39 kadın tutsağa Kürtçe savunma engeli

Kadın Haberleri —

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi

  • Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde hasta tutsaklar için 3 günlük yemek almama eylemi yapan 39 kadın tutsak hakkında disiplin soruşturması açıldı. Savunma yapılması istenen kadınların Kürtçe talebi ise, "Türkçe bilmeyenlerle sağır ve dilsizlerin savunmaları tercümanla alınır” iddiasıyla reddedildi.

30 Ağustos'ta tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Şakir Turan ve ağır hasta tutsaklar için yemek almama eylemi yapan kadın tutsaklar hakkında disiplin soruşturması açıldı.

Kürtçe savunma yapmak isteyen kadınların talebi, "Türkçe bilmeyenlerle, sağır ve dilsizlerin savunmaları tercüman aracılığıyla alınır" denilerek reddedildi.

Jinnews'te yer alan habere göre, Kobanê Davası’nın 31’inci duruşmasında beyanlarda bulunan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Erzincan L Tipi Cezaevi’nde tutulan gırtlak kanseri olan ve 30 Ağustos’ta tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Şakir Turan ve ağır hasta tutsaklar için Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan siyasi tutsak kadınlarla birlikte, 4 Eylül’de 3 günlük yemek almama eylemi yapacaklarını duyurmuştu.

Eylem yapan kadınlara soruşturma

Tutsak kadınların eylemlerini bitirmesinin ardından Sincan Kapalı Cezaevi İnfaz Müdürlüğü tarafından eylem yapan 39 kadın hakkında soruşturma başlatıldı. Tutsaklara gönderilen tebligata, “… eyleme katılan tutukluların suç işleyip işlemediğinin tespitine dair gerekli incelemelerin yapılması gerektiği…” belirtilerek, disiplin soruşturması açıldı. Tebligata ayrıca 39 kadının 3 gün içerisinde savunma vermesi istendi.

Ana dilde savunmaya engel

Cezaevi müdürlüğü tarafından, Kürtçe savunma vermek için tercüman talebinde bulunan tutsak kadınların bir kısmına gönderilen tutanak dikkat çekti. Tutanakta, “Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür, dil Türkçedir” ibaresi yer aldı ve “…. Türkçe bilmeyenlerle, sağır ve dilsizlerin savunmaları tercüman aracılığıyla alınır. Meramınızı anlatabilecek kadar Türkçe bildiğiniz tespit edilmiştir" denildi.

Tutanakta, tercüman isteyen kadınlara Cuma gününe kadar savunmalarının yazılı ya da sözlü verilmesi istenildi. Geçen ay da yine Sincan Cezaevi'nde tutuklu bulunan Mehdi Baştimur’unKürtçe savunma yapması engellenmiş ve Gerekçe olarak "Türkçe bildiğiniz tespit edilmiştir" denilmişti. ANKARA

 

*****

Hizbulkontra işkencesinden sonra sürgün!

Patnos L Tipi Kadın Cezaevi’nde Hizbulkontra yöntemi olan domuz bağıyla işkence gören kadın tutsaklar farklı cezaevlerine sürgün edildi.

Siyasi tutsaklar Mizgin Kayıtbey, Lale Kabişen ve Nazlıcan Barışer, 40 kişilik erkek gardiyan grubu tarafından 40 dakika boyunca darp edilmiş, 4 saat ‘domuz bağıyla’ bekletilmiş,saçlarından sürüklenerek hastaneye götürülmüş ve işkenceyi anlatmamaları yönünde tehdit edilmişti.

Mezopotamya Ajansı’nın (MA) haberine göre, bu suçun ortaya çıkmasının ardından MizginKayıtbey, Kayseri Kadın Kapalı Cezaevi’ne; Lale Kabişen ise Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi’nde sevk edildi. AGIRÎ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.