70 yaşındaki hasta tutsak haftanın 5 günü hastanede

  • Kan kanseri olup, felç geçiren hasta tutsak 70 yaşındaki Mehmet Ali Çelebi, ağır sağlık sorunları nedeniyle haftanın 5 gününü hastanede geçiriyor. Ailesi, Çelebi’nin tek başına yaşayabilecek durumda olmadığını belirterek tahliyesini istiyor.

 

ZEMO AĞGÖZ - MA/ANKARA 

Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nden tedavi amacıyla Ankara Sincan 3 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’ne getirilen 70 yaşındaki Mehmet Ali Çelebi’nin sağlık durumu her geçen gün daha da kötüye gidiyor.

Yaklaşık 15 gün önce Ankara’daki Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kan kanseri teşhisi konan Çelebi, felç geçirdiğinden kaynaklı gözleri iyi görmüyor. Yüksek tansiyon hastası olan Çelebi’nin aynı zamanda kronik böbrek yetmezliği bulunuyor. Daha önce mide kanaması geçiren ve tek başına yaşamını sürdüremeyecek hale gelen Çelebi, sağlık sorunları nedeniyle haftanın üç günü diyalize giriyor, iki günü ise kemoterapi tedavisi görüyor. İnsan hakları savunucuları ve yakınları, 28 yıldır cezaevinde tutulan Çelebi’nin tahliyesini istiyor. 

Duvarlara tutunarak yürüyor

Çelebi’nin kardeşi Aydın Çelebi, son yaptığı görüşmeyi anlattı. ”Durumu çok kötü ve duvarlara tutunarak yürüyebiliyor” diyen kardeş Çelebi, şöyle devam etti: “Görüşme kısmına getirilirken bir gardiyan koluna girip öyle getirdi. Görüş bitince de yine gardiyanlar gelip koluna girip götürdü. Geçirdiği yüz felcinden dolayı durumu iyice kötüye gitmişti. Konuşmada zorluk çekiyordu. Gözü görmüyor, kulakları duymuyor. Bitmiş durumdaydı. Tek başına bir odada kaldığını, yalnız başına hareket edemediğini söyledi. ‘Beni Bolu Cezaevi’ne geri aldırın’ dedi. Ben de kendisine tedavi için Ankara’ya getirildiğini anlattım. Burada haftanın 5 günü hastaneye gidiyor.”

Cenazeni vermek istiyorlar

“Herhalde ölüsünü verecekler bize” diyerek kardeşinin tahliye edilmemesine tepki gösteren Çelebi, “Cezaevinde kalabilecek durumda değil. Kalan cezasını evde geçirsin. İçeride tutmalarının bir anlamı yok. Görmüyorlar mı? Ölmüş resmen. Ayakta duramayan birinin kime ne zararı olacak?” diye sordu.

30 kilo zayıfladı

10 yıldır sürekli Çelebi’yle görüşen yeğeni ve vasisi Filiz Çelebi ise dayısını en son salgın öncesi görebildiğini ve 86 kilodan 56 kiloya düştüğünü aktardı. Dayısının kanser hastası olduğunu yeni öğrendiklerine dikkat çeken Çelebi, ”Tek başına yaşayabilecek durumda değil. En son konuştuğumuzda ‘ben seni anlayamıyorum dayı’ dedim. Çünkü anlaşılmıyordu. Tek başına ihtiyaçlarını karşılayamadığını, Bolu Cezaevi’nde bir kişinin yanında olduğunu ve burada tek başına yapamadığını anlattı” dedi. Dayısının yüz felci geçirdiğini ve uyuduğu zamanlarda bile gözlerinin kapanmadığını ifade eden Çelebi, şunları ekledi: “Böyle bir durumda olan bir tutuklunun cezaevinde kalabilmesi mümkün değil. Cezasının ertelenmesini istiyoruz. Evde olması her konuda iyi olur. Moral anlamında da kendisine daha iyi gelir.”

Başvurular sonuç vermedi

Çelebi’nin durumunu yakından takip eden ve infazın ertelenmesi için ikinci kez Adalet Bakanlığı’na başvuru yapan İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen de girişimlerinin halen sonuç vermediğini söyledi. Çelebi’nin kendisine bakabilecek durumda olmadığını vurgulayan Çevirmen, “Ağır bir süreç geçiriyor. Tek başına yaşayabilmesi imkan dahilinde değil. Kanserin kaçıncı evre olduğunu bilmiyoruz. Henüz tamamlanmamış tahlillerinin olduğunu öğrendik. Sağlık raporlarının temini için de başvuruda bulunduk” dedi. 

Çevirmen, yaşamına devam ettiremeyecek çok sayıda hasta tutsak bulunduğuna işaret ederek, ”Özellikle kanser hastası mahpusların cezaevinde kalabilmeleri mümkün değil. Mutlaka dışarıda ailelerinin yanında tedavi görmeleri gerekiyor. Hem beslenmeleri hem de moral açısından desteğe ihtiyaçları var. Kanser hastalarının hapishanede tedavi olsalar da iyileşme değil daha kötüye gittiğini biliyoruz” şeklinde konuştu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.