6'ıncı turda yeni anayasa kararı

Dünya Haberleri —

BM özel elçisi Geir Pedersen / foto: AFP

BM özel elçisi Geir Pedersen / foto: AFP

  • BM özel elçisi Pedersen, Cenevre’de 6. tur görüşmelerine başlayan 45 kişilik Suriye Anayasa Komitesi’nin yeni bir anayasa taslağı hazırlama konusunda anlaştığını duyurdu.

 

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde bir araya gelen Suriye Anayasa Komitesi’nin ülkede yeni bir anayasa taslağı hazırlama konusunda uzlaşıya vardığı açıklandı.

Komite’nin yeni bir anayasa reformu hazırlamaya hazır olduğunu ve böylesi bir çalışma başlatmak için anlaştığını duyuran BM özel elçisi Geir Pedersen, Anayasa Komitesi’nin siyasi sürece önemli bir katkı sunduğunu, ancak ülkedeki siyasi krizi kendi başına çözemeyeceğini belirtti.

Anayasa Komitesi’nde yer alan muhalefet cephesinden Hadi Al Bahra da anlaşmayı doğrulayarak “Yeni bir anayasa taslağı oluşturma konusunda anlaşmaya vardıklarını ve bunun olumlu bir gelişme olduğunu” ifade etti.

Suriye’de savaş nedeniyle 5 milyonu aşkın insanın göç ettiğini hatırlatan Al Bahra, 200 bin civarında insanın da kayıp olduğunu, yeni bir anayasa sürecinin adalet ve yüzleşme sürecinin takip edeceğini söyledi.

Görüşmelerde muhaliflerin eşbaşkanlığını eski Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Hadi Al Bahra yürütürken, Şam yönetiminin eşbaşkanlığını ise hukukçu Ahmed Kuzbari üstleniyor.

Kürtler olmadan nasıl olacak?

2011'den bu yana Suriye’de siyasi çözüm geliştirmek adına Türkiye, Rusya ve İran arasında yürütülen görüşmeler sonucu oluşturulan Suriye Anayasa Komitesi’nin, 150 üyesi bulunuyor.

Daha sonra 45 kişilik alt komisyon şeklinde görüşmelerini sürdüren komitenin 15 üyesi Şam yönetiminden, 15 üyesi ‘muhalif’ gruplardan, diğer 15 üyesi ise Suriye’deki sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşuyor.

“Suriye’de siyasi çözüm” adıyla kurulan Anayasa Komitesi’nde Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin resmi temsili bulunmuyor. Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG), Anayasa Komitesi'nin kuruluş şeklini kınamış ve kendilerinin dışlanmasının kabul edilemez olduğunu ifade etmişti. Yapılan açıklamada “Komite çalışmaları sonucu alınacak kararlar Suriye'nin Kuzey-Doğu’sunda kabul edilmeyecektir. Halkımızın siyasi iradesine yer verilmediği sürece bu komisyonun alacağı kararların bizleri ilgilendirmediğini duyuruyoruz" denilmişti.

CENEVRE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.