550 kadından Uber'e dava

Kadın Haberleri —

Foto: Michael M. Santiago/AFP/ New York / Uber Taksi

Foto: Michael M. Santiago/AFP/ New York / Uber Taksi

  • Kadınlar, Amerikan uluslararası ulaşım ağı şirketi Uber’e cinsel taciz, tecavüz, takip, alıkonulma suçlarından dava açtı. 

ABD'de 550 kadın Amerikan uluslararası ulaşım ağı şirketi Uber’e dava açtı. Euronews’in geçtiği haberde, Uber için çalışan sürücüler tarafından cinsel saldırıya uğradığını iddia eden kadınlar, birçok eyalette taksi paylaşım hizmeti sunan uygulamayı kullanarak eşleştirilen sürücüler tarafından "kaçırıldıklarını", cinsel saldırıya ve tecavüze uğradıklarını, cinsel olarak hırpalandıklarını, istemleri dışında hapis tutulduklarını, takip edildiklerini, tacize ve saldırıya uğradıklarını belirtti. 

Cinsel saldırı davası San Francisco'daki mahkemeye avukatlar tarafından sunuldu. Dava açan hukuk firma, 150'den fazla potansiyel davanın da aktif şekilde soruşturulduğu bilgisini verdi. 

Davanın, Uber Belgeleri olarak adlandırılan ve şirketin 2013-2017 yılları arasında yasa dışı şekilde üst düzey siyasetçilere yönelik kulis yaptığını ortaya çıkaran 124 binden fazla belgelerin gündeme düşmesinin ardından geldi.

Büyümeği güvenlik pahasına yaptılar

Davada sürücülerinin kadın müşterilerine yönelik cinsel saldırıda bulunduğu ve tecavüz ettiği konusunda Uber'in 2014 yılından bu yana haberdar edildiği, buna rağmen Uber için çalışan "seks avcılarının" müşterilerine yönelik saldırılarının devam ettiği belirtildi.

Yetersiz yanıt korkunç sonuçlar doğurdu

Davacı avukatı Adam Slater, Uber'i "müşteri güvenliğine karşı büyümeyi önceliklendirmekle" suçladı. Slater, müşterilerin güvenliği pahasına büyümeyi düşündüklerini söyledi. Slater mahkemeye yaptığı sunumda "Şirket son yıllarda cinsel saldırı krizini kabul etse de, gerçekte buna yanıtları yavaş ve yeteriz oldu, korkunç sonuçlar doğurdu" ifadelerini kullandı.

998 cinsel saldırının 141 tecavüz

Geçen ay ABD'de ikinci Güvenlik Raporu'nu yayımlayan Uber, 2020 yılında 998 cinsel saldırı yaşandığını ve bunların 141'inin tecavüz olduğunu belirtti. Uber, 2019 'da ise en ağır kategoride beş cinsel saldırıyla ilgili 3 bin 842 ihbar aldığını kaydetti.

Uber somut adımlar atmalı

Davacı avukat Slater göre Uber, müşterilerini korumak için saldırıları caydırmak amacıyla kamera yerleştirmekten, sürücülerin geçmişine dair daha sağlam araştırma yapmaya ve sürücüler belirli bir güzergaha uymadığında uyarı sistemi oluşturmaya kadar birçok adım atabilir. 

Slater, "Sorunu güvenlik raporları ile kabul etmek yetmez. Uber'in müşterilerini korumak için daha somut adımlar atmasının zamanı çoktan geldi" diye konuştu.

Şirketin ilk güvenlik raporu 2017 le 2018 yıllarını kapsıyor ve bu beş kategoride 5 bin 981 ihbarın yapıldığı belirtilmişti. Kaliforniya Kamu İşleri Komisyonu'nun bir talimatla şirketten cinsel taciz kurbanlarının tam isimleri ve iletişim bilgilerini paylaşması talebini reddeden şirkete 59 milyon dolar para cezası kesilmişti.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.