33 yıllık efsanevi özgürlük yürüyüşü: Delal Nurhak

Kadın Haberleri —

  • PAJK: Hem bir komutan hem candan bir yoldaş hem keskin bir militan olarak nasıl bir dönem olursa olsun devrimci görevlere büyük bir aşkla, coşkuyla sarılmıştır. Parti yapımızın eşsiz bir yoldaşı, öncüsü, kadınların, yurtsever halkımızın eşsiz bir yol göstericisi olmuştur. 

Kürdistan Kadın Özgürlük Partisi (Partiya Azadiya Jinên Kurdistan-PAJK) Koordinasyonu, PAJK Meclis Üyesi ve KJK Yürütme Konsey Üyesi Delal Nurhak’ı (Esma Erat) ve beraberinde şehit düşen Zîlan Qamişlo’yu (Gulistan Osman) şehadetlerinin üçüncü yılında andı. Delal Nurhak’ın 33 yıllık efsanevi özgürlük yürüyüşünü şahadetine kadar eksiksiz yürüten gerçek bir halk kahramanı olduğunu vurgulayan PAJK Koordinasyonu “Mücadelemizin öncü militanını kavgamızın ruhu, irademizin bilinci olarak yaşatacağız” dedi. PAJK Koordinasyonu’nun Delal Nurhak ve Zîlan Qamişlo’nun şahadetine ilişkin açıklaması şöyle:

13 Eylül’de şehit düştüler

“PAJK Meclis Üyemiz ve KJK Yürütme Konsey Üyesi Delal Nurhak yoldaşı ve beraberinde şehit düşen Hareketimizin genç savaşçısı Zîlan Qamişlo yoldaşı şehadetlerinin üçüncü yılında saygı ve minnetle anıyoruz.

Partimizin 1984 15 Ağustos Atılımıyla birlikte uyanışa geçen kadınların, Kürt halkının mücadelesinin Avrupa’ya etkili nüfuz etmesiyle birlikte 1989 yılında partiye katılan Delal Nurhak yoldaşımız, efsanevi özgürlük yürüyüşünü şehadetine kadar eksiksiz yürütmüştür.  2019 13 Eylül’ünde beraberinde genç savaşçı Zîlan Qamişlo yoldaşımızla birlikte Medya Savunma Alanları’na yapılan hava saldırısı sonucu şehit düşmüştür.

Partinin gelişiminde ve öncülük ettiği kadın özgürlüğü ve halkımızın özgürlük mücadelesinin gelişiminde 33 yıllık bir emeğin sahibi olmuştur. Katıldığı ilk günden itibaren Rêber Apo’ya ve şahsında özgürlük hareketine bağlılığında eşsiz bir militanlık örneği sergileyerek her yerde aranan öncü kadın devrimci olarak görevlerinde başarıyı esas almıştır. Avrupa’da kadın örgütlenmesi olarak kadın özgürlük tarihimizde yerini alan Yekîtiya Jinên Welatparêzên Kurdistan (YJWK) kuruluşunda yer alarak tarihsel bir çalışmaya başlangıç yapmıştır.

Coşkulu bir devrimci

Avrupa’da kadınların örgütlenmesinde ve mücadelenin büyütülmesine öncülük ettiği gibi Kürdistan’ın dört parçasında toplumun örgütlenmesinde birebir yer alarak devrimci coşkuyu her yere taşırmıştır. Türk devletinin ve İran devletinin zindanlarında esaret altına alındığında Apocu kadın kimliğini şahsında temsil ederek Apocu geleneğin zindanlarda temsilcisi olmuştur. Hiçbir baskı, zor ve şiddete boyun eğmeyerek kadınların yeniden doğuş kimliği olan partileşmiş, militanlaşmış kadın gerçeğiyle esareti yıkmıştır. Yönünü verdiği özgürlük dağlarında kadın gerilla yoldaşlarıyla en büyük buluşmayı yaşayarak kadın özgürlük hareketini, mücadelesini ileriye taşımanın fedakarlığını, eşsiz emeğini, direngenliğini sergilemiştir. 

Hem komutan hem candan bir yoldaş

Hem bir komutan hem candan bir yoldaş hem keskin bir militan olarak nasıl bir dönem olursa olsun devrimci görevlere büyük bir aşkla, coşkuyla sarılmıştır. Parti yapımızın eşsiz bir yoldaşı, öncüsü, kadınların, yurtsever halkımızın eşsiz bir yol göstericisi olmuştur. Parti yapımız kadar yurtsever Kürt halkının, kadınların yakından tanıdığı öncü bir kadın devrimci olarak, her daim mücadeleye inançla sarılmıştır. Kadının toprakla toprağın yurtseverlikle bağını şahsında kadın devrimci kimliğiyle bütünleştirerek dönüşen kadın gerçeğiyle düşmandan intikam almayı başarmıştır. 

Gerçek bir halk devrimcisi

Delal Nurhak yoldaş, Maraş’ta katledilen Alevi toplumumuzun Avrupa'ya göçertilerek eritme politikasını, kadınların kölelik yazgısını, Kürt halkının soykırım gerçeğini tersine çevirmenin tarihsel çıkışını şahsında gerçekleştirmiştir. Kasım Enginler, Engin Sincerler ve Delal Nurhaklar, Nurhak kadar zalime, düşmana baş eğmeyerek kadınların, mazlum halkımızın kurtuluş yolunda birer abidedirler. Alevi toplumumuza dayatılan asimilasyon ve yurtsuzlaştırma, Kürt kimliğinden uzaklaştırma politikasına karşı kadının ulusal birlik ruhuyla Kürdistan’ın her alanında faaliyet yürüterek gerçek bir halk devrimcisi olmayı başarmıştır.

Bulunduğu tüm alanlarda kadınların örgütlenmesinde, bilinçlenmesinde öncelik vererek kadınlarla en güzel buluşmayı yakalamış gerçek bir halk kahramanıdır. Diğer alanlarda olduğu gibi Rojava’da da devrim sürecine kararlıca katılarak, toplumsal inşa faaliyetlerini büyük bir özveriyle yürüterek, kadına olan inancını, halkına olan sevgisini, bağlılığını halkların ortak yaşam bilinciyle örerek Rojava Kadın Devrimi’nde iz bırakmıştır. 

Kavganın ruhu, mücadelenin bilinci

Parti yönetimi olarak, içte ve dışta ideolojik mücadeleyi yükselterek özgürlük bilincini taşırmış, eylemcisi olmuştur. PAJK merkez sorumluluğunu layıkıyla yerine getirmeye büyük bir hassasiyetle yaklaşarak görevlerine sarılmıştır. Partileşmiş, PAJK’laşmış kadının en büyük yenilmez güç olduğuna sonuna kadar inanarak Partileşme ölçülerini hep yüksek tutmuştur. Büyük, eşsiz bir yol arkadaşımızı, mücadelemizin öncü kadın militanını, kadınların, halkımızın özgürlük davasının direngen kadın devrimcisini yitirmenin derin üzüntüsünü yaşasak da, Delal Nurhak yoldaşın bizlere bıraktığı mücadele mirasına her daim sahip çıkacağız, kavgamızın ruhu, irademizin bilinci olarak yaşatacağız.

Faşist rejimi yenilgiye uğratma çağrısı

Medya Savunma Alanlarında, Bakur’da YJA Star kadın gerillaları öncülüğünde tüm HPG gerilla güçlerimiz düşmanın en vahşi saldırıları karşısında eşsiz bir direniş sergileyerek tarihi yeniden yazmaktadır. Her bir özgürlük gerillasının yürüttüğü savaş, şehit yoldaşlarımızın intikamıdır. Bugün Delallerin, Zîlan Qamişloların mücadele iradesi Kürdistan’ın her yerinde her bir gerillanın namlusunda öfke olup patlamaktadır. Her bir Parti militanı, şehitler çizgisine fedaice katılarak başarı çizgisini esas almaktadır. Delal Nurhak ve Zîlan Qamişlo yoldaşlar şahsında tüm devrim şehitlerimizi bir kez daha saygıyla anıyoruz. Şehadet gerçeği, başta kadınlar ve Kürdistan gençliği olmak üzere tüm halkımıza faşist, gerici, zorba, cinsiyetçi, kadın ve halkların düşmanı AKP-MHP özel savaş rejimini yenilgiye uğratmanın çağrısıdır. Bu temelde yüce şehitlerimizin izinde tüm halkımızın bulunduğu her yerde en güçlü bir biçimde düşmana cevap vereceğine inanıyoruz.” 

 

Genç Zîlan’ asla unutmayacağız

Özgürlük saflarına 2015 yılında katılan Zîlan Qamişlo yoldaşımız, Rojava Devrimi’yle birlikte çelikleşmiş, DAİŞ’e karşı YPJ saflarında en kızgın savaşta yerini aldığı gibi mücadelenin her görevine de büyük bir istekle sarılmıştır. Yurtsever Rojava halkımızın Önder Apo’ya olan bağlılığıyla daha küçük yaşta tanışmış, yurtsever bir ailede büyüyerek varlığının anlamına kavuşmuş PKK hareketiyle kimlikleştirmiştir. Daha çocukken kendisine hediye edilen PKK rozetini şehadetine kadar üzerinde taşımıştır. Partiyle manevi bağı oldukça yüksek ve partinin ideolojik çizgisine ve mücadele pratiğine kararlıca katılımıyla yoldaşlarına örnek olmuştur. Kürdistan dağlarına 2018’de geldiğinde gerilla olmanın mutluluğunu hep yaşayarak gelişme azmini sürdürmüştür. Zîlan Qamişlo yoldaşımızı bir kez daha saygıyla anarken özgürlük dolu gülüşünü, temiz kalbini, dürüstlüğünü, emeğe bağlılığını, insan sevgisini, çalışkan, umut dolu gözlerini, Kürdistan sevgisini, düşmana karşı taşıdığı intikamı ve savaşma azmini asla unutmayacağız. Genç yaşına rağmen omuzladığı kadın özgürlük davasını, Kürdistan özgürlük mücadelesini büyütmenin sözünü veriyoruz.

 

Delal Nurhak kimdir?

Delal Nurhak(Esma Erat), 1965 yılında Maraş’ın Pazarcık ilçesinin Bayramgazi Köyü’nde dünyaya gelir. Maraş’ta okuduğu dönem ailesi de Maraş’a yerleşir. Maraş Katliamı’nda evleri ve işyerleri yakılır. Delal bunlara tanıklık eder ve bu katliamı birebir yaşar. Ş. Mustafa Yöndem’in yaşam ve mücadele gerçeğinden, tanık olduğu Maraş Katliamı’ndan ve 12 Eylül’de birçok yakınının tutuklanmasından etkilenerek özgürlük mücadelesine katılım kararı alır.

İlklerin kadını

O süreçte Kadın Özgürlük Hareketi’nin ilk nüvesi olan Kürdistan Yurtsever Kadınlar Birliği (YJWK) sürecine kurucu üye olarak katılır ve Avrupa’da ilk yayın hayatına geçen Jina Serbilind Dergisi’nin yayın kurulunda yer alır. İlk kadın örgütlenmesi olan YJWK ile beraber geniş kitlelerin kadın devrimine uyanışının ilk heyecanlarına bu alanda tanık olur. Bu aynı zamanda kadının özgürlüğe kalkış olayıdır. Bu kadar tarihi bir oluşumda yer almak, onun kongresine katılmak, onun komitelerini örgütlemede öncülük yapmak elbette Delal’in bir bütün devrimcilik yaşamını şekillendirmiş ve ona tarihi misyonlar kazandırmıştır. 

Rêber Apo ile buluşma

Delal, yönünü hep dağlara çevirmek ister ve 93’te Önderlik sahasına gider. Akademi devresi gördükten sonra Rêber Apo, Delal’i yoğunlaşma evine gönderir. Bu süreçte onunla yürüttüğü tartışmalarla kadın bilincinin temel köşe taşlarını oluşturur. Rêber Apo yaptığı diyaloglarda Maraş Katliamı üzerinde durur. Bu onu Kürt tarihi üzerinde yoğunlaşmaya ve araştırmaya sevk eder. Rêber Apo onu Kuzey’e göndermek istediğinde tereddüt etmeden intikam duygusu ile Kuzey’e yönelir. Kitle faaliyetleri için Bakur ve Türkiye sahasına giderken 95’te tutuklanır, 2 yıl zindanda esir kalır. 

Amed, Rojhilat, Ermenistan…

Cezaevinden çıktığında yönünü Amed Eyaleti’ne verir. Amed Eyaleti’nde gerillacılık yaparken kadın ordulaşmasının meyveye durduğu süreçler içerisinde yer alır. Daha sonra Rojhilat çalışmalarına geçer ve bu sefer İran devleti tarafından tutuklanır. Zindandan çıktıktan sonra Ermenistan’a giderek orada halk çalışmalarına katılım sağlar. Ardından KJK Yürütme Konseyi Üyeliği’ne seçilir. KJK çalışmalarında demokratik ulus boyut örgütlenmesi gereği kadın ekonomi çalışmalarının genel sorumlusu olarak görev alır. Son olarak yılların getirdiği militan duruş ile PAJK Koordinasyon çalışmalarına katılım sağlar. 

Bütünlüklü sevdi

Delal, mücadelenin her alanında çalışma yürütüp bunu büyük bir inanç, özveri ve sevgi ile harmanlar. Sevginin emek gerektirdiği bilinciyle dağlarda, mücadelenin diğer birçok alanında müthiş bir çaba verir. Delal, kadın sevgisiyle yoldaşlığı yüceltmenin ve partileşmeye aşkla sarılmanın adıdır. Onun sevgisi yaşama olan ilgisinden ve yaşam coşkusundan ileri gelirdi. Her şeyi iç içe severdi, ne bir eksik ne bir fazla. Bütünlüklü ve her yönüyle severdi. Toprağı sevdiği kadar yosun tutmuş kayalıkları, dağların zirveleri kadar düz ovaları, her türden inanış, kesim ve her yaştan, her yöreden insanları hepsini bütünlüklü severdi. 

Doğa aşığı

Delal, doğaya aşık biriydi. Hele bahar olsun kimse dağlarda onu zapt edemezdi. Adeta her şeyle konuşur, kaynaşır ve doğanın öz çocuğu olmanın mutluluğunu yaşardı. Doğanın rengarenk görüntüsüne, çok sesliliğine, suyunun akışına, mest eden havasına ve toprağın yaratıcılığına karşı adeta secdeye dururdu. Bir de doğa içerisinde kadının yaratıcı üretkenliğine sahipti. Her bir bitkiyi tanır, özelliklerini, faydasını ve neyi nasıl kullanacağını çok iyi bilirdi. 

Delal’in dilinden

Delal’den yaşam anlaşını şekillendiren birkaç alıntı: 

“Doğal toplumun kişiliğini kendimde açığa çıkarttığım kadar mutlu olabiliyorum. Kendim olduğum oranda yalınlığa ulaşabiliyorum. Kadın ve xwebûn olmak konusunda bir zihin gücü kazandığıma inanıyorum. Ruhsal anlamda yalınlığa ulaştığım bir dönem. Özellikle doğal topluma dönme ve çocuk sadeliğine kavuşma, bunun ruh halini yakalamanın coşkusu içindeyim.”

Sevgi tanımı

“Gerçek önemli olabilir ama sevgi olmadan katlanılmaz olur. Sevginin bir su gibi temiz ve berrak akışkanlık kazandığı bir yaşamda güzel bir gelecekten bahsedilebilir. Sevgi aynı zamanda toplumsal sorunların çözümünde belirleyicidir. Bu kadın açısından daha belirleyici. Sevmek ve sevgi güçlü bir erdemdir. Doğru sevgi bağlarını kurmak aynı zamanda özgürlük çizgisine ve mücadelesine girmek demektir.”

Kişilik sorgulaması

“Gerekçelerin hepsi birey olgusundan kaynaklıdır. Birey enerjisini akışkan hale getirdiği sürece sorunları aşabilir. Özellikle ilişkilerdeki doğru enerji akışı karşılıklı doğru bir ilişkilenmeyi ve pozitif enerjiyi yaratır. Bunun ayrımına varma ve doğru kullanma önemlidir. Durağanlığın da akışkanlığın da kaynağı bende. Bunu gayet net görmekteyim.”

Kadın sevgisi

“Özgür kadın militanı olmanın mücadelesini ve geliştirilmesi gereken özgür kadın duruşunun oluşturulmasının zorluklarının farkındayım. Bunun sorumluluğunu da ruhsal anlamda yaşamaktayım. Yıllar geçtikçe bunu daha derinden hissetmekte, kadın olma duygusunu ve güzelliğini canlı canlı yaşamaktayım. Hakikatin gerçeğinden yaşadığımız sorunlara baktığımda çözümün kadın olarak kendini sevme ve sevmeme duygusunun güçlü ve doğru irdelenmesinden geçtiğine inanıyorum. Kendini kadın olarak sevmek aynı zamanda kendi cinsini de sevmeyi beraberinde getirir.” 

Ahde vefa

“Vicdani muhasebemi Önderliğin emeklerine cevap olma esaslarına oturtacağım, Önderlikle iyi bir kadın yoldaş olmak, yaratmak istediği kadına ulaşmanın çabasını vermekle mümkündür.” 

ANF/BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.