72 yaşındaki anneye 7 yıl 6 ay hapis

Makbule Özbek

Makbule Özbek

  • 72 yaşındaki Barış Annesi Makbule Özbek’e, ”örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılandığı davada 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

 

Barış Annesi Makbule Özbek’e (72) hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava duruşmasında hapis cezası çıktı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında 29 Haziran 2020’de tutuklanan Özbek, cezaevinde kalp krizi geçirmesinin ardından avukatlarının başvurusu üzerine 5 Eylül 2020’de tahliye edilmişti. Davanın dün görülen karar duruşmasına, Barış Annesi katılmazken, avukatı Gülşen Özbek hazır bulundu. Duruşmada, iddia makamı önceki duruşmada esas hakkındaki mütalaasını tekrarladı. Mütalaasında, DTK binasında yapılan arama sırasında elde eildiği ileri sürülen dijital materyaller içerisinde Özbek’in isminin ‘delegeler listesi’ içerisinde yer almasının yanı sıra DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in açlık grevine girdiği dönemde katıldığı bir eylem, HDP’li kadın adayların tanıtım toplantısı, taziye gibi kimi eylem ve etkinliklere katılması ve suç kapsamına sokulan bazı telefon tapelerini delil olarak göstererek, “örgüt üyeliği” iddiasıyla ceza talebinde bulundu. Cumhuriyet Savcısı, yargılama giderlerinin de yine Özbek’ten tahsil edilmesini talep etti. 

Üç suçlama da mesnetsiz

 Mütalaaya karşı savunma yapan avukat Gülşen Özbek, bazı telefon görüşmeleri, katıldığı bazı eylem ve etkinlikler ile DTK ile ilişkisinin suçlama konusu yapılmasına yanıt verdi. Suç kapsamında sokulan telefon görüşmelerinden birinin yeğeni ile yaptığı, diğerinde bir taziye bilgisinin verilmesi olduğunu kaydeden Özbek, ”Zaten telefon görüşmelerinin aleyhte delil olarak yer alamaz, kolluğun görevi delilleri toplayıp getirmektir. Yorum yapma ve değerlendirme mahkemenin görevidir” dedi. 

Müvekkilinin yine 10 farklı eyleme katılmakla suçlandığına dikkat çeken Özbek, mahkeme heyetine müvekklinin bu eylemlerden birinden yargılanıp beraat ettiğini hatırlattı. 

Leyla Güven’in başlattığı açlık grevine ilişkin eyleme katıldığını doğrulayan Özbek, ”Hiçbirinde yasa dışı bir söylemi ya da hareketi yoktur” diye konuştu. HDP’li kadın adayların tanıtım toplantısına katılmakla dahi suçlandığına dikkat çeken Özbek, şunları ekledi: “Suçlamaları kabul etmiyoruz. DTK tarafından da davet edilmiş ve etkinliklerine iştirak etmiş olabilir fakat isminin bir listede geçmiş olması suç işlediğini göstermez. Örgüt üyeliği için hiyerarşik bir yapıya dahil olması gerekir. Zaten yaşı itibarıyla böylesi bir yapıya dahil olması mümkün değildir.”

Verdiği cezayı arttırdı

Duruşmaya verilen kısa aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Barış Annesi Makbule Özbek’e “örgüte üyeliği” iddiasıyla 5 yıl hapis cezası verdi. Bu cezada da yarı oranda artırıma giden mahkeme heyeti, Özbek’e toplam 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.