450 gram kalan cenaze defnedildi

  • Bagok Dağı’nda şehit düşen gerilla Hediye Balur’un 450 gram kalan cenazesi, 178 gün sonra defnedildi.

 

Mardin Nusaybin ilçesinde bulunan Bağok Dağı kırsalında 7-8 Mayıs tarihleri arasında çatışma çıktı. Çatışmaların sürdüğü bölgenin Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ve helikopterlerle bombalanması sonucunda 6 gerilla şehadete ulaştı. Çeşitli tarihlerde 5 gerillanın cenazesi ailelerine verilirken, Hediye Balur’un (Silav Ronahî) cenazesi 7 ay sonra ailesine verildi.

Mardin Savcılığı tarafından Eylül’de aranarak cenazelerini almaları için Mardin’e çağrılan aileye, kızlarının cenazesinden 450 gram kaldığı ve Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) eşleşme sonuçları bekleneceği söylendi. ATK’den DNA sonuçlarının gelmesi üzerine önceki gün Mardin Savcılığı’na giden aile, ifade işlemlerinin ardından kızlarının cenazesini aldı. Mardin’den cenazeyi alan aile, defin işlemleri için Şırnak’ın İdil ilçesine getirdi. Cenaze, İdil ilçesinde bulunan Şex Hesen Mezarlığı’nda defnedildi.

Mezarlık girişinde bekleyen kitle, “Tu bi xêr hatî Kurdîstanê”, “Şehîd namirên” sloganları ile cenazeyi karşıladı. Cenazeyi, mezarlık girişinde kadınlar karşıladı. Dini vecibelerin ardından cenaze defnedildi.

450 gramı da alacağım

Cenazenin verilmemesinin 127. gününde MA’ya konuşan Balur’un babası Mahmut Balur (57) da 10 Mayıs’ta kendisini arayan askeri yetkilinin “Senin kızını öldürdük. Gelin alın” demesiyle öğrendiğini söylemişti. Baba Balur, aradan 127 gün geçmesine rağmen cenazenin verilmediğini; kan örneği verdikten 4 ay sonra tekrar arandıklarını ve cenazeyi almak için tekrar Mardin’e gittiklerini belirterek, “Cenazeyi almaya gittiğimiz zaman diğer cenazeler ailelerine verilirken, bizim cenazemin olmadığını söylediler. Cenazemizden sadece 450 gram kaldığını ve İstanbul Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gönderdiklerini söylediler. Cenazenin gelip gelmeyeceğini bilmediklerini ifade ettiler. Cenazenin neden İstanbul’a gönderildiğini bilmiyoruz. Belki bir gün bize de kargoyla gönderecekler. Düşman hukuku uyguluyorlar. Vicdanları yok. Her şey beklenir” demişti.

“Kızımdan geriye 450 gram bile kalmış olsa, o kemikleri alana kadar durmayacağım” diyen baba Balur, şunları söylemişti: “Kızımı alıp arkadaşlarının yanına defnedeceğim. Böyle durumlarda dik durmamız gerekiyor. Şuan acım çok büyük ama duyduğum onur ve gurur acımdan daha büyük. Başım dik. Halkımızın birlik içinde olması gerekiyor. Birlik olmadığı sürece, benzer durumları yaşamaya devam edeceğiz. Bir olmazsak, bir bir gideceğiz. Faşist bir anlayış var. Bin yıldır öldürülüyoruz. Zihniyet hep aynıydı.”  MARDİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.