38 yıllık tutsak tedavi edilmiyor

Ali Osman Köse

Ali Osman Köse

  • 38 yıldır cezaevinde olan ağır hasta tutsak Ali Osman Köse tek başına ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda. Köse’nin kanser tedavisi bile ertelendi.

 

Köse’nin sağlık sorunlarının arttığını belirten yeğeni Mahir Köse, “Her an ölüm haberi gelebilir, endişesi içindeyiz” diyerek gerekli tedbirlerin alınması çağrısında bulundu.

Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutsak Ali Osman Köse’nin böbrek kanseri, dolaşım sistemi hastalıkları, hipertansiyon, kronik kalp yetmezliği, işitme kaybı gibi birçok sağlık sorunu bulunuyor. 38 yıldır cezaevinde tutulan Köse’nin sağlık durumu, her geçen gün kötüye gidiyor. Köse’nin yaşadığı sağlık sorunlarına ve maruz kaldığı hak ihlallerine ilişkin konuşan yeğeni ve vasisi Mahir Köse, her an amcasının ölüm haberini almaktan korktuklarını belirtti. Ailesinin birçok ferdinin dönem dönem tutuklandığını belirten Köse, dört yaşından bu yana cezaevleri önünde olduğunu dile getirdi. 

Amcasının tedavisinin yapılmadığını aktaran Köse, İnsan Hakları Derneği (İHD), avukatlar ve ailesi olarak yaptıkları başvurulardan sonuç alamadıklarını söyledi. Amcasıyla yaptığı son telefon görüşmesini de aktaran Köse, “Bana telefonda ‘kendi başıma yürüyemiyorum. Ancak birisi bana yardımcı olacak ki yürüyebileceğim’ dedi. Hastalıklarından dolayı çok fazla konuşamadı” dedi.

İhtiyaçlarını karşılayamıyor

Ali Osman Köse ile 5 ay boyunca aynı koğuşta kalan ve tahliye edilen Hasan Basri ise şunları dile getirdi: “Birlikte kaldığımız süreçte o açlık grevinden yeni çıkmıştı. Onun için sağlık durumu iyi değildi. Birçok hastalıkları bulunmasına rağmen hala hapishanede tutuluyor. Aynı koğuştayken ranzasından ayağa kalkamıyordu. Hiçbir ihtiyacını karşılayamıyordu. Orada bir arkadaşımız onunla ilgileniyordu. Raporlarında ‘5 metrelik bir mesafeyi kendi başına yürüyemiyor’ tanısı koyulsa bile ‘cezaevinde kalabilir’ raporu verilmeye devam edildi.” 

Kanser tedavisi ertelendi

Köse’nin kanser tedavisinin üç ay geciktirildiğini belirten Basri, bir dönem tedavi için gittiğinde ise Köse’nin yatağa kelepçeli bir şekilde yatırıldığını aktardı. Basri, “Bu kişiye ‘hadi git’ deseler bile bu kişi ayağa kalkıp gidemez. Ben buna şahit oldum, çünkü o süreçte hastanedeydim. O zaman bu durum karşısında sessiz kalmadım, tepkimi gösterdim ama beni dışarıya attılar. İktidar eliyle hasta tutsaklara uygulanan ahlaksızlık ve vahşi bir politika izleniyor” dedi.  İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.