33 aydır, 475 başvuru sonuçsuz

.

.

  • Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dan haber alınamama hali 33. ayında. Görüşme için 25 Mart 2021’den bu yana yapılan 475 başvuru sonuçsuz kaldı.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 24 yıldır ağır tecrit koşulları altında rehin tutulan Kürt Halk Abdullah Öcalan ve İmralı’da tutulan Hamili Yıldırım, Veysi Aktaş ve Ömer Hayri Konar'dan haber alamama hali, 33. ayına girdi. Abdullah Öcalan ile diğer tutsakların aile ve avukat görüş hakkı, sistematik bir şekilde ve gerekçesi belirtilmeyen “disiplin cezaları” öne sürülerek engelleniyor. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, tecridin kaldırılması talebiyle Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde 8 Kasım 2018’de başlatılan ve tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemleri üzerine avukatlarıyla sonuncusu 7 Ağustos 2019’da olmak üzere 5 görüşme gerçekleştirdi. 

Ailelerle son görüşme

Abdullah Öcalan ile Hamili Yıldırım, Veysi Aktaş ve Ömer Hayri Konar'ın aileleriyle en son görüştüğü tarih ise 12 Ağustos 2019. Bu tarihten sonra ailelerin, görüşme talepleri ya yanıtsız bırakıldı ya da disiplin cezaları iddiasıyla reddedildi. 21 yıldan sonra ilk telefon görüşmesini 25 Mart 2021’de kardeşi Mehmet Öcalan ile “kısıtlı” bir şekilde gerçekleştiren Abdullah Öcalan’dan bu tarihten itibaren haber alınamıyor.

330 avukat ve 145 aile başvurusu 

İmralı’da uluslararası hukuk literatüründe “incommunicado” olarak geçen mutlak tecrit ve haber alamama hali devam ederken, avukat ve ailelerin girişimleri de sürüyor. Asrın Hukuk Bürosu avukatları ile aileler, her hafta görüşme talebiyle hem Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı hem de İmralı Cezaevi Müdürlüğüne yeni başvurularda bulunuyor. Abdullah Öcalan ile son temasın sağlandığı 25 Mart 2021’den bu yana Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına ve İmralı Cezaevi’ne 330 avukat ve 145 aile başvurusu yapıldı. Tüm başvurular, ya yanıtsız bırakıldı ya da gerekçesi belirtilmeyen “disiplin cezaları” ile engellendi.

Avukatların, müvekkilleri ile görüşün sağlanması talebiyle yaptıkları başvuru sonucu 31 Ekim 2023’te yeni bir 6 aylık avukat yasak kararı olduğu anlaşıldı. 

Tecride karşı eylemler sürüyor

Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve tecridin kaldırılması talebiyle dünyanın dört bir yanında başlatılan “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” hamlesi kapsamında eylem ve etkinler de sürüyor. Bu kapsamda son olarak 18-19 Kasım tarihlerinde Kurdistan ve Türkiye’de çok sayıda siyasi parti ve kurum temsilcileri öncülüğünde Bursa’nın Gemlik ilçesine Özgürlük Yürüyüşü gerçekleştirildi. Tüm engelleme girişimlerine rağmen Gemlik’e ulaşan kitle, burada yaptığı açıklamada Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılarak fiziki özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorununun demokratik çözümü çağrısında bulundu

Adalet Bakanlığı yanıt vermiyor

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eşbaşkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile milletvekilleri, Öcalan’a dönük ağırlaştırılmış tecride ilişkin 2 Kasım’da yaptıkları açıklamanın ardından görüşme talebiyle Adalet Bakanlığına başvuruda bulundu. Başvuru dilekçesinde, en kısa zaman dilimi içinde Abdullah Öcalan’la görüşme talebi yer aldı. Adalet Bakanlığı, şimdiye kadarki başvurulara yanıt ermedi. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.