70 yaşındaki tutsağa ‘bağımsız koğuş’ baskısı

Pavizik Demir

Pavizik Demir

  • Van T Tipi Cezaevi’nde tutulan 70 yaşındaki hasta tutsak Pavizik Demir’e cezaevi idaresi tarafından “bağımsız koğuşa geçersen seni tahliye ederiz” baskısı yapıldığını söyleyen oğlu Muhsin Demir, ayrıca Pavizik’e bir dilekçenin zorla imzalatılmaya çalışıldığını belirtti. 

 

Geçen hafta cezaevinde annesiyle görüşen Muhsin Demir, cezaevi idaresi tarafından gelen bir heyetin, kendisine “Bağımsız koğuşa geçersen seni tahliye ederiz” denildiğini aktardı. Demir, annesinin heyete, “Ben 10 yıl da kalsam bağımsız koğuşa geçmem” dediğini paylaştı. Muhsin, “Annemin sağlık sorunları ve ilerleyen yaşına rağmen tahliye etmeyen yargı, annemi yapmadığı bir şeyden dolayı ‘pişmanım’ dedirtmeye çalışıyor” sözleriyle tepki gösterdi.

  Annesine yapılan muameleyi kabul etmediklerini vurgulayan Muhsin Demir, şunları dile getirdi: “Annemin yasaya göre cezaevinde değil evinde olması gerekir. Kimliğimize, dilimize sahip çıktığımız için bizi bu muameleye maruz bırakıyorlar. Biz Kürt’üz bu muameleyi kabul etmiyoruz. Anneme ‘pişmanlığı’ dayatan zihniyet bağımsız koğuşa göndereceğine tahliye etsin.” 

Dört oğluyla tutuklanmıştı

 Hakkari’nin Çukurca ilçesine bağlı Kayalık (Heşet) köyünde 2012’de polislerce evine yapılan baskın sonucunda dört oğluyla birlikte tutuklanan Pavizik Demir, tutulduğu cezaevinden 9 ay sonra tahliye edilmişti. Davanın karara bağlanması ardından “Örgüte yardım ve yataklık” iddiasıyla hakkında verilen 6 yıl 3 ay hapis cezası Yargıtay’da onanan Demir, 2019’da yeniden tutuklanarak Van T Tipi Cezaevi’ne götürülmüştü. Demir, “romatizma, migren, mide ağrısı, yüksek tansiyon ve titreme” gibi sağlık sorunlarından dolayı tek başına ihtiyaçlarını gideremeyecek durumda.  VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.