89 yaşındaki anneye hapis

Dilşah Özgen(89)

Dilşah Özgen(89)

  • Oğlunun da gömülü bulunduğu mezarlığa hayır işlemek için konteyner koyan 89 yaşındaki Barış Anneleri Meclisi Üyesi Dilşah Özgen ile konteyneri montajlayan, yükleyen ve nakleden 7 kişiye “Örgüte yardım etmek”ten 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi.

Amed Barış Anneleri Meclisi Üyesi Dilşah Özgen'in (89) de aralarında bulunduğu 9 kişi hakkında açılan konteyner davası, hapis cezasıyla sonuçlandı.

Êlih’in Sason ilçesinde 1999’da yaşanan bir çatışmada şehit düşen oğlu Ferdi Özgen'in gömülü bulunduğu Amed’in Licê ilçesi Sîsê (Yolçatı) köyündeki mezarlığa, gelenlerin dinlenmeleri, abdest alıp namaz kılabilmeleri için dört adet konteyner alan Dilşah Özgen ile konteynerleri satan, nakleden ve montajını yapan E.K., H.K., H.S., İ.E., K.D., N.E., M.Y., E.A. hakkında “Örgüte üye olmak" ve “Örgüte yardım etmek" suçlamasıyla 2016'da açılan dava, 8 yıl sonra sonuçlandı. Davanın karar duruşması Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Savcı ceza istemini tekrarladı

Tutuksuz yargılananların katılmadığı duruşmada avukatları hazır bulundu. Önceki celsede mahkemeye sunduğu mütalaasında hepsinin “Örgüte yardım etmek" suçundan cezalandırılmasını isteyen iddia makamı, mütalaasını tekrarladı. 

Mütalaaya karşı savunma yapan Barış Annesi Dilşah Özgen'in avukatı Ferhat Kılıç, müvekkilinin oğlunun kabrinin de bulunduğu mezarlığa gelenlerin namaz kılması, dinlenmesi için konteyner aldığını belirterek beraatını istedi. Konteynerleri satan, nakleden ve montajını yapan diğer sanıkların avukatları ise, müvekkillerinin konteynerleri kimin aldığı ve ne amaçla kullanılacağını bilmelerinin mümkün olmadığını ifade ederek, beraat talebinde bulundu.

Hapis cezaları verildi

Mahkeme, konteyner üretici firması E.A. ve çırağı İ.E. hakkında beraat karar verirken, Özgen ve diğerleri hakkında “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezaları verdi. Mahkeme, hükümle birlikte sanıklar hakkında uygulanan tüm adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına karar verdi. 

Eşi ve iki çocuğunu yitirdi

Mezarlığına gönderilen konteynerlerle ilgi yürütülen soruşturma kapsamında 6 çocuk annesi Dilşah Özgen, 12 Ağustos 2016'da gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemede, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Özgen'in oğlu Mefahir Özgen, 1992’de İstanbul'da polisler tarafından yaralı olarak yakalandı. Narkoz verilmeden ameliyat edilen Özgen, üç ay sonra şehit düştü.

Özgen'in eşi Fikri Özgen ise 27 Şubat 1997'de Çankırı Cezaevi’ndeki oğlunu ziyaretten Amed’e dönerken kaçırılarak kaybedildi. Ailesinin bütün girişimlerine rağmen bir daha kendisinden haber alınamadı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Özgen'in zorla kaybettirilmesiyle ilgili ailenin açtığı davada Türkiye'ye tazminata mahkum etti. 

Ailenin diğer çocuğu Ferdi Özgen ise 1999’da Êlih’in Sason ilçesinde yaşanan bir çatışmada şehadete ulaştı. Anne Dilşah Özgen'in hayır işlemek için oğlunun gömüldüğü mezarlığa yerleştirdiği konteynerler, 2016’nın son baharında Türk devlet güçleri tarafından patlayıcılarla havaya uçurulmuş, mezarlık tahrip edilmiş, mezarlığına giden yollara ise hendekler kazılmıştı. AMED

 

* * *

15 siyasetçiye ‘üyelik’ cezası

Mêrdîn’de 2014’ten beri devam eden ‘KCK Davası’nda aralarında eski milletvekili Gülser Yıldırım’ın da olduğu 15 Kürt siyasetçi hakkında “Örgüt üyeliği” iddiasıyla 6 yıl 3 ay ile 7 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezaları verildi.

 Mêrdîn’de Kürt siyasetçilerden Nazım Kök, Davut Bozan, İpek Güneş, Ayşe Bozan, Ziver Gümüş, İsa Durç, Lokman Ekenek, Abdulkadir Aktaş, Erdal Irmak, Davut Şahin, Musa Alkan, Sedat Dağ, Mesut Amak, eski milletvekili Gülser Yıldırım ve Genco Akman hakkında açılan davanın karar duruşması görüldü. Kent Meclislerinin kurulmasına ilişkin açılan davanın Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında avukatlar hazır bulunurken, Kürt siyasetçiler ise duruşmaya katılmadı.

Mahkeme savcılıktan mütalaasını açıklamasını istedi. Savcı, siyasetçilerin Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) tüzüğü kapsamında oluşturulduğunu belirttiği Kent Meclisleri için “Kent Meclisine ilişkin tüzük ve tüzük çalışmalarının birbiri ile bağlantısı olmayan birçok soruşturmada ve birçok ilde aynı nitelikte ve aynı kalemden çıkmış şekilde tespit edildiğini” ileri sürdü. Savcı, devamında “Kent Meclisi içerisinde anlatılan şekilde sürekli, çeşitli ve yoğun faaliyette bulunma fiillerinin ancak bir örgütsel yapı içerisindeki hiyerarşi ve bağlılık ile olabileceğinin açık olduğu, bu şekilde Kent Meclisi yapılanmasında bulunan kişilerin fiillerinin örgütün amacını gerçekleştirme noktasında TCK'nın 314/2 maddesinde düzenlenen Örgüt Üyeliği suçu ile örtüştüğünün anlaşıldığı” ifadelerine yer verdi. Savcılık siyasetçilerin bu kapsamda cezalandırılmasını istedi.

Avukatların savunmalarının ardından kararını açıklayan mahkeme, 15 siyasetçiye “Örgüt üyeliği” iddiasıyla hapis cezası verdi. Mahkeme tarafından Lokman Ekenek’e 7 yıl 6 ay, Davut Şahin’e 7 yıl 6 ay, Nazım Kök’e 7 yıl 6 ay, Ziver Gümüş 7 yıl 6 ay, Davut Bozan 7 yıl 6 ay, İpek Güneş’e 7 yıl 6 ay, Ayşe Bozan’a 7 yıl 6 ay, Musa Alkan’a 6 yıl 10 ay 15 gün, İsa Durç’a 6 yıl 10 ay 15 gün, Genco Akman 6 yıl 3 ay, Sedat Dağ’a 6 yıl 3 ay, Gülser Yıldırım’a 6 yıl 3 ay, Mesut Amak’a 6 yıl 3 ay, Abdulkadir Aktaş’a 6 yıl 3 ay ve Erdal Irmak’a 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. MARDİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.