36. Mîhrîcan başlıyor
Kültür/Sanat Haberleri —

Mîhrîcana Govendên Kurdistan
- Diasporada yaşayan Kürdistanlıların en uzun soluklu kültür ve sanat festivali olma özelliğini taşıyan Mîhrîcana Govendên Kurdistan, bu yıl 36’ncı kez Almanya’nın Duisburg kentinde, 7-8 Haziran tarihlerinde yapılacak.
M. ZAHİT EKİNCİ
Diasporada yaşayan Kürdistanlıların en uzun soluklu kültür ve sanat festivali olma özelliğini taşıyan Mîhrîcana Govendên Kurdistan, bu yıl 36’ncı kez Almanya’nın Duisburg kentinde düzenlenecek. Festival, 7-8 Haziran tarihlerinde yapılacak.
Almanya’nın yanı sıra İsviçre, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinden, Demokratik Kürt Toplum Merkezleri (DKTM) çatısı altında kültür ve sanat çalışmaları yürüten 34 folklor grubu, festivalde sahne alarak hünerlerini sergileyecek.
Festival komitesinden Mamoste Ali Güler, “Mîhrîcan, tüm grupların 7 Haziran Cumastesi günü saat 09.00’da Kuhtor Meydanı’nda toplanmasıyla başlayacak. Otantik ve yöresel kıyafetlerle geleneksel Mîhrîcan yürüyüşü gerçekleştirilecek” dedi. Aynı gün saat 12.00’de, 19 folklor grubu gösteri sunacak. Bu gruplar arasından dereceye giren ilk üç grup, ertesi gün diğer 15 grupla birlikte final sahnesinde yer alacak.
Ödüller
Festivalin teknik hazırlıklarının tamamlandığını belirten Ali Güler, şu bilgileri verdi: “Her yıl olduğu gibi, bu yıl da sadece ilk üçe giren gruplara değil; araştırma, jüri özel ödülü ve kostüm dallarında da ödüller verilecek. Birçok arkadaşımız, kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olan kültürel değerleri gün yüzüne çıkarmak için büyük bir özveriyle çalışıyor.”
Değerlendirme sürecinde görev yapacak olan 9 kişilik jüri heyeti, 5 kişi halk oyunları, 2 kişi kostüm ve 2 kişi müzik kategorilerinde değerlendirme yapacak.
34 grup
Ali Güler, Mîhrîcan’ın Kürt kültürünün yaşatılmasında ve gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir rol oynadığını şu sözlerle ifade etti: “Mîhrîcan, Avrupa genelinde faaliyet yürüten 34 grubumuzun yıl boyunca verdiği emeğin sahnelendiği çok önemli bir kültürel etkinliktir. Bu yıl da Kürdistan’ın farklı yörelerinden derlenen halk oyunları sergilenecek, bazı yeni oyunlar ise ilk kez halkımızla buluşacak.”
Kadınlar ağırlıkta
Kadınların festival sürecindeki belirleyici rolüne dikkat çeken Güler, grup yapılarının büyük bir kısmını kadınların oluşturduğunu belirtti. Güler, “Kadın arkadaşlarımız bu sürece öncülük ediyor. Bu da kadının kültürel hafızadaki taşıyıcı ve aktarıcı rolünü görünür kılan çok değerli bir gelişmedir” dedi.
Ali Güler, son olarak bölgede yaşayan halka da, “Duisburg ve çevresinde yaşayan halkımızı, iki gün sürecek olan Mîhrîcan etkinliğine yöresel kıyafetleriyle katılmaya; bu kültürel şölenin bir parçası olmaya davet ediyoruz” çağrısında bulundu.