, Delal Akyüz ve Tolga Güney, JINNEWS muhabiri Melike Aydın, Gazete Duvar muhabiri Cihan Başakçıoğlu ile DEM Parti basın çalışanı Fatma Funda Akbulut gözaltına alındı. TEM Şube’de tutulan gazeteciler, dün avukatlarıyla görüştü. Gazetecilerin “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla suçlandığı ve dosyalarındaki kısıtlılık kararının devam ettiği öğrenildi. 

Gazeteciler, görüşmede dijital materyallerine el konulduğunu, ayrıca ters kelepçe takılarak gözaltına alındıklarını ifade etti. Avukatlar, polislerin gözaltı sırasında Semra Turan ve Delal Akyüz’ün zorla başını eğdiği ve fotoğraf çektirdiğini paylaştı. Polislerin boynunu sertçe sıktığı Akyüz’ün baş ağrısı yaşadığı ifade edildi. 

Gözaltındaki Melike Aydın, 2019’da gözaltına alındığında ifadesini alan polislerin kendisiyle “sözlü görüşme” yapmak istediklerini avukatlara aktardı. Avukatlar, gazetecilerin bugün savcılık ifadelerinin alınmasını beklediklerini belirtti. İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.