29 yıllık tutsağa iki ayrı dava

  • Çilimli T Tipi Cezaevi’nde bulunan ve hakkında iki ayrı dava açılan Resul Baltacı’nın ailesi, müebbet hapis cezasını tamamlamasına bir yıl kalan Baltacı’nın infazının yakılmak istendiğini belirtti.

Düzce Çilimli T Tipi Cezaevi’nde kalan Resul Baltacı, 1992 yılında Batman’da siyasi nedenlerle tutuklanıp, müebbet hapis cezasına mahkum edildi. 29 yıldır cezaevinde bulunan Baltacı, hakkında “İnfaz Kurumana veya Tutukevine yasak eşya sokma” gerekçesiyle açılan iki ayrı dava dolayısıyla, infazının yakılması tehdidiyle karşı karşıya kaldı. 

Müebbet hapis cezasını tamamlayıp, tahliye olmasına bir yıl kalan Baltacı’ya dair ilk dava koğuşunda yasaklı kitap bulundurduğu gerekçesiyle açıldı. Bu davada 10 ay hapsi istenen Baltacı’nın kaldığı koğuşta geçtiğimiz Mart ayında yapılan arama sırasında, üzerinde 12 Eylül döneminde Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’nde hayatını kaybeden Kemal Pir ile Mazlum Doğan’ın fotoğraflarının yer aldığı bir kart bulundu.

Cezaevi idaresi tarafından hemen tutanak tutuldu ve akabinde Düzce Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma sonucunda iddianame hazırlanıp, 1 yıl hapis istemiyle Düzce 3’üncü Sulh Ceza Hakimliği’nde dava açıldı.

6 yılda daha tutmak istiyorlar 

Baltacı’nın Batman’da yaşayan ailesi, kuruma kaçak sokulduğu ileri sürülen kartı 3 yıl önce cezaevine postaladıklarını ve üzerinde cezaevi idaresinin “görüldü” damgası bulunduğunu belirtti. Kitap ve kartı cezaevine gönderdikleri tarihte cezaevi idaresinin önlerine hiçbir hukuki engel koymadığını aile, her iki dava dosyasından hapis cezası verilerek Baltacı’nın infazın yakılmak ve 6 yıl daha cezaevinde tutulmak istendiğini ifade ederek bu duruma isyan etti.

1 ay işkence gördü 

Gözaltına alındığında bir ay boyunca işkence gören Baltacı, 8 yıl süren yargılama sonucunda müebbet hapse mahkum edildi. AİHM şikayetçi olan Baltacı’yı haklı bulup Türkiye’yi tazminata mahkum etti. 29 yıllık tutukluğu boyunca birçok cezaevine sürgün edilen Baltacı’nın ismi hasta tutuklular listesinde de yer alıyor. İleri düzey bel fıtığı, mide rahatsızlığı, göz problemi yaşayan tutsağın ayrıca sol ayak lifleri de koptu.  BATMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.