26 yıldır tedavi bekliyor

  • Gözaltında gördüğü işkence sonucu belinden sakatlanan hasta tutsak Feridun Kurt, 26 yıldır tedavi edilmiyor.

 

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) 2020 verilerine göre; Türk cezaevlerinde 604’ü ağır olmak üzere bin 605 hasta tutsak bulunuyor. 2020’de 27’si hastalıklarından kaynaklı toplam 60 tutsak yaşamını yitirdi. 2021’in ilk üç ayında ise ikisi ağır hasta olmak üzere toplam 13 tutsağın cenazesi çıktı.

Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ve İHD’nin hasta tutsaklar listesinde bulunan Feridun Kurt, 26 yıllık tutsak. Kurt, kuyruk sokumundaki kırığın yanlış kaynaması, bel fıtığı, kireçlenme, kollarındaki iltihaplanma gibi hastalıklarının yanı sıra tansiyon, astım ve kolesterol hastalıklarıyla mücadele ediyor.

Kardeşi Cevdet Kurt, ağabeyinin 1995’te gözaltına alındığını, Amed, Antep ve Adana’da gözaltında kaldığı süre zarfında gördüğü ağır işkence nedeniyle belinden sakatlandığını söyledi. Adil yargılama yapılmadan ağabeyine müebbet hapis cezası verildiğini belirten Kurt, “Üç yıl boyunca doğru dürüst yargılama bile yapılmadı. Cezaevindeyken mahkemeye götürülmeden kendisine bu ceza verildi. Aldığı ceza kendisine gönderilen kağıtla bildirildi. Ne yaptı da müebbet verdiler?” diye sordu. 

 Oğlunu göremedi

Ağabeyinin sırasıyla Adana, Ceyhan, Konya, Mersin ve Ankara’da bulunan cezaevlerinde kaldığını aktaran Kurt, “Yevmiyeyle çalışıp görüşe giderdik. Sürekli devletin peşinden sürüklendik. Annem bin bir zorlukla görüşe giderdi. 70 yaşındaydı. Onun için sürekli yolu şaşırırdı. Oğlunun görüşüne gittiği için 4 ay cezaevinde kaldı. Sürekli ‘Tüm tutsaklarımızın ve Feridun’un serbest kaldığı günü göreyim, Allah o gün canımı alsın’ derdi ama oğlunu göremeden vefat etti” dedi. 

 Tedavi edilmiyor

Ağabeyinin sağlık sorunlarına rağmen 26 yıldır tedavi edilmediğini, aynı odada bulunan arkadaşları tarafından ihtiyaçlarının giderildiğini dile getiren Kurt, şöyle devam etti: “Arkadaşlarının yardımı olmadan görüşe bile gelemiyor. Hasta olduğu için açlık grevine katılmasına izin verilmiyor. 1995’ten bu yana hasta. Sürekli ilaç kullanıyor. İlaçlarla ayakta kalıyor. Durumu kötüleştiğinde sağlık ocağına götürüp iğne yapıp geri getiriyorlar. Şu ana kadar ameliyat edilmedi. Kimsesizlikten oluyor bunlar. Adalet diye bir şey yok. Cezaevindeki sorunların bitmesi, ülkeye barışın gelmesi demektir. Baskı altındalar. Siyasileri içerde tutup diğerlerini bırakıyorlar. Biz barış dedikçe, düşmanca bakıyor, bizi kabul etmiyorlar.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.