3 milyar kadın cinsiyet ayrımına uğruyor

Kadın Haberleri —

Kadın eylemi

Kadın eylemi

  • BM, dünyada 114 ülkede cinsiyet ayrımcılığıyla ilgili yaptığı araştırmada kadınların yalnızca yüzde birinden azının cinsiyet ayrımcılığını çok daha az hissettiğini tespit etti. Araştırma raporunda Türkiye, kadına karşı ayrımcılığın yoğun yaşandığı ülkeler arasında yer aldı.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Teşkilatı (UNDP) ve BM Kadın tarafından ortaklaşa hazırlanan son raporda, kadınların çoğunluğunun cinsiyet ayrımcılığının yoğun olarak hissedildiği ülkelerde yaşadığı belirtildi.

Raporda, dünyadaki 3 milyar 100 bin kadının cinsiyet ayrımını derinden hissettiği, dünyada kadınların yüzde 90’ının cinsiyet eşitliğinin az ve yetersiz olduğu ülkelerde yaşamak zorunda olduğu açıklandı.

Türkiye’de ayrımcılık yoğun yaşanıyor

Raporun hazırlanması için aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 114 ülkede cinsiyet ayrımcılığıyla ilgili kapsamlı araştırma ve anketler yapıldı. İncelenen 114 ülkenin hiçbirinin tam olarak cinsiyet eşitliğine ulaşamadığı tespit edildi. Türkiye, kadına karşı ayrımcılığın yoğun yaşandığı ülkeler arasında yer aldı.

Kadınların güçlenmesi ve eşitlik endeksi

Rapor, iki farklı endekse göre hazırlandı. Raporda, dünya çapında kadınların karşılaştığı karmaşık zorluklara ışık tutmak, siyasi reformlar için bir yol haritası sağlamak için iki yeni endeks yayınlandığı kaydedildi.

Kadınların Güçlenmesi Endeksi (WEI), kadınların seçim yapma ve fırsatları değerlendirme şansını ve özgürlüğünü beş farklı kategoride ölçtü. Bunların sağlık, eğitim, katılım, karar verme ve kadına yönelik şiddet başlıkları olduğu kaydedildi.

Raporda yayınlanan ikinci endekste ise Küresel Cinsiyet Eşitliği Endeksi (GGPI) kullanıldı. Endekste kadın ve kızların sağlık, eğitim, katılım ve karar verme gibi insani gelişmenin temel boyutlarında maruz kaldığı eşitsizlikler değerlendirildi.

Raporda, cinsiyet ayrımcılığının azaltılması konusunda hükümetlere tavsiyelerde bulunuldu.

- Eğitimde eşitlik: Dijital çağda kadınları ve kız çocuklarını güçlendirmek için beceri ve eğitim kalitesindeki farkları kapatın.

- İş, yaşam dengesi ve ailelere destek: Uygun fiyatlı kaliteli çocuk bakım hizmetleri, ebeveyn izni programları ve esnek çalışma düzenlemeleri dahil olmak üzere iş ve yaşam dengesini ele alan politika ve hizmetlere yatırım yapın.

- Kadınların eşit katılımı: Kamusal hayatın her alanında cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik hedefler, eylem planları belirleyin. Kadınların geride kalmasına neden olan ayrımcı yasa ve düzenlemeleri ortadan kaldırın.

- Kadına yönelik şiddet: Şiddeti önlemeye, sosyal normları değiştirmeye, ayrımcılık yapan yasaları ve politikaları ortadan kaldırmaya odaklanan kapsamlı önlemler uygulayın.

BM Kadın Direktörü Sima Bahous, hükümetler ve uluslararası topluma, ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ kapsamında cinsiyet eşitliğine ve kadınların güçlendirilmesine yönelik verdikleri taahhüdü hatırlattı.

Cinsiyet ayrımcılığı sürüyor

Bahous, raporda ortaya çıkan verilere göre cinsiyet ayrımcılığının sürdüğünü, bu nedenle hedeflerin gerçekleştirilmesine yönelik ilerlemenin engellendiğini ve yavaşladığını kaydederek, “Toplumsal cinsiyet eşitliği sözümüzü yerine getirmek, kadınların, kız çocuklarının insan haklarını güvence altına almak ve temel özgürlüklerinin tam olarak gerçekleştirilmesini sağlamak için sürekli çaba gösterilmesi gerekiyor” dedi.

BM Kalkınma Teşkilatı Başkanı Achim Steiner ise kadın ve kız çocuklarının büyük bir çoğunluğunun, potansiyellerinin yalnızca bir kısmını ortaya çıkarma izin veren ülkelerde yaşadığının tespit edildiğini söyledi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.