8 yıl sonra evimize geldik

Kadın Haberleri —

Wan

Wan

  • Büyük bir mücadeleyle kazandıkları belediyelerine 8 yılın ardından ilk kez adım atan Wanlı anneler, “Bizim meselemiz bir bina iki beton değil, bir irade meselesidir. Artık kendi evimizdeyiz. Şimdi halka hizmet ve kendimiz için çalışma zamanı” dedi.

MEDİNE MAMEDOĞLU/WAN

Yerel seçimlerde büyük bir başarıya imza atarak 14’te 14 yapan Wan halkı, seçimlerin ardından Abdullah Zeydan’a yönelik kumpası da direnişle boşa düşürdü. Memnu haklarının iptal edilmesi ile büyükşehir mazbatasının AKP’li adaya verileceği tartışılan kentte halk günlerce sokakları boş bırakmadı. Polisin müdahale, işkence ve göz altılarına rağmen iktidara geri adım attırdı.

 

 

8 yıl sonra zılgıtlarla

Kararın geri çekilmesinden iki gün sonra mazbatalarını alarak belediye binasına giden Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Abdullah Zeydan ile Neslihan Şedal’a binlerce kişi eşlik etti. Annelerin ve kadınların zılgıtları, “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla 8 yıl sonra belediye binasına girilirken duygusal anlar yaşandı.

Zaferin ardından belediyede polis ve güvenliğe dair tek bir kişi dahi bırakılmazken, kayyumun çalışma yürüttüğü başkanlık odasındaki güvenlik dikkatlerden kaçmadı. Kayyum atamasının ardından ilk defa belediyeye geldiklerini anlatan anneler, yanlarına aldıkları sarı, kırmızı ve yeşil şalı açarak eşbaşkanlarla belediyeye giriş yaptı.

 

Hacer Aşkan

 

 

'Evimizi geri aldık’

Yürüttükleri mücadele sonrası büyük bir kazanım elde ettiklerini ifade eden anneler, “Evimizi geri aldık” dedi. Annelerden Hacer Aşkan yıllar sonra geldikleri belediyede hem duygulu hem de onurlu anlar yaşadıklarını söyledi.

Büyük bir emek ve mücadeleyle kendilerine ait olanı geri aldıklarını anlatan Hacer Aşkan, mahalleden onlarca kadınla bu anı görmek için belediyeye geldiklerini söyledi.

“O gün kayyum haberini aldığımda günlerce uyuyamamıştım. Hiçbirimiz kayyuma bir kez daha tahammül edemezdik. Wan halkından kimse bu hakareti kabul etmedi ve direnerek onları gönderdik. Bugün de belediyeye giriş yaptık. Buradaki herkes bizim insanımız. Bizler evimize geldik. Eve gidince rahat bir uyku çekeceğim. Çünkü artık içim rahat ve huzurluyum. Mücadelemiz ve şehrimizle başımızı dik. Büyük bir mücadele verdik. Onların gücü asla bize yetmeyecek. Aynı mücadele ve ısrarla cezaevlerini de boşaltacağız. Artık haksızlığa sessiz kalmayacağız. Kürt halkı uyandı, onlar da gördü. Direnişten sonra bir daha buraya gelemezler. Bu direniş bütün Kürt halkına örnek olsun. Artık kimse bizi kendi haklarımızla sınamasın.”

 

Ayşe Can

 

Bir irade meselesi

Verilen büyük bedel ve emeklerle bugün belediye binasına girdiklerini belirten Ayşe Can, “Bizim meselemiz bir bina iki beton değil. Bizim meselemiz irade meselesidir. 8 yıldır hiçbir gerekçe yokken belediyelerimize kayyum atandı, eşbaşkanlarımız tutuklandı. Halka ait olan paralar başka yere harcandı. Buranın adını bilmeyen insanlar işe alındı, maaşa bağlandı. Bizim irademiz ve hakkımız üzerinden her şeyi yapmaya çalıştılar. Ama biz artık buna ‘dur’ dedik. Ve bunu yaptığımız için kendimizle gurur duyuyoruz. Bıçak kemiğe dayanmıştı. Artık bu hırsızlığı kimse kabul etmeyecekti. Biz de haklı bir mücadele yürüttük. Bugün burada olduğumuz için de çok mutluyuz. Kendi evimizdeyiz. Artık halka hizmet zamanı, artık kendimiz için çalışma zamanı” dedi.

 

Halime Akar

 

‘Onlar burada bitti’

 “Çalışarak belediyemizi kazandık” diyen Halime Akar ise şunları ekledi: “Çok mutluyuz ilk günler kayyum şimdi de mutluluktan dolayı uyuyamıyoruz. Bir daha asla irademizi onlara vermeyiz. Hepimize serkeftin. Wan halkı çok büyük direndi, kazandı. Halk kayyumu artık kabul etmeyecek. Öyle bir adım atarlarsa yine direnmeye devam edeceğiz. Ölüme kadar direnmeye devam edeceğiz. Artık dönem eski dönem değil. Onlar burada bitti. İstedikleri baskıyı yapsınlar ama insanlar ne ölümden ne de tutuklamadan korkuyor.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.