'Êzîdî Kadın Ormanı' projesi için konser verildi

Kadın Haberleri —

'Êzîdî Kadın Ormanı' projesi için konser verildi

'Êzîdî Kadın Ormanı' projesi için konser verildi

  • Almanya’nın Bielefeld kentinde Şengal’de katledilen Êzîdî kadınları temsilen 3 bin ağacın dikileceği bir orman projesi için konser düzenlendi. Konsere Yelda Abbasi, LaiLa Genc, Nûrê Dilovanî ve Beata Wolf sahne aldı.

ARAT ARARAT / BIELEFELD

Bielefeld’de faaliyet gösteren Kurdistan’a Barış ve Umut İnisiyatifi (KBUI), Şengal Özerk Meclisi’yle birlikte Şengal’de katledilen Êzîdî kadınları temsilen 3 bin ağacın dikileceği bir orman yaratıyor. 3 Şubat’ta Bielefeld Volkshochschule Salonu’nda organize edilen bir dayanışma konseriyle startı verilen proje için Yelda Abbasi, LaiLa Genc, Nûrê Dilovanî ve Beata Wolf sahne aldı. Yoğun ilginin olduğu konser için basılan tüm biletler tükenirken, sanatçılar projeye destek çağrısında bulundu. 

Dayanışmayı büyüteceğiz

Konserin açılış konuşmalarını KBUI adına Emine Gözen ve Liza Koç yaptılar. Konserin dinleyicileri arasında Êzîdî, Alevî, Hırîstiyan, Müslüman gibi birçok inancın yanı sıra Kürt, Türk, Alman ve Farslı pek çok kesim yerini aldı. Konser, "Jin jiyan azadî - İran'dan Şengal'e Özgürlük Çığlığı" şiarıyla gerçekleşti. KBUI Sözcüsü Emine Gözen, "İşimiz yeni başlıyor. Dayanışmayı büyüteceğiz" dedi.

KBUI öncülüğünde yürütülen proje kapsamında yereldeki kurumların önerileri üzerine 3 bin adet zeytin ve incir ağacı dikilecek. 5 yılı kapsayan projenin sonunda zeytin ve incirlerden elde edilecek hasadın geliri savaş mağduru çocukların eğitimleri için harcanacak. 

Şimdi sıra Şengal’de

Orman projesine destek amacıyla dayanışma konserinde sahne alan sanatçılardan Nurê Dilovanî, "Herkesin bu projeyi desteklemesini istiyorum. Biz benzer destekleri Rojava için yaptık, şimdi de Şengal için yapıyoruz. Bu konsere gelmekle ben de bu projenin bir parçası olmuş oluyorum. Bu nedenle çok ayrı bir duygu yaşıyorum" dedi.

İran’da direnen kadınlara armağan

Yelda Abbasî ise geceyi İran’da özgürlükleri için direnen Kürt kadınlara armağan ettiğini söyledi. Abbasi ayrıca "İran'daki kadınlar çok fazla bir şey istemiyor. 'Jin jiyan azadî gibi ciddi bir sloganla sokaklardalar. Su slogan benim için çok büyük anlam ifade ediyor. Tüm kadınlar birbirlerine destek olmalı ve mücadelelerini büyütmeliler” diye konuştu.

Yeşil renkte bir özgürlük çığlığı 

Konsere olan yoğun ilgiden memnuniyetini dile getirerek söze başlayan bir diğer sanatçı Beate Wolf ise, "Bu kadar insanın geleceğini hiç tahmin etmemiştim. Benim geldiğim yerde bu konuya ilgi bu kadar büyük değil. İnsanların kendi kültürü ve kadın mücadelesine bu kadar ilgi göstermesi ve bunun için bir araya gelmeleri beni çok etkiledi” dedi. 

Projenin ekolojik yönünün ilgi çekiciliğine vurgu yaparak sözlerine başlayan Laiya Genc ise, “Önemli bir konuyu gündemleştirmek için buradayız. Proje kapsamında ekolojiye verilen önemi çok önemsiyorum. Tabi insani yönü de var. Ben çok özgür bir ortamda büyüdüm. Bir kadın olarak erkekler gibi her şeyi yapabilme gücümüzün olması gerekiyor. Tüm kadınların ve tüm insanların özgür, eşit olması gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.