7/24 tek başına!

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • 29 yıldır PKK yasağını uygulayan Almanya, terör yasaları ve uygulamaları ile Türk devletini aratmıyor. 129/b’den yargılanan Kürt aktivist Özgür A. Koblenz Cezaevi’nde ağır tecrit altında. Günde 23 saat tek kişilik hücrede tutuluyor, 1 saatlik havalandırmaya tek başına çıkartılıyor.

BERDAN DOĞAN/FRANKFURT 

Almanya’nın Bremen kentinde Nisan ayının sonunda  tutuklanarak Koblenz Cezaevi’ne gönderilen Özgür A.’nın avukatı Thomas Scherzberg, “Müvekkilime tecrit uygulanıyor. Tutuklanması hukuki değil siyasidir” dedi.

Kürt aktivist Özgür A. Alman Ceza Kanunu 129/b maddesi gereğince 30 Nisan’da ‘terör örgütüne üye’ olduğu iddiasıyla  tutuklanarak Koblenz Cezaevi’ne gönderildi. Davanın görülmesine 9 aya kadar başlayabileceğini ifade eden Scherzberg, “Öncelikle iddianame hazırlanıyor ve Koblenz Eyalet Üst Mahkemesi’ne iletiliyor. Mahkeme bunu 4 haftalık bir süre içerisinde kontrol ediyor. Ardından ilk duruşma başlıyor” dedi. 

‘Kaçar’ iddiası gerçek dışı

Özgür A., Almanya’nın Darmstadt, Berlin, Duisburg, Hamburg kentlerinde Mayıs 2018’dan bu yana ‘PKK üyesi olmak ve faaliyet yürütmekle’ suçlanıyor. Özgür A.’nın sözde “firar tehlikesi” olduğunu iddia edildiğini söyleyen Scherzberg, “Müvekkilim hakkında 5 yıl önce açılan bir soruşturma var. Kendisi de bunu biliyordu eğer isteseydi başka bir ülkeye gidebilirdi. Bu nedenle ‘firar’ iddiasına anlam vermek mümkün değil” dedi. 

Neden 5 yıl beklendi?

Müvekkilinin 5 yıl sonra tutuklanmasının siyasi bir karar olduğunu belirten Scherzberg, “Müvekkilim uzun yıllardır Kürtler için mücadele ediyor, yıllardır aramızda yaşıyor. Ve birdenbire ‘bu insan çok tehlikeliymiş’ deniliyor. Hiçbir gerekçe olmadan 5 yıl sonra ‘bu kişi tehlikelidir’ denilerek tutuklanıyor. Özgür A. büyük tehlike arz ediyorsa neden 5 yıl boyunca beklediniz ” diye sordu. 

Eziyet ediliyor

Müvekkilinin keyfi bir şekilde tutuklandığını dile getiren Scherzberg, “Müvekillim Özgür A. tecrit altında. Günde 23 saat tek kişilik hücrede tutuluyor. Bir saatlik havalandırma izni var ve tek başına çıkartılıyor. Yemeklerde çatal bıçak yerine sadece küçük bir plastik kaşık veriliyor. Tümden izole ediliyor. Hiç kimse ile konuşmasına izni verilmiyor. Müvekkilime eziyet edilmek isteniyor” dedi. Avukat Scherzberg, tecride ve bu eziyete karşı itirazda bulunduğu bilgisini de verdi.

Türkiye’ye mesaj veriliyor

Almanya’nın bu tür tutuklamalarla Türkiye’ye mesaj verdiğini de vurgulayan Avukat Thomas Scherzberg şunları söyledi: “Burada, Türkiye’ye ‘bakın onları takip ediyoruz’ mesajı verilmek isteniyor. Erdoğan NATO üyesi olmak isteyen İsveç ve Finlandiya’ya da ‘onlar PKK’yi kovuşturmuyorlar. Bundan dolayı NATO’ya üye olmalarına karşıyım’ diyerek PKK’yi ‘terörist’ olarak ilan edilmesi gerektiğini söylüyor. Almanya da Türkiye ile dostane ilişkilerini bozmamak için böyle siyasi kararlar veriyor.”

129 a/b nedir?

Almanya’da Kürt siyasetçiler 1980’li yılların sonlarından bu yana 129a (Terörist bir yapılanmaya üye olmak), 129 (kriminal bir yapılanmaya üye olmak) ve 2010’un Ekim ayından bu yana ise 129b (yabancı bir ülkede terörist yapılanmaya üye olmak) maddelerine dayandırılan suçlamalardan dolayı mağduriyet yaşıyor. 2010 yılında Alman Adalet Bakanlığı’nın talimatıyla PKK’nin 129b kapsamına alınmasının ardından Kürtlere yönelik soruşturmalar rahatça ve hiçbir delile dayandırılmadan peş peşe açıldı. 

10 Kürt tutsak 

Alman cezaevlerinde halihazırda Özgür A. ile birlikte 10 Kürt aktivist politik gerekçelerle tutuklu. Bu tutsaklardan Gökmen Ç., Veysel S., Mustafa Ç. ve Kamuran Y.V  davaları sona ererken 2 ila 4 yıl arasında hapis cezasına mahkum edildiler. Mazlum D., Mirza B., Merdan K., Abdullah Ö., Ali E., Özgür A.’nın yargılamaları devam ediyor. Tutuksuz yargılanan Yılmaz A.’ya ise geçtiğimiz günlerde 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.