
Yıllarca cenazelerini alamayan Başak ailesine, cenaze töreninde de engeller çıkarıldı. Suruç'un Aligor Beldesi'nde zırhlı araçlar ile bekleyen çevik kuvvet polisleri, asker ve özel hareket timleri, cenazenin Suruç merkezden geçmesine izin vermeyeceklerini belirtti. BDP'li yöneticilerin de bulunduğu yüzlerce araçlık cenaze konvoyu, ilçe girişinde engellendi. Başak ailesinin ısrarı ve görüşmeler ardından barikat kaldırıldı.
Marş ve sloganlarla defnedildi
Ağaciya Mezin Köyü girişinde ambulanstan alınan Başak'ın tabutu, omuzlarda köy mezarlığına getirildi. Başak'ın cenazesi "Şehîd namirin" sloganları eşliğinde toprağa verildi. Binlerin yer aldığı saygı duruşunda "Çerxa şoreşê" marşı okundu.
'Kemiklerimize saygı yok'
Cenaze töreninde konuşan Başak'ın ağabeyi Mehmet Başak, devletin gerilla cenazelerine yönelik tutumunun, barışa ve Kürtlere bakış açısını gösterdiğini ifade etti. Başak, ''Ölülerimizin kemiklerine dahi saygı duymayan, tahammül göstermeyen bir devlet, bir halk ile nasıl barışır'' diye sordu.
Konuşmalar ardından cenaze töreni sloganlarla sona erdi.
Hakkari'nin Şemdinli İlçesi kırsalında 2011 yılında jeneratör gazından zehirlenerek yaşamını yitiren HPG gerillası Mustafa Baykal'ın (Özgür Amanos) ailesi, cenazesini almak üzere MEYADER Yüksekova Temsilciliği'ne başvuruda bulundu. Baykal'ın cenazesi, bugün kitlesel olarak Geliyê Dostkî'de defnedildiği yerden alınacak. Urfa'nın Halfeti İlçesi'ne bağlı Artaş (Altınova) Köyü nüfusuna kayıtlı Baykal'ın doğduğu yerde toğrağa verilmesi bekleniyor.
URFA