‘Wan İçin Bir Konut Yardımı Projesine Sen de Katıl’ şiarı ile başlatılan konut projesi ile çetin kış şartlarında çadırlarda yaşam mücadelesi veren Wan halkını sıcak bir yuvaya kavuşturma hedefleniyor.
Kampanya ile ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulunan Heyva Sor a Kürdistanê Başkanı Fahrettin Gülşen, Kürdistan’da kış şartlarının çok çetin geçtiğini bunun için başlattıkları konut projesi kampanyasının mümkün olan en kısa sürede hayata geçirilmesinin önemine dikkat çekti.
Başta Avrupa’daki Kürdistanlılar olmak üzere herkese bir çağrıda bulunan Heyva Sor a Kurdistanê Başkanı, „Bugüne kadar yaptığınız yardımları, Wan ve Erciş’te depremde etkilenen insanlarımıza eksiksiz ulaştırdık. Ancak bölgede yaşanan dondurucu soğuk altında yazlık çadırlarda yaşamak zorunda kalan binlerce insanımız daha var ve bunlar çok zor  günler yaşıyor. Çetin geçen kış nedeniyle depremden etkilenen insanlarımızın neredeyse tamamı gribal salgın, mide ve idrar yolları enfeksiyonuna yakalanarak hastalanmış, bazı çocuklarımız da hayatını kaybetmiştır. Bunun önüne geçilmezse daha üzücü durumlarla karşı karşıya kalabiliriz“ dedi.

Her konutun maliyeti 4500 Euro
Deprem felaketinin hemen ardından çok kısa bir sürede organize olarak tüm Avrupa’da yardım kampanyası başlattıklarını ve gelen bütün yardımları kısmen kışlık çadır olarak, kısmen ise para olarak eksiksiz bir şekilde Wan halkına ulaştırdıklarını belirten Gülşen, devamla şunları ifade etti: „Yaşanan bu acil durumdan dolayı Heyva Sor a Kürdistanê olarak ‘Wan İçin Bir Konut’ şiarı ile yeni bir yardım kampanyasını başlatmış bulunmaktayız. Bu projemizle evsiz ailelerimizi sıcak bir yuvaya kavuşturmayı hedeflemekteyiz. Bunun için her konut için 4500 Euro yardım gerekmektedir ve bunu da geciktirmeden mümkün olan en kısa sürede  gerçekleştirmeliyiz. Avrupa’da yaşayan halkımızı bu yardım kampanyasına katılmaya, Wan’da yaşanan bu acıyı ortaklaşarak hafifletmeye çağırıyoruz.“

Yardımlar AKP yandaşlarına gitti
Depremden hemen sonra yardımları kabul etmeyen daha sonra toplandığı söylenen 200 milyonun üzerindeki yardımın sadece 17 milyonunun deprem bölgesine aktarıldığını kaydeden Gülşen, „AKP Hükümeti yapılan yardımları ırkçı, faşizan  bir tutumla kendi yandaşları ve kendisine oy veren insanlara dağıtmak gibi insani olmayan yaklaşımlar içine girmiştir. Devlet burada bölücü davranmıştır“ dedi.

Kendi yaralarımızı kendimiz saracağız
Kürt halkının yaralarını kendinin saracağını, bir yardım kuruluşu olarak bu temelde düşünüp hareket ettiklerini belirten Gülşen „Biz Heyva Sor a Kürdistanê olarak Wan Belediyesi’nin kurduğu deprem kriz masası ile hemen hemen her gün ilişki içindeyiz. Bu kriz masası depremzede halkımızın en acil ihtiyaçlarını tespit edip bize bildiriyorlar, biz de o ihtiyaçlar doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz“ şeklinde konuştu. 

Bu anlamda Heyva Sor a Kürdistanê dışında yardım kampanyası düzenleyen bazı inisiyatif ve gruplara da seslenen Gülşen, bu inisiyatiflerin, grupların çabalarına saygı duyduklarını ancak yapılacak yardımların Heryva Sor üzerinden gerçekleştirlmesinin daha doğru olduğunu vurguladı. ‘Wan İçin Bir Konut’ kampanyası çerçevesinde 1 ay içerisinde en az 500 aileyi sıcak bir konuta kavuşturmayı hedeflediklerini belirten Gülşen‚ „Konut projesi çerçevesinde Avrupa’daki firmalarla anlaşmalarımız tamamlandı. Wan Belediyesi’nin bize sunacağı yerlerde her bir tanesi 22 metrekare omak üzere içinde en az sıcak banyo ve tuvalet sistemleri olan kontine şekilde evler inşa ettireceklerini“ söyledi.


MURAT ALPAVUT/BONN