768 hukukçudan kampanya

.

.

  • 768 avukat ve hukukçu, Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüşme talebinin karşılanmasını isteyen bir imza kampanyası başlattı.

 

Türk cezaevlerinde tecride karşı devam eden açlık grevini 37. grup devraldı.

Türk cezaevlerindeki PKK ve PAJK’lı tutsakların, İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 22 yıldır tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin sonlandırılması talebiyle 27 Kasım’da başlattığı süresiz-dönüşümlü açlık grevi eylemi 182. gününde devam ediyor. Eylemi, dün 37. grup devraldı. Aynı amaçla Mexmûr Şehit Aileleri Derneği’nde 161, Yunanistan’ın Lavrio Kampı’nda ise 144 gündür eylem yapılıyor.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Öcalan için imza kampanyası başlattı. Yeni Yaşam gazetesine verdikleri ilan ile kampanyalarını duyuran 768 avukat ve hukukçu, Öcalan’ın bir an önce avukatlarıyla görüşmesinin önünün açılması istendi.  İmza atanların arasında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eşbaşkanı Selahattin Demirteş, İnsan Hakları Derneği Eşbaşkanı Eren Keskin, deneyimli avukat Ercan Kanar, Asrın Hukuk Bürosu avukatları da bulunuyor. Metinde Öcalan’ın 7 Ağustos’tan bu yana avukatlarıyla görüşülmediğine dikkat çekilerek, Öcalan’ın avukatlarıyla görüşme talebi olduğu ve bu talebin karşılanmasının ise hukuk devletinin gereği olduğuna vurgu yapıldı.

Kampanya metninin tamamı şu şekilde: ”Evrensel ve ulusal hukuka göre hapsedilen her kişinin avukata erişim hakkı vardır. Avukat savunma hakkının asli unsuru olduğu gibi cezanın infazında olası kötü muamele uygulamalarına karşı temel güvencelerden biridir. Bu gereklilik ve yasal düzenlemelere rağmen Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesine son 10 yılda yalnızca 5 defa müsaade edilmiştir.7 Ağustos 2019 tarihinden sonra ise avukatlarıyla her türlü teması engellenmektedir. Kendisinin kamuoyuna yansıyan son beyanı ise avukatlarıyla görüşme talebi olmuştur. Bu talebin karşılanması hukuk devletinin gereğidir. Aksi durum Türkiye Cumhuriyeti yasalarına ve taraf olunan uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Hukukun uygulanmasını talep en temel yurttaşlık hak ve görevidir. Kamuoyunun dikkatine saygıyla sunarız.” AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.