468 gündür cenazesini bekliyor

Rukiye Acay

Rukiye Acay

  • DNA sonucu 8 ay önce çıkmasına rağmen 467 gündür cenazesi verilmeyen Seyithan Acay’ın annesi Rukiye Acay, “Bir parmağı bile kalsa cenazemi alacağım” dedi. Acay, cenazesini alana kadar siyah karalara bürünmeye devam edeceğini söyledi.

 

AHMEKT KANGAL/MA/MARDİN

Şırnak’ın Gabar Dağı’nda 30 Temmuz 2020’de çıkan bir çatışma sonrası gerçekleştirilen hava saldırısında şehit düşen üç gerilladan biri de Seyithan Acay’dı. Aradan geçen 468 güne rağmen cenazesi verilmedi.

Hava saldırısı sonrası şehadeti duyurulan Acay’ın cenazesi, Şırnak’ın Bahçelievler Mahallesi’nde bulunan ”kimsesizler mezarlığı”na defnedildi. Aradan geçen zamanda Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından her defasında İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilen DNA örneğinin sonucunun gelmediği iddia edilerek, cenaze aileye teslim edilmedi. Acay Ailesi’nin avukatlarının yaptığı araştırmada ailenin verdiği kan örneklerinin sonucunda DNA eşleştirmelerinin yapıldığı ve ATK’nin de sonuçları Şırnak Savcılığı’na Şubat 2021’de gönderdiği anlaşıldı. ATK, DNA eşleştirmesinin sonucunu ise avukatlara söylemedi. Bunun üzerine avukatlar, savcılığa yeniden başvurdu, ancak herhangi bir cevap alamadı.

Savcı tatilde, savcı değişti

15 ayı aşkın bir süredir oğlunun cenazesini almak için mücadele eden anne Rukiye Acay, üç defa Şırnak’a gittiğini; her defasında “Savcı tatilde. Savcı değişmiş” denildiğini kaydetti.

Alana kadar siyah kıyafetler

Cenazesini alana kadar üzerine giydiği siyah kıyafetleri çıkarmama kararı aldığını söyleyen anne Acay, aylardır oğlunun cenazesini defnetmek için beklediğini söyledi. Oğlunun cenazesini köyüne götürüp defnetmek, mezarını ziyaret etmek istediğini ifade eden anne Acay,“‘Müslümanız ve Allah’ın yolundayız, Kuran okuyoruz’ diyorlar. Bu nasıl iştir. Nasıl insanlıktır. Ciğerimizi parçalıyorlar. Cenazemi neden teslim etmiyorlar?” diye sordu.

Parmağı da kalsa alacağım

Sonu nereye giderse gitsin oğlunun cenazesini alıp defnedeceğini ifade eden anne Acay, “Bir parmağı bile kalmış olsa alıp buraya getireceğim. DNA testi dediniz. DNA testi de çıktı. Öldürdünüz, niye vermiyorsunuz. Biz cenazemizi alıp defnetmek istiyoruz” dedi.

Savcı görevini yapmıyor

 İnsan Hakları Derneği (İHD) avukatlarından Erdal Kuzu ise kimi zaman soruşturma savcısının yerinde olmadığı, kimi zaman ise savcının değiştiği gerekçeleriyle taleplerinin karşılık bulmadığını söyledi. Kendi yaptıkları çalışma neticesinde ATK raporunun Şubat 2021’de çıktığı ve ilgili savcılığa gönderildiğini öğrendiklerini anımsatan Kuzu, bu bilgi üzerine cenazenin teslim edilmesi yönünde başvuru yaptıklarını, ancak cevap alamadıklarını kaydetti. Ailenin resmi talebine savcılığın karşılık vermesi gerektiğini dile getiren Kuzu, savcılığın bugüne kadar cevap vermemesiyle “görevi ihmal suçunu” oluşturduğunu söyledi.

Mevcut yasalarda bile suç

Savcılığın hukuki olmayan bir yöntemle işlemini sürdürdüğünü ifade eden Kuzu, şunları ifade etti: “Çok farklı gerekçelerle, farklı zihniyetlerle ya da bakış açıları ile bunun cevaplandırılmadığı, raporun sonucunun aileyle paylaşılmadığı açıktır. Bunun insani olmadığı da açıktır. Ailenin bir veda hakkı bulunmakta, ailenin cenazesine kavuşma hakkı bulunmakta. Ailenin kendi dini inancına göre bu cenazeyi defnetme hakkı bulunmakta. Ancak bugüne kadar Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bu taleplere bir yanıt vermemiş olması, ortaya çıkan bir ATK raporu olması bunun hukuksal dayanağının olmadığını, farklı bir zihniyetle bunu yaptığı izlenimi bizde uyandırmaktadır. Uluslararası yasalar ve ulusal yasalar bu konuda açıktır. Savcılığın bu tutumu açıkçası bu sözleşmelere, yasalara aykırı mahiyettedir.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.