7 kadına hapis cezası

Kadın Haberleri —

❏

  • Wan’da TJA aktivistleri ve Barış Anneleri’nin de aralarında bulunduğu 7 kadına 4 yıl önce katıldıkları eylemden dolayı 2 yıl bir ay ceza verildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın avukatı ve ailesiyle görüştürülmesi ve ağır tecrit koşullarının kaldırılması talebiyle Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, tutulduğu Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde 8 Kasım’da açlık grevine başlamıştı. Ardından ise 16 Aralık 2018’de 8 ayrı cezaevinde başlayan ve sonrasında tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi süresiz-dönüşümsüz bir şekilde devam etmişti.

Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Wan Barış Anneleri Meclisi üyeleri de cezaevleriyle dayanışmak için 30 Aralık 2018’de Van T Tipi, F Tipi ve Yüksek Güvenlikli cezaevlerinin bulunduğu kampüs önünde eylem yapmıştı. İşkenceye gözaltına alınan kadınlara dava açılmıştı.

Kadınlar hakkında açılan dava kapsamında 23 Aralık 2022’de Van 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Toplantı, gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet” iddiasından beraat, “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” iddiasından ise 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi.  Dosyanın istinafta bozulması üzerine dava yeniden Van 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davanın 18 Ocak günü görülen karar duruşmasında TJA aktivisti Dilan Yıldız'ın dosyası başka ceza dosyalarıyla birleştirilirken, Hemi (Xemê) Akdoğan'ın (85) ilerleyen yaşı ve sağlık sorunları nedeniyle tedavi gördüğü Yüzüncü Yıl Dursun Odabaş Tıp Merkezi'nde 7 Temmuz 2023 yılında yaşamını yitirmesi sonucu davası düştü. Diğer kadınlardan Barış Anneleri Meclisi üyeleri Besna Akdoğan, Gülhazar Ünvercan, Hediye Kaçak, Meryem Abi, Zekiye Kaya, TJA aktivistleri Neslihan Şedal ve Mizgin Bor'a, "Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" iddiasından 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi. WAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.