Kurum, her yıl düzenlediği Kültür ve Politik Festivali’ni ise 30’uncu yıldönümü dolayısıyla ‘Bütün sınırlar kapalı-şimdi her şey iyi mi?’ adı ile gerçekleştirdi.
Kutlamalar çerçevesinde yapılan panele Federal Meclis üyesi CDU Milletvekili Stefan Kaufman, Uluslararası Af Örgütü Mülteci Hakları (ai) Stuttgart Temsilcisi Dr. Caroline Gritschke, Mülteci Konseyi Baden Württemberg yöneticisi Denis Bieler ve Yeşiller Parti temsicisi Bernhard Mellert katıldı.
Panelde ilk konuşan Yeşiller Partisi temsilcisi Bernhard Mellert oldu. Mellert, “Mülteci politikası, istikrarsızlığını koruyor. Çelişkiler, siyasi ortamını geriyor. Şimdiye kadar yoksulluktan dolayı mülteci olanlar vardı ve hep de olacaklar. Bundan korkmak gerekmez. Ama şu anda yapılan mülteci politikasıyla sorunların çözüleceğine inanmıyorum. Son süreçte Suriyeli çoğu mülteci yurtlarına geri dönüyorlar. Çünkü, orada kalan ailelerini buraya resmi yollardan getiremiyorlar. Bence bu durum Federal Meclis’in bir devlet politikasıdır diye düşünüyorum” dedi.
‘Türkiye güvenli bir ülke değildir’
Dr. Caroline Gritschke ise “2015 yılında zincirleme bir şekilde mülteci hakları ihlal edildi. Kendi ülkesinde iç güvenliği olmayan Türkiye, nasıl olur da mülteciler için güvenli ülke olarak kabul edilir? Bizler Türkiye ile yapılan mülteci anlaşmalarını şiddetle eleştiriyoruz. Tekrar ediyorum, Türkiye güvenli bir ülke değildir. Bu yapılan anlaşmanın mültecicilere faydası yoktur.”
‘Mülteci olma sorunlarıyla mücadele etmemiz lazım’
CDU Federal Meclis üyesi Stuttgart Milletvekili Stefan Kaufman da “Şu an Federal Meclis’te tartışılan mülteci politikası beni korkutuyor. Buraya gelen bütün mülteciler savaş mağdurları değil. Aralarında kriminal işlere karışanlar da var. İnsan tacirleri tarafından Avrupa sınırları içine getirilen mülteciler küçük botlarla taşınırken çok tehlikeli durumlar oluyor. Onun için bu insan tacirlerine karşı mücadele etmek lazım” dedi.
En son söz alan Baden Württemberg Mülteci Konseyi yöneticisi Denis Bieler, Federal Parlamento ve dolayısı ile Başbakan Merkel’in mülteci politikasını eleştirdi. Bieler “CDU, SPD ve Yeşiller, AfD’nin mülteci politikasını yapıyor. Şimdi yaptıkları şey Türkiye ile AB anlaşması yapmak. Rakamları tam belli olmayan ödemeler Türkiye’ye yapılıyor. Bizim ödenen bu paraları yerinde kontrol etme imkanımız yok. Ama şunu biliyoruz ki Türkiye güvenceli bir ülke değil. Aslında mülteciler için ödediğimiz bu paralarla diktatörleri destekliyoruz. Almanya dünyanın en büyük silah üreten ülkesi ve bu silahların büyük kısmını Türkiye’ye satıyor. Son aylarda Türkiye, Erdoğan olduğu yerden çok geriye düştü. Ama NATO üyesi olduğu için göz yumuluyor. Bu konuda konuşmamız lazım“ ifadelerini kullandı.
Soru cevap kısmında ise bir dinleyici panelistlere “Cizre’yi yakıp, yıkan birisiyle Halep konusunda hangi anlaşma yapılır. Kendi ülkesinde savaş yürüten birisine nasıl güvenilir” sorusunu yöneltti.
Festivalin kültür programında ise Kosova Kadın Folklor Grubu, sanatçı Nour Darwish, Stuttgart Tamilli Kadın Folklor Grubu, Kürt sanatçı Seydo Hazar, İran’lı sanatçı İman Goleman sahne aldı.
GÜL GÜZEL/STUTTGART