271 başvuruya yanıt yok

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan

  •  Asrın Hukuk Bürosu avukatları, İmralı Cezaevi’nde ağır tecrit altında rehin tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dan 16 aydır haber alamıyor. Avukatların bu 16 ayda yaptığı 271 başvuruya yanıt verilmedi. 

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 23 yıldır ağır tecrit koşullarında tutulan Kürt Halk Abdullah Öcalan’ın, aile ve avukatlarıyla görüşmesi engelleniyor. Avukatlarının en son 7 Ağustos 2019’da görüştüğü Öcalan’dan, 25 Mart 2021’de kardeşi Mehmet Öcalan ile 4-5 dakikadan sonra kesilen telefon görüşmesinden beri hiçbir iletişim sağlanamıyor, bilgi verilmiyor, haber alınamıyor. Avukat ve ailelerin başvuru ve girişimleri sonuçsuz kalıyor. 

Öcalan ile yapılan son telefon görüşmesi, sağlık ve güvenlik durumuna ilişkin 14 Mart’ta yayılan iddiaların, kaygılara neden olmasından ötürü gerçekleşmişti. Öcalan, kardeşiyle yaptığı görüşmede, “Bu yaptığınız çok yanlış. Devlet de yanlış oynuyor, siz de. Bu hukuki değil, doğru da değil. Bu asla kabul edilemez. Bu aynı zamanda çok tehlikelidir. Siz ne yaptığınızın farkında mısınız? Avukatlarımın buraya gelerek benimle görüşme yapmasını istiyorum. Bu hukuki bir şeydir. 22 yıldır buradayım. Bu sorun gelecekte nasıl olacak? Bu sorun ancak hukukla çözüme kavuşturulabilir. Neden buraya gelmiyorlar? Şayet bir görüşme olacaksa bu avukatlarla olmalıdır. Çünkü bu durum hem siyasi hem de hukukidir” sözleriyle hukuksuzluğa tepki gösterdi. Görüşme, 4-5 dakikada kesildi.

Her hafta başvuruluyor

Öcalan ve İmralı’daki diğer üç tutsağın savunmasını üstlenen Asrın Hukuk Bürosu avukatları, kesintili telefon görüşmesinin ardından bu yana tam 16 aydır müvekkilleriyle hiçbir şekilde temasa geçmiş değil. Avukatlar, telefon görüşmesinden bu yana   Öcalan ve diğer tutsaklar için her hafta hem kendileri hem de aileleri adına Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ile İmralı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğüne görüşme başvurusunda bulunmaya devam ediyor. Bugüne kadar 201 avukat ve 70 de aile başvurusu yapıldı. Tüm bu başvurulara olumlu ya da olumsuz cevap verilmedi. 

Disiplin cezaları uyduruluyor

Avukatlar, 16 aydır Öcalan ve diğer tutsakların aile ve avukatlarıyla yüz yüze görüşlerin sağlanması için Bursa İnfaz Hakimliğine “derhal görüşme” başvurusunda bulundu. Bu başvurulara, İmralı Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından üç aylık aile ve 6 ayılık avukat disiplin cezaları olduğu gerekçesiyle olumsuz yanıt verildi. 16 ay önce gerçekleşen kesintili telefon görüşmesinden bu yana Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından Ağustos 2021 ile bu yılın Yubat ve Mayıs ayları olmak üzere üç farklı aile görüş yasağı; Ekim 2021 ve bu yılın Nisan ayından beri iki farklı 6 aylık avukat yasağı gerekçe gösterilerek görüşler engellendi. Avukatlar, Disiplin Kurulu’nun verdiği cezalara ilişkin Bursa Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Mahkeme, İnfaz Hakimliğinin “usul ve yasaya aykırı bir şey görülmediği” gerekçesiyle avukatların itirazının reddine karar verdi. 

Anayasa Mahkemesi’ne taşındı

Avukatlar, hakimliğin ret kararı sonrasında 12 Mayıs’ta aile ziyaretlerinin “hukuksuz” disiplin cezalarıyla engellenmesini Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı. Avukatlar, AYM’ye yaptıkları başvuruda, mutlak iletişimsizlik hali olan “incommunicado” ya dikkat çekerek, haber alamamanın işkence olduğunu; aile ve özel hayata saygı hakkının, savunma ve adil yargılanma hakkının ve etkili başvuru yolu hakkının ihlal edildiğinin tespit edilmesini talep etti.

O da bavşuruyu reddetti

AYM, 12 Ocak’ta başvuruyu reddetti. AYM, ret kararında “Başvuru dosyasında yer alan bilgiler ve Ceza İnfaz Kurumu tarafından Anayasa Mahkemesine gönderilen bilgi ve belgelerle birlikte değerlendirildiğinde başvurucuların sağlık hizmetlerine erişim imkanına sahip oldukları, ziyaretçileriyle ve avukatlarıyla görüşmelerine kısıtlamalar getirildiği, ceza infaz kurumunda tutulma nedeniyle yaşamlarına ya da maddi veya manevi bütünlüklerine yönelik ciddi bir tehlikenin ortaya çıktığına dair bilgi ya da bulgunun olmadığı anlaşılmıştır. Açıklamanın gerekçelerle başvurunun İçtüzük’ün 73. maddesinin (2) numaralı fıkrası uyarınca bölüme gönderilmesine yer olmadığına karar verilmiştir” ifadelerine yer verdi. 

775 hukukçuya cevap verilmedi

Öcalan ve diğer tutsakların avukatlarının, müvekkillerinden haber alama durumundan sonra aralarında Özgürlük İçin Hukukçular Derneği’nin de (ÖHD) olduğu 29 baroya kayıtlı 775 hukukçu, Öcalan ile görüşülmesi için imza kampanyası başlattı. Hukukçular 10-17 Haziran’da topladıkları imzalarla Adalet Bakanlığına başvuruda bulundu. Bakanlık, avukatların başvurusuna henüz cevap vermedi.  İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.