226 başvuruya yanıt yok

  • Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan 7 Ağustos 2019’dan beri avukatlarıyla görüştürülmüyor. Mehmet Öcalan’ın 25 Mart’ta yaptığı 4-5 dakika içinde kesilen telefon görüşmesinin ardından hiçbir haber alınmıyor. Avukatları, 226 başvuru yapmasına rağmen olumlu ya da olumsuz yanıt verilmiyor.

Tecride karşı açlık grevi devam ederken Öcalan’ın avukatları dün bir kez daha görüşme başvurusu yaptı.

Türk cezaevlerindeki PKK ve PAJK’lı tutsakların, İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 22 yıldır tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin sonlandırılması talebiyle 27 Kasım’da başlattığı süresiz-dönüşümlü açlık grevini, 44. grup devraldı. Açlık grevi 217. gününe girdi. Aynı amaçla Mexmûr Şehit Aileleri Derneği’nde 196, Yunanistan’ın Lavrio Kampı’nda ise 179 gündür açlık grevi yapılıyor.

Öcalan’ın avukatları, görüşme talebiyle dün bir kez daha Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundu. Mehmet Öcalan’ın 25 Mart günü yaptığı 4-5 dakikalık telefon görüşmesinin ardından İmralı’dan herhangi bir bilgi alınamıyor.

Öcalan’ın avukatlarından Rezan Sarıca ve Nevroz Uysal, müvekkilleriyle 8 yıl aradan sonra en son 2-22 Mayıs, 12-18 Haziran ve 7 Ağustos 2019 tarihlerinde görüşebilmişti. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, Öcalan’ın 2009 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gönderdiği savunmasına ek olarak hazırladığı ”Yol Haritası” gerekçesiyle 23 Eylül 2020’de 6 aylık avukat görüş yasağı getirmişti. Bu yasak sonrası avukatlarca yapılan başvurular da sonuçsuz kalmış ve Ocak 2021 tarihinde Öcalan’a yeni bir disiplin cezası verildiği ortaya çıkmıştı. Görüş yasağı 23 Mart’ta bitmesine rağmen avukatların yaptıkları başvurulara ne olumlu ne de olumsuz yanıt veriliyor.    

Son dönemde her gün başvuru

Öcalan’ın avukatları, 7 Ağustos 2019’da yaptıkları görüşme sonrası bugüne kadar toplam 226 başvuru yaptı. 2019’da Öcalan ile yapılan son görüşmede yer alan Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Rezan Sarıca, son dönemlerde her gün başvuru yaptıklarını belirtti. Başvurulara dair olumlu bir dönüşün olmadığını ifade eden Sarıca, sadece bazı dönemlerde mahkeme kararlarının ileri sürülerek ret kararlarının verildiğini söyledi.

 Hiç yanıt verilmiyor

Geçmişten bu yana Türkiye’nin siyaseti, devlet yapısı ile ilgili politikaların İmralı’daki karşılığının tecrit sistemi olduğunu kaydeden Sarıca, ”Geçmişten bu yana hem keyfi hem de fiili olarak bütün engellemeler, yasaklamalar yapılıyordu. Bütün başvurulara verilen yanıtlar, hukuka aykırı, keyfi ve siyasi politikaları çerçevesinde verilen yanıtlar. Son dönemlerde yaptığımız başvurulara hiç yanıt verilmiyor” dedi.  İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.