5 milyar insan fakirleşti

Toplum/Yaşam Haberleri —

Yoksuluk/ Foto: AFP

Yoksuluk/ Foto: AFP

  • Oxfam'ın hazırladığı rapora göre dünyanın en zengin beş insanı 2020 yılından bu yana servetlerini ikiye katladı. Milyarderlerin serveti enflasyondan hızlı artıyor, yoksulluk 230 yıl sonra bile aşılamayacak. 800 milyon işçi, enflasyon nedeniyle son iki yılda 1,5 trilyon dolar kaybetti.

Londra merkezli yardım kuruluşu Oxfam, dünyanın en zengin beş kişisi servetini son üç yılda her saat 14 milyon dolar arttırdığı, toplam servetlerini ise 405 milyar dolardan, 869 milyar dolara yükseldiğine dikkat çekti. Bu süreçte bütün dolar milyarderlerinin toplam servetinin küresel enflasyon oranında üç kat daha hızlı büyüdüğü ortaya çıktı.

Oxfam’ın raporunda 4,77 milyar insanın, bir başka deyişle dünya çapında yüzde 60'lık bir servet kaybının, 2020'den bu yana 20 milyar dolara ulaştığı vurgulanıyor. 791 milyon işçinin maaşlarının enflasyon oranında artmadığı ve bir işçinin son iki yılda ortalama bir maaş kaybı olduğu da raporun aktardığı verilerden biri.

Yoksullar ise çaresizlik içinde

Son üç yılda yaklaşık 5 milyar insanın fakirleştiğine dikkat çeken raporun önsözünü yazan, ABD Senatosu'nun üyesi ve eski ABD başkan adayı Bernie Sanders, "Milyarderler zenginleşiyor, yoksullar ise çaresizlik içinde yaşıyor" dedi.

Sanders ayrıca, tarihte hiçbir zaman gelir ve hizmet arasında bu denli büyük bir eşitsizliğin yaşanmadığını, ayrıca açık gözlülük, kibir ve sorumluluksuzluğun da böyle bir örneğinin hiç görülmediğini dile getirdi.

Oxfam Almanya'nın Yönetim Kurulu Başkanı Serap Altınışık, yaşanan bu ekonomik adaletsizliğin temelini toplumun giderek artan bir baskı ile karşı karşıya olduğunu belirtti ve ekledi: "Bir yanda milyarlarca insan salgının artçı dalgaları, enflasyon ve savaşa katlanmak zorunda kalırken, diğer yanda milyarderlerin servetlerinde patlama döngüsü yaşanıyor.”

Küresel çapta varlık vergisi

Bu eşitsizliğin, cinsiyete özgü ve ırkçı ayrımcılığın, daha da muaf olan kadınların ve beyaz olmayan insanların gibi marjinalize edilen gruplara karşı körüklediğini belirten Altınışık, "Demokrasinin altın oyuluyor ve bu durum iklim krizinin bir felakete doğru gitmesinde büyük rol oynuyor" kullanıyor.

Oxfam'a göre gelirdeki adaletsizliğin gösterilmesi için küresel çapta varlık vergisi uygulamasına geçilmeli. Buradan elde edilecek kaynak, iklim koruması, eğitimin yaygınlaştırılması, sağlık hizmetleri ve sosyal güvence alanlarında kullanılabileceğine de dikkat çekildi. FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.