7 yıldır konteynerde yaşıyorlar

Toplum/Yaşam Haberleri —

7 yıldır konteynerde yaşayan insanlar / Adıyaman

7 yıldır konteynerde yaşayan insanlar / Adıyaman

  • Adıyaman’ın Samsat (Şemîzînan) ilçesinde 2 Mart 2017 tarihinde 5,5 şiddetinde meydana gelen deprem, büyük yıkımlara neden oldu. Samsat’a bağlı Çiçek köyü ve mezraları Dalasor ve Torçik en fazla yıkımın yaşandığı yerler oldu. 7 yıldır konteynerde yaşayan yurttaşlar, yıllar geçmesine rağmen halen konut ihtiyaçlarının karşılanmasını bekliyor.

Adıyaman’ın Samsat (Şemîzînan) ilçesinde 2 Mart 2017 tarihinde 5,5 şiddetinde meydana gelen deprem, büyük yıkımlara neden oldu. Bir yıl sonra 24 Nisan 2018’de bir kez daha sarsılan ilçede, yıkımın boyutları da arttı. Can kaybının yaşanmadığı depremlerde çok sayıda kişi yaralanırken, binlerce yurttaş evsiz kaldı. Yaklaşık bir yıl çadırlarda yaşamak zorunda kalan depremzedeler, 2017 depreminin üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen konut ihtiyacı karşılanmadı.

Depremlerde Samsat’a bağlı Çiçek köyü ve mezraları Dalasor ve Torçik en fazla yıkımın yaşandığı yerler oldu. 7 yıldır konteynerde yaşayan yurttaşlar, yıllar geçmesine rağmen halen konut ihtiyaçlarının karşılanmasını bekliyor. 

Konteynerlerde yaşıyoruz

Çiçek köyüne bağlı Dalasor mezrasında yaşayan Bekir Özelçi, 2017 depreminde evlerinin hasar gördüğünü belirterek, “Depremden sonra uzun bir süre çadırlarda yaşamak zorunda kaldık. Ardından da konteynerlere yerleştik. Daha sonra devlet yetkilileri gelip evlerimizi inceledikten sonra size yeni evler yapacağız dediler. 7 yıldır konteynerlerde yaşıyoruz. Bu nedenle de birçok kişi köyden göç etmek zorunda kaldı. Özelikle yaşlılar için çok zor oluyor konteynerler” dedi

20 yıl taksitle ev 

Evlerin temellerinin depremden önce atıldığını, ancak deprem nedeniyle durdurulduğunu anlatan Özelçi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak evleri 20 yıl taksitli olacak şekilde yurttaşlara verecekler, yani parayla. Aynı zamanda köyümüzde uzun yıllardır yaşanan bir su sorunu var, son depremle birlikte suyumuz tamamen kesildi ve insanlar tankerle evlerine su taşımak zorunda kaldı. Bu nedenle de isteğimiz, evlerimizin yapılması ve köyün su sorununun çözülmesi.”

Kiralar üç katına çıktı 

2017 depreminde evlerinin yıkıldığını ve uzun bir süre çadırda yaşamak zorunda kaldıklarını, daha sonrasında konteynerlere geçtiklerini ifade eden Abdullah Özelçi, kendilerine ev yapılmayınca Adıyaman merkeze taşınmak zorunda kaldıklarını belirtti. Son yaşanan depremde bir ağabeyini enkazların altında kaybettiğini sözlerine ekleyen Özelçi, “Aradan 7 yıl geçmesine rağmen hala daha köyde evler yapılmış değil. Depremden önce sadece 5 tane evin temelleri atıldı, ancak o da şu anda durmuş durumda. Şehir merkezindeki evimizde depremden dolayı ağır hasar aldı, şu anda ne köyde nede merkezde bir evimiz yok. Kiralar neredeyse 3 katına çıkarılmış durumda, bu nedenle de tekrar köye gelmek dışında bir çaremiz yok” ifadelerini kullandı. 

Hiçbir şey yapmadılar 

Çiçek köyüne bağlı Torçik mezrasından Abuzer Taşkın ise, depremde evinin yıkılmasının ardından 8 ay çadırda kaldığını ifade ederek, "8 ay sonra bize bir konteyner verdiler. Yaklaşık 7 yıldır konteynerde yaşıyoruz. Çadırda kalmak zorunda olduğumuz 8 ay içerisinde hiçbir yardım alamadık. Konteynerlerde yaşamak çok zor olsa da mecburen bugüne kadar geldik. Defalarca kaymakamlığa dilekçe verdik, onlarda köye geldi incelemelerde bulundular, fakat hiçbir şey yapmadılar. Bayramdan önce evlerin temelleri atılmaya başlandı, depremden dolayı dursa da, kurban bayramına kadar evleri teslim edeceklerini söylüyorlar” şeklinde konuştu.

MAHMUT ALTINTAŞ - MA/SEMSÛR 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.