5 kentten gözaltılara tepki

Kadın Haberleri —

.

.

  • Gözaltına alınan Kürt Kadın Hareketi aktivistlerinin derhal serbest bırakılmasını isteyen kadınlar, “Gözaltına alınması gerekenler kadınlar değil, kadına şiddet uygulayanlardır. Kadın düşmanlığı politikalarınızdan derhal vazgeçin. Bizi baskı ve gözaltılar ile susturamayacaksınız” dedi. 

HABER MERKEZİ

Türk İçişleri Bakanı Soylu’nun talimatıyla Rosa Kadın Derneği’ne yapılan baskın ve 22 kadın aktivistin gözaltına alınması Amed, Şirnex, Mêrdîn, Ankara ve Êlih’de basın açıklamalarıyla protesto edildi.

Eşbaşkanları Şilan Elmas Kan’ın gözaltında olduğu Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Yenişehir ilçesinde bulunan dernek binasında açıklama yaptı. MED DER yöneticisi Dilanç Güvenç, ülkede demokratik muhalefet güçlerinin hemen hemen her gün operasyonlarla güne başladığına ifade ederek, kadın iradesine ve mücadelelerine yönelik artan saldırılara dikkat çekti. Güvenç, “Demokrasiye, barışa ve özgürlüğe inanan, halkın hak ve özgürlükleri için mücadele eden tüm kadınlara onlarca dava açıldı, asılsız ve adaletsiz suçlardan yıllarca hapis cezasına çarptırıldı. Bu saldırılarla Rosa Kadın Derneği’ni ve tüm demokratik dernekleri kriminalize etmek istiyorlar. Bunlar 5 bin yıl önceki ataerkil toplumun gelenekleriyle, kadınların tüm hak ve özgürlüklerini ihlal ediyor, kadının varlığını inkar ediyor. Bu saldırılar, erkek devlet tarafından uygulanmaktadır” dedi. 
 
Susturamayacaksınız

Operasyonlarla kadınların hapsedilmek istendiğini dile getiren Güvenç, “Kadınları zayıflatmayı amaçlayan bu operasyonlar, kadınların demokrasi ve özgürlük haklarını, değerlerini, haysiyetini ve kazanımlarını sürdürme mücadelesini güçlendirecektir. Kadınların mücadelesine ve özgürlüğüne yönelik bu operasyon ve taahhütlerin, onların İstanbul Sözleşmesi’ni geri çekme ve yürürlükten kaldırma cesaretine dayandığı bilinmektedir. Biz kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nin bizim için kırmızı çizgimiz olduğunu söylerken birlik olduk. Bu anlaşma tekrar yürürlüğe girinceye kadar sahada olacağız ve mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

HDP Mardin İl Örgütü binasında yapılan açıklamada konuşan TJA aktivisti Eylem Amak da “Gözaltına alınması gerekenler kadınlar değil, kadına yönelik şiddet uygulayanlardır. Kadın düşmanlığı politikalarınızdan derhal vazgeçin. Biz kadınları baskı ve gözaltılar ile susturamayacaksınız” ifadelerini kullandı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.