75 yaşındaki Yıldız çalışmaya mecbur

Kadın Haberleri —

FATMA YILDIZ

FATMA YILDIZ

  • Geçimini sağlamak için el emeği ürünleri, açtığı tezgahında satan Fatma Yıldız, ilerleyen yaşı nedeniyle zorlanıyor. Kazancının yeterli olmadığını dile getiren Yıldız, çalışmaya mecbur olduğunu söyledi.  

AKP-MHP iktidarının derinleşen savaş politikaları Türkiye’de toplumu dar boğazın eşiğine getirdi. Ekonomik kriz yoksulu daha yoksul, zengini ise daha zengin hale getirirken, kriz nedeniyle onlarca iş yeri  kapandı ve işsizlik arttı. Savaş politikaları sonucu artan ekonomik krizden en fazla kadınlar etkilendi. 
Amed’te 3 yıldır geçimini sağlamak için el emeği ürünler satan 75 yaşındaki Fatma Yıldız ilerleyen yaşı nedeniyle çalışmakta zorlandığını ama geçimini sağlamak için çalışmak zorunda olduğunu belirtti.

Kazancını hepsi benim değil
Fatma Yıldız, “İnsanların yaptıkları eşyaları getirip satıyorum. Günde 20-25 lira kazanıyorum” diyerek bazen hiç satış yapamadığını da dile getirdi. Yıldız sattığı ürünlerin sadece kendisine ait olmadığını belirterek, “Ürünler benim olmadığı için kazancın hepsi de benim olmuyor” dedi.

Satış yok
Yalnız yaşadığını ve kimseden herhangi bir yardım da istemediğini sözlerine ekleyen Fatma Yıldız, “Her yerde satmamıza izin vermiyorlar. Zabıtalar başka yerde satış yaptığımızda, yasak olduğunu söyleyip tezgahımızı kaldırıyor” diyerek geçimini sağlamak için girdiği zorlu mücadeleyi anlatıyor: “Biz insanların evlerinin önünde tezgahımızı açıyoruz. Sabah 09.00’da başlayıp akşam 17.00’de eve gidiyoruz. Önceden iş oluyordu ama pandemi başladığından beri satış olmuyor. 3 yıl önce günlük 100 lira kazanabiliyorduk ama şimdi kazanamıyoruz” dedi. Yıldız son olarak yaşadığı ekonomik sıkıntıları da ifade ederek, çalışmaya mecbur olduğunu söyledi.

JINNEWS/AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.