23 yıldır çocuklarını arıyorlar

Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz

Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz

  • Gözaltında kaybettirilen Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz’in akıbetleri, 23 yıldır bilinmiyor.

Şirnex'in Silopiya (Silopi) ilçesinde, 25 Ocak 2001’de çağrılmaları üzerine gittikleri İlçe Jandarma Komutanlığından bir daha geri dönmeyen Halkın Demokratik Partisi (HADEP) İlçe Başkanı Serdar Tanış ve parti yöneticisi Ebubekir Deniz’in akıbetleri, 23 yıldır açığa çıkarılmadı. Dönemin Şırnak Jandarma Alay Komutanı Levent Ersöz ve Silopi İlçe Jandarma Komutanı Süleyman Can’ın sorumlu tutulduğu olayla ilgili ailelerin başlattığı hukuk mücadelesi ise aradan geçen zamana rağmen sürüyor. İç hukuk yolları tüketildikten sonra başvurulan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Türkiye’yi mahkum etti. Tanış'ın annesi Rabia Tanış ile Deniz'in annesi Emine Deniz, akıbetleri belirsiz çocuklarına dair konuştu. 

 

Ebubekir Deniz'in annesi Emine Deniz

 

Ben ölmeden mezarı olsun

90 yaşındaki Emine Deniz'in tek isteği ölmeden önce oğluna ait bir mezarın olması. Sebep olanlara hiçbir zaman hakkını helal etmeyeceğini söyleyen Deniz, “Hem annesi hem de babasıydım. Daha çocukken babalarını kaybettiler, Ebubekir babasını hiç görmedi. Çocukları da onu görmedi. Ebubekir benim için hep farklıydı. Onu çok özlüyorum. Bu dünyada da ahirette de hakkımı helal etmiyorum. Oğluma ne olduğunu bilseydim içim biraz soğur, rahatlardım. Yüreğimi yakanları nasıl affedebilirim? İnsan ölür ama mezarı olur. Arada mezarına gider bir nefes alır, toprağına dokunur, onun kokusunu alırsın. Şimdi nasıl sabredeyim, nasıl nefes alayım?” diye sordu. 

 

Serdar Tanış'ın annesi Rabia Tanış

 

Dinmeyen acı, her yıl arttı

Tanış'ın annesi Rabia Tanış da  aradan 23 yıl geçmesine rağmen oğlunun akıbetini hala bilmediğini vurguladı. “Nerede kaybettirdiler, nasıl kaybettirdiler halen söylenilmiyor” diyen anne Tanış, dinmeyen acısının her geçen yıl arttığını dile getirdi. Oğlunun öncesinden tehdit edildiğini belirten anne Tanış, şunları söyledi: “Oğlumu Levent Ersöz ve devleti kaybettirdi. Oğlumu ‘Siyasi parti işini bırakmasan seni öldüreceğiz’ diye tehdit ettiler. Serdar ‘Öldürebilirler, ancak bu işi bırakmam ve hiçbir yere de gitmem' diyordu. Bir mezarları olsaydı gider dua ederdim. Gözlerim hep yollarda. Bir yerde mezarı var ve o mezarı bulacağım. Bu kadar yıl geçtikten sonra onlarla birlikte umudum da öldü ve kayboldu. Allah onların ve çocuklarının hakkını yerde bırakmasın. Devletin adaletine inancım yok. Yaşadığım sürece bu yara iyileşmez.” MA/ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.