23’ünde Frankfurt’tayız

Yurt Dışı Haberleri —

Berlin Newroz 2024/foto:Hakan Türkmen

Berlin Newroz 2024/foto:Hakan Türkmen

  • Almanya kentlerinde yapılan Newroz kutlamalarında bir araya gelen Kürtler ve dostları 23 Mart’ta Frankfurt Rebstock’daki merkezi Newroz’a buluşma çağrısı yaptı.

Bonn Newroz’u Waldenburger Ring’de  “Newroz’a Serkeftinê a Serdemê” şiarıyla düzenlendi. KON-MED Eşbaşkan’ı Ruken Akça, 23 Mart’ta düzenlenecek Almanya merkezi Newroz’una katılım çağrısı yaptı. Ruken Akça çağrısında “23 Mart’ta Frankfurtta Newroz’u büyük bir kitlesel katılımla kutlayacağız. Halkımıza çağrı yapıyoruz, o gün orada Kürtlerin iradesini ortaya koyacağız. Tüm dünya Kürtleri görmeli, tanımalı. Newroz Serhildandır! Newroz direniştir. Newroz pîroz be” dedi.

Siyasetçi Nursel Aydoğan da Newroz konuşmasında: Newroz kazanmaktır. Newroz asla geri adım atmamaktır. Kürt halkı 40 yıllık mücadelesiyle asla geri adım atmadı. 2024 yılı Abdullah Öcalan’a özgürlük yılı olacaktır. Bizim sözümüz bu olsun. Hep birlikte bijî Newroz diyoruz, bijî Apo diyoruz.”

Leer’den ‘biz kazanacağız’

Oldenburg ve Aurich Demokratik Kürt Toplum Merkezlerinin “Emê Biserbikevin” (Biz kazanacağız) şiarıyla birlikte düzenlediği Newroz kutlaması, Aşağı Saksonya'ya bağlı Leer kentinde yapıldı. Kutlamanın yapıldığı Milenium Event Center Nord salonuna “Jin Jiyan Azadî, Freiheit für Öcalan” ve  “Newroza Azadî” pankartları ve Mazlum Doğan, Zeynep Kınacı’nın (Zîlan)  posterleri asıldı. Oldenburg ve Aurich DKTM’leri Meclisleri de halkı selamlayarak Newrozu kutladı.

FED-DEM Eşbaşkanı Sebahat Ergin: “Amed zindanında bedenleriyle Newroz’u kutladılar. Özgür dağlarda kanlarıyla Newroz’u kutladılar. Biz diyoruz ki bu 2024 Newrozu Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü hedefleyen Newroz’dur”

Bochum ve Erfurt’ta coşku

Almanya’nın Bochum kentinde de PYD’nin organize ettiği 2024 Newroz, “Ji Rêber Apo re Azadî Ji Pirsgirêka Kurd re Çareserî” şiarıyla kutlandı. Bochum Darpestrasse’de organize edilen Newroz kutlamasında Kürt sanatçılar Bengî Agirî, Îbo Qamişlo, Jiyan Qamişlo, Ando Mihemed, Rêzan Amûdî sahne aldı. Erfurt kentinde Kürtler ve dostları Newroz kutlaması yaptı. Newroz şehitleri şahsında Kurdistan Özgürlük Şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından Domplatz meydanında kutlama başladı.

Kürtler ve dostları Kürt ulusal kıyafetleriyle kutlamalara katılırken, sık sık “Bijî Serok Apo” sloganı atılarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü istendi.

 

Hamburg/foto:M. Zahit Ekinci

 

Hamburg’da bağlılık sözü

Harburg semtinde salon etkinliği şeklinde yapılan Newroz kutlamalarına Hamburg ve çevresinde yaşayan Kurdistanlıların yanı sıra çok sayıda Alman dost katıldı. Newroz şehitleri başta olmak özere Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına yapılan saygı duruşunun ardından Siyasetçi Fatma Kurtulan; “‘Kürt halkı Newroz’u kutlamak için en değerli evlatlarını şehit vererek bugünlere geldi. Gün geldi canından oldu, gün geldi ülkesinden uzak yaşamak zorunda kaldı ama asla özgürlük sevdasından vazgeçmedi. Bu halkın özgürlüğü için canlarını veren yoldaşlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz” dedi.

Hamburg/foto:M. Zahit Ekinci

Salonun Mazlum Doğan ve Zeynep Kınacı'nın posterleri ile donatıldığı etkinlikte Farqîn Azad, Zozan Zûdem ve Sîpan Xelat sahne aldı. Newroz kutlamasında sahneye çıkan Koma Sîpan Amara ve çocuk korosu da büyük beğeni topladı.

 

Bremen’de PYD organize etti

Bremen kentinde Bremen Starje salonunda Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) organize ettiği kutlama “Ji Rêber Apo re Azadî, ji Pirsgirêka Kurd re Çareserî” şiarıyla yapıldı. Kurdistan Özgürlük Şehitleri için saygı duruşu ile başlayan kutlamada sanatçılar Silav Qamişlo, Ali Gawan ve Seyda Perinçek sahne alırken; tertip komitesi adına PYD-Bremen’den Dara Ehmed, Kongra Star Avrupa Yürütmesi adına Dayika Selîm, Almanya Kürt Kadınlar Birliği (YJK-E) adına Seda Tanrıkulu ve Die Linke Bremerhaven Parlamenteri Muhlis Kocaağa konuştu.

PYD-Bremen üyesi Dara Ehmed, Rojava’da Kürt Halk Önderi Öcalan’ın fikirleri ile vücut bulan sistemin çağdaş Dehaqları yeneceğini söyledi. Ehmed, “Rojava’da oluşan sistem bugün Ortadoğu için bir model haline gelmiştir. Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşayan tüm halklar, Arap’ıyla, Kürt’üyle, Asuri-Süryanisiyle özgür iradelerini gösterip bu sistemi demokratik yaşamın temeli yapacaklar. Nasıl ki o dönemin Dehaq’ı yenildi bugün de çağdaş Dehaqlar yenilecek” diye konuştu. Dayika Selîm Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Newroz’unu kutlayarak başladığı konuşmasında, “Newroz direniştir, Newroz isyandır. Newroz halkların zaferidir. Eğer bugüne kadar direnmeseydik bugünkü aşamaya ulaşamazdık. Şehitlerimiz halkımız için direndi. Her zaman söylediğimiz gibi Bijî Kurd û Kurdistan, bimre koledar” dedi. 

Die Linke Parlamenteri Muhlis Kocaağa da partisi adına Kürt halkı ve Ortadoğu halklarının Newroz bayramını kutladı. Bremen Newroz şöleni, Sanatçı Seyda Perinçek’in stranlarıyla son buldu.

 

* * *

Kürtler ve dostları bir arada

İsviçre’nin tüm kentlerinden Luzern’e gelen Kürtler ve dostları Newroz’u “Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa siyasi çözüm” şiarıyla Messe spor salonunda kutladı. Newroz’da buluşan binler, gün boyunca attıkları sloganlar ve taşıdıkları Öcalan’a özgürlük dövizleri ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük istedi. Rêber Apo ve PKK’nin kurucu kadrolarının posterlerinin yanı sıra PKK bayrakları ile donatılan salonda kutlamalar boyunca, “Bijî Newroz”, “Bijî Serok Apo” Önder Apo’ya özgürlük” sloganları atıldı.

Kutlamada ilk olarak İsviçre Demokratik Kürt Toplum Merkezleri Eşbaşkanları Hüseyin Mamaklı ve Selma Sürer söz aldı. Yaptıkları konuşmada Kürt halkının Newroz’unu kutlayan eşbaşkanlar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekerek, Abdullah Öcalan’a özgürlük talep ettiler. Mamaklı ve Selma Sürer’in ardından Tevgera Ciwanên Şoreşger üyeleri “Öcalan’a özgürlük” sloganları eşliğinde düzenledikleri bir yürüyüşle salona girdi.

Aydar: Görmezden gelemezler

Luzern Newroz’unda Kurdistanlılar ve dostlarına seslenen KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar, Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına dönük hazırlığını yaptığı askeri soykırım saldırılarına değindi. Türk devletinin tek amacının PKK olmadığını, bir bütün olarak bölgeyi işgal etmek istediğini kaydeden Aydar, KDP’nin politikalarını da eleştirdi. 10 Ekim’de stardı verilen “Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa siyasi çözüm” hamlesinin önemini de hatırlatan Aydar, “küreselleşen Önder Apo’ya özgürlük talebini kimse artık görmezden gelemeyecek” dedi. Aydar’ın konuşması esnasında salondaki binlerce kişi ellerindeki “Öcalan’a özgürlük” yazılı dövizleri kaldırarak, hep bir ağızdan Abdullah Öcalan’a özgürlük istedi.

Dostlar özgürlüğünü istedi

İsviçre Sosyalist Parti Federal Parlamento Milletvekili Sara Wyss, Ticono Kanto Parlamenteri Dr. Beppe Savary Barioli, İsviçre Tamil Koordinasyonu Komitesi üyeleri ve Zürih Rojava Komitesi Üyesi Nicole Weiss birer konuşma yaptı. Newroz’da ayrıca Kürt Kadın Hareketi’nin mesajı okundu.  

İlk olarak söz alan Sosyalist Parti Federal Parlamento Milletvekili Sara Wyss, Newroz’u kutlayarak başladığı konuşmasında Kürt halkının özgürlük direnişini selamlayarak dayanışma mesajı verdi. Türkiye zindanlarındaki siyasi tutsakların durumuna dikkat çeken Parlamenter Wyss, “Dünyanın hiçbir yerinde insanlar düşüncelerinden kaynaklı mahkûm edilemez. Biz Sosyalist Parti olarak Kürt halkının özgürlük mücadelesinin hep yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Buradan Türkiye’deki bütün siyasi özgürlük talep ediyoruz. Ortak mücadeleyi hep birlikte daha da büyüteceğiz. Newroz’, özgürlüğe, barışa, birliğe vesile olsun” diye konuştu. Parlamenter Wyss konuşmasını “Jin Jiyan Azadî” sloganı ile sonlandırdı.

Wyss’in ardından Ticono Kanto Parlamenteri Dr. Beppe Savary Barioli söz aldı. Konuşmasında Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride dikkat çeken Savary Barioli, bu tecridin bir işkence olduğunu söyledi. “Öcalan’a özgürlük zamanı gelmiştir” diyen Savary Barioli, herkesi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü mücadele etmeye çağırdı. Savary Barioli, “Erdoğan bir diktatör gibi Kürt halkının özgürlük mücadelesini ve kazanımlarını yok etmek istiyor. Ama başaramayacak. Erdoğan’ın ve Türk devletinin savaşına karşı her yerde mücadeleyi büyütmeli ve Rojava Devrimi’ni sahiplenmeliyiz” diye ekledi.

İsviçre Tamil Koordinasyonu Komitesi üyeleri adına yapılan konuşma da ise, Kürt ve Tamil halkının ortak kaderine dikkat çekilirken, ortak mücadele ve dayanışma mesajı verildi. Yapılan konuşmaların ardından İsviçre Erbane Ekibi bir gösteri yaparken, salonu dolduran binler, Hozan Diyar, Semiyan Adar, Koma Rojhılat, Koma Med, Serhado, Kewê’nin sahne aldığı Newroz’u çektikleri halaylarla kutluyor.

 

* * *

Rêber Apo’nun özgürlüğü, özgürlüğümüzdür

Londra’da 2024 Newroz’u, “Önderliksiz bir yaşam bize haramdır, faşizm yenilecek, Rêber Apo özgürleşecek” şiarı ile yapıldı. Londra’da bu yıl “Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa barışçıl çözüm” şiarı ile Finsbury Park’ta düzenlenen Newroz kutlamasına binlerce kişi katıldı. Küresel hamleye adanan bu yılki Newroz, Mazlum Doğan şahsında Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşu ve Kürt Ulusal Marşı ‘Ey Reqîb’ ile başladı.

Kurdistanlılar ile dostlarının akın ettiği merkezi Londra Newrozu’nda gençler Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın resimlerinin bulunduğu tişörtler giyerken, kitlenin bir kısmı ise üzerinde Abdullah Öcalan’ın fotoğrafının bulunduğu rozetler taktı. Newroz’da gençler gerilla elbiseleri ile alanda yerini aldı. Coşkulu Newroz kutlamasında etkinlik boyunca, “Şehîd namirin”, “Bijî Serok Apo”, “PKK halktır halk burada”, “Bijî Newroz”, “Jin jiyan azadî”,  “Katil Erdoğan”, “Yaşasın zindan direnişi” sloganları hiç durmadı. Newroz’da sanatçılar Merwan Şan ve Mîr Perwer sahne aldı.

Newroz’un açılış konuşmasını ise Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanları Aso Kamali ve Sait Suruç yaptı. Eşbaşkanlar, “Newroz; Rahşan, Ronahî, Bêrîvan, Zîlan ve binlerce kahraman Kürt evladının özgür bir ülke, özgür bir halk ve özgür bir yaşam için bedenlerini Newroz ateşi ile cayır cayır yakarak bizlere armağan ettiği gündür. Newroz, Kürt halkının kölelik zincirlerini kırarak, onu küllerinden tekrar var eden ve dünyanın en onurlu halkı durumuna getiren Rêber Apo’nun özgürlük paradigmasının adıdır. Biz de Kürt halkı olarak diyoruz ki, Rêber Apo, Kürt halkının tartışmasız yegane iradesidir. Rêber Apo’nun esareti hepimizin, bütün Kürt halkının esaretidir, Rêber Apo’nun özgürlüğü, hepimizin özgürlüğüdür, Rêber Apo’nun özgürlüğünün olmadığı yerde yaşam bize haramdır. Faşizm yenilecek ve Önder Apo özgürleşecek” dedi.

Eşbaşkanların ardından Lambeth Belediye Başkanı Sarbaz Barznji, Enfield Belediye Başkanı Suna Hurman ve İşçi Partisi Milletvekili Catherine West ile bağımsız milletvekili Bambos Charalambous birer konuşma yaptı.

Gerillaya selam

Konuşmaların ardından sahneye davul-zurna eşliğinde kadın halay ekibi çıktı. Kitle, alkış ve zılgıtlarla tempo tuttu. Kürt Toplum Merkezi’nde halk oyunları ekibinde yer alan kadınlar da Newroz dolayısıyla Kurdistan folklorunu sergiledi. Kadınların akustik Kürtçe şarkılar eşliğinde halaya durmaları uzun süre alkışlandı. Sahneden sık sık Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün önemi, tecride ve zindanlardaki direnişe vurgu yapılırken, gerilla güçleri selamlandı.

Folklor gösteriminin ardından Sanatçı Beser Şahin sahne aldı. Beser Şahin, onurlu bir yaşam için direnen başta Abdullah Öcalan olmak üzere Kurdistan Özgürlük Gerillasını ve zindan direnişçilerinin Newroz’unu kutladı. Sanatçı Necmeddin Xulami ise Soranî ve Kurmancî şarkılar seslendirdi.

Corbyn, özgürlük hamlesine davet etti

Sanatçıların ardından İşçi Partisi eski lideri Jeremy Corbyn kutlamaya katılanları selamladığı konuşmasında, Kürt halkının mücadelesinin yanında olduğunu ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük istediğini belirtti. Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü olmadan Kürt halkının özgürlüğüne gerçekleşemeyeceğini ifade eden Corbyn, herkesi Özgürlük Hamlesi için çalışmaya davet etti.

Koma Zelal, şarkılarını direnenlere adadı. Koma Zelal’in PKK, Abdullah Öcalan ve gerilla üzerine söylediği şarkılar kitlede büyük bir coşkuya yol açtı. Son olarak Hozan Dino, eserlerini kitle ile birlikte söyledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.