4 Nisan kutlandı

"Özgürlük için Amara'ya" yürüyüşü

  • Tüm engellemelere rağmen Riha-Dîlok yolundaki Payamlı yol kavşağında bir araya gelen halk, Amara’ya yürüdü.
  • DBP Eşbaşkanı Aydeniz, 4 Nisan’ı sadece Öcalan’ın değil, Kürt halkının yeniden doğuş günü olarak gördüklerini söyledi.
  • DTK Eşbaşkanı Öztürk de “Kürtler, ölü topraktan tekrar canlandı. Bu gün Kürt halkının doğuşudur” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü nedeniyle organize edilen "Özgürlük için Amara'ya" yürüyüşü tüm engellemelere rağmen yapıldı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD FED) öncülüğünde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum günü nedeniyle Riha’nın Xelfeti (Halfeti) ilçesinin Amara Mahallesi’ne (köyüne) "Özgürlük için Amara’ya" şiarıyla yürüyüş düzenlendi.

Kurdistan ve Türkiye'nin birçok kentinden tüm engellemelere rağmen Riha-Dîlok yolundaki Payamlı yol kavşağında bir araya gelenler, “Bijî serok Apo”, “Dişe diş kana kan, seninleyiz Öcalan”, “Rojbûna te pîroz be”, "Çizgimiz Bêrîtan, önderimiz Öcalan”, "Selam selam, İmralı’ya bin selam” sloganları attı. Kavşakta açıklama yapan DBP Eş başkanı Saliha Aydeniz, 4 Nisan’ın Kürt halkı için tarihi bir gün olduğunu belirterek, “Değerli anneler ve halkımız. Bugün tarihi bir gün. ‘Özgürlük için Amara’ya’ şiarıyla çağrı yaptık. Bu çağrıya kulak veren binlerce kişi Amara’ya doğru yola çıktı. Her il ve ilçede engellemeler yapıldı. Bütün engellemelere rağmen binlerce kişi buraya geldik” dedi.

Her şeye rağmen gideceğiz

4 Nisan’ı sadece Öcalan’ın değil, Kürt halkının yeniden doğuş günü olarak gördüklerini belirten Aydeniz, şöyle devam etti: “100 yıl önce Lozan ile Kürtler tarihten silinmek istendi. Dört parçaya bölündü. Kürtlerin Arap, Acem ve Türk olmaları istendi fakat 4 Nisan Kürtlerin yeniden doğduğu tarihtir. O yüzden Kürtler ve bu inanca sahip milyonlar, 4 Nisan'ı demokrasinin, onurlu barışın ve mücadelenin günü olarak değerlendiriyor. Bu tarihi günü, Öcalan'ın doğum gününü kutlamasını engellemek isteyenler var. Demokrasiye, barışa inanları engellemek isteyenler, Sayın Öcalan’ın barıştaki ısrarından korkuyor. Binlerce insan yollara döküldü ve Amara'ya gidiyoruz. Her şeye rağmen gideceğiz. Rejime dönüşen tecridin kırılmasıyla yetinmeyip Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için alanlarda olacağız. 4 Nisan kutlu olsun.”

Kürtler tekrar canlandı

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk de bu günün Kürt halkı, Türkiye halkları ve Ortadoğu için önemli bir anlam ifade ettiğini belirterek, “Bugün Kürt halkı varlığını kutluyor. Kürtler, ölü topraktan tekrar canlandı. Bu gün Kürt halkının doğuşudur. Demokrasi, eşit ve özgür bir yaşamın günüdür. Öcalan, ezilen bütün halkların önderi oldu. Fikirleriyle ışık oldu. Öcalan'ın fikirleri, tekçi devletin yenilmesidir” şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardında kitle konvoyla Amara’ya doğru yola çıktı. Haber hazırlanırken yürüyüş devam ediyordu. URFA

 

*****

Öcalan’ın avukatları başvurdu

Asrın Hukuk Bürosu avukatları, Öcalan ile görüşme talebiyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Cezaevi Müdürlüğüne başvurdu.

Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından İbrahim Bilmez, Raziye Öztürk, Emran Emekçi ve Cengiz Yürekli, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde ağır tecrit koşulları altında rehin tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile cezaevindeki diğer tutsaklar Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’la görüşmek için dün bir kez daha Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğüne başvuruda bulundu.  Öcalan'ın avukatlarından Rezan Sarıca ve Nevroz Uysal, müvekkilleriyle 8 yıl aradan sonra en son 2-22 Mayıs, 12-18 Haziran ve 7 Ağustos 2019 tarihlerinde görüşebilmişti. Avukatlar o tarihten bu yana müvekkilleriyle görüştürülmüyor.

 

*****

4 Nisan kutlamasına gözaltı

İstanbul’da Öcalan’ın yaş gününü kutlayan annelerden dördü gözaltına alındı.  

İstanbul’un Küçükçekmece ilçesinin Kanarya Mahallesi’nde, Öcalan’ın 74’. yaş günü, denize gül bırakılarak kutlandı. Barış Anneleri ve hasta tutsaklar için başlatılan Adalet Nöbeti'ne katılan anneler, Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) öncülüğünde bir araya geldi. Anneler, sahil boyu “Bijî Serok Apo” sloganı atarak, yürüdü. 

Daha sonra sahil kenarından denize gül bırakan kadınlar, etkinliği sonlandırdığı esnada polis saldırısına maruz kaldı. Dört kadın gözaltına alındı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.