31 yıllık tutsağa 6 yıllık erteleme

Zeki Kayar

Zeki Kayar

  • Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen 31 yıllık tutsağa tebliğ edilen yeni müddetnamede, daha önce 2025 olan tahliye tarihi 2031 olarak yazıldı. 

Sêrt'te 23 Kasım 1993'te tutuklandıktan sonra yargılandığı davada müebbet hapis cezası verilen Zeki Kayar'ın (51) infazı yakılmak isteniyor. 31 yıldır tutuklu olan Kayar'a, kapatılan Özgür Gündem gazetesinde 1 Haziran 2016’da yayınlanan bir makalesi gerekçe gösterilerek 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Bu ceza, 2018'de onandı. Kayar'ın müddetnamesi, cezanın onanması üzerine yeniden düzenlendi. 23 Kasım 2023 olan tahliye tarihi, 5 Ocak 2025 olarak değiştirildi.  

Kayar, bu süreçte koşullu salıverilmesinin ertelenmesine neden olabilecek herhangi bir "ceza" almadı. Kayar, Ocak'taa Bandırma T Tipi Kapalı Cezaevi’nden Adana-Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. Kayar'a burada yeni bir müddetname tebliğ edildi. Söz konusu müddetnamede, tahliye tarihi 2031 olarak gösterildi. Kayar, müddetnamesi yanlış tarihlendirildiği için 19 Nisan’da Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Kayar'ın başvurusuna halen herhangi bir dönüş yapılmadı. 

Kararın düzeltilmemesi halinde Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuracağını belirten Kayar, karşı karşıya olduğu duruma karşı sivil toplum ve insan hakları örgütlerine "dayanışma" çağrısı yaptı. ADANA

 

* * *

İmralı için yeni başvuru

Asrın Hukuk Bürosu avukatları, 38 aydır haber alamadıkları müvekkilleri Abdullah Öcalan ile görüşmek için Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ile İmralı Cezaevi Müdürlüğüne başvuruda bulundu. Avukatlar, cezaevindeki diğer müvekkilleri Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş için de görüşme talebiyle başvuru yaptı. 

Adalet Bakanlığına bağlı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, mutlak tecride rağmen İmralı'daki tutsakların "kanun ve yönetmeliklerle verilen tüm haklardan eşit olarak faydalandıklarını" iddia ediyor. Ayrıca İmralı'da tecridin olmadığını ve tutsakların 2023'te mektup, faks ve benzeri haberleşme yöntemlerinden yararlanıldığını ileri sürüyor.

Asrın Hukuk Bürosu avukatları, her hafta görüşme talebiyle hem Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı hem de İmralı Cezaevi Müdürlüğüne yeni başvurularda bulunuyor. Abdullah Öcalan ile son temasın sağlandığı 25 Mart 2021'den bu yana savcılık ve cezaevine 375'i avukat, 166'sı aile olmak üzere toplam 541 başvuru yapıldı. Ancak tüm bu başvurular ya yanıtsız bırakıldı ya da gerekçesi belirtilmeyen “disiplin” adı altında verilen cezalar gerekçe gösterilerek reddedildi. Verilen "disiplin" cezaları da avukatlara tebliğ edilmiyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.