6 -7 Eylül’de 400 kadına tecavüz ettiler

Kadın Haberleri —

6-7 Eylül pogromu

6-7 Eylül pogromu

  • 6-7 Eylül 1955 tarihinde, Türkiye’nin birçok kentinde yaşayan başta Rum ve Ermeniler olmak üzere Hıristiyan ve Musevilere yönelik sistematik bir şekilde uygulanan pogromun üzerinden 68 yıl geçti. Pogromda 400 kadın cinsel şiddete maruz kaldı.

6-7 Eylül 1955 tarihinde, İstanbul ve İzmir’in de aralarında bulunduğu Türkiye’nin birçok kentinde yaşayan başta Rum ve Ermeniler olmak üzere Hıristiyan ve Musevilere yönelik sistematik bir şekilde uygulanan pogromun üzerinden 68 yıl geçti.

Olayın üzerinden yıllar geçse de halklara karşı suç işleyenler hiçbir zaman yargılanmadı aksine, üzeri örtüldü. Bugün Türkiye’de bütün azınlıklara yani ‘ötekilere’ yönelik baskılar ise devam ediyor.

Tarih 6 Eylül 1955’i gösterdiğinde, Demokrat Parti yanlısı İstanbul Ekspres gazetesi “Atamızın evi bombalandı” manşetiyle baskı yapmasının ardından Mustafa Kemal’in evinin bombalandığı yönünde provokasyonla İstanbul’da halk galeyana getirildi ve pogrom, akşam saatlerinde Pangaltı’da bir Rum vatandaşın sahibi olduğu Haylayf Pastanesi’ne yapılan saldırıyla başladı. Ve ardından tüm Türkiye’ye yayıldı.

400 kadına cinsel şiddet

Bunun sonucunda, İstanbul’da Beyoğlu, Kurtuluş, Şişli, Nişantaşı, Eminönü, Fatih, Eyüp, Bakırköy, Yeşilköy, Ortaköy, Arnavutköy, Bebek, Moda, Kadıköy, Kuzguncuk, Çengelköy ve Adalar’da yaşanan olaylarda 4 bin 214 ev, bin 4 işyeri, 73 kilise, 1 sinagog, 2 manastır, 8 ayazma, 26 okul yakılıp yıkıldı, yağmalandı.

Jinnews’ten Marta Sömek’in derlediği habere göre, 60 kadın tecavüze maruz bırakıldı. Ancak bu rakamın gerçekte 400 olduğu söyleniyor. Bazı kaynaklara göre 12 bazılarına göre ise 15 kişinin katledildiği, 300 kişinin de yaralandığı pogromda, birçok mezarlık ve aralarında çeşitli işyerlerinin de bulunduğu 5 bin 317 tesis tahrip edildi. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.