Gerilla zapt edilemez

  • YJA Star Merkez Karargah komutanlarından Şerda Mazlum Gabar, Türk devletinin Kürt karşıtı ittifakı büyüterek, yayılmacılığı önünde engel gördüğü PKK'ye karşı savaşı ve işgali yaymak istediğini söyledi.
  • Türk devletinin, gerillanın inancı, bağlılığı, savaştaki performansı, taktik üstünlüğü, yaratıcılığı karşısında kazanma imkanı olmadığını belirten Komutan Şerda Mazlum Gabar, "Kurdistan'da gerilla zapt edilemez" dedi. 

Irak'ın "PKK’yi terör örgütü olarak görmüyorum ama yasa dışı örgüttür" demiş olmasının Türk tarafında yarattığı sevince işaret eden YJA Star Merkez Karargah komutanlarından Şerda Mazlum Gabar, şunun altını çizdi: "PKK, ne Irak yasalarına, ne Türk yasalarına ne de Amerika yasalarına göredir. PKK, egemen sistemin yasalarına göre değildir. PKK'nin uyduğu tek bir yasa vardır o da özgürlük yasalarıdır."

YJA Star Merkez Karargah komutanlarından Şerda Mazlum Gabar, Medya Haber TV'nin sorularını yanıtladı. Komutan Şerda Mazlum Gabar'ın açıklamalarından bazı bölümler şöyle:  Kurdistan'da çok çetin ve sert bir savaş yaşanıyor. Savaşın daha da fazla yaygınlaşması ve tüm Kurdistan'ı kapsaması gibi bir durum da olabilir. Her defasında bu yıl bitireceğiz, önümüzdeki yıl bitireceğiz, diyorlar. Şimdi de bu yaz bitireceğiz, diyorlar. Bu yaza iki ay kaldı. Alışılagelmedik yöntemler uygulayacağız, diyorlar. Gerilla, 2020'den 2024'e kadar yürüttüğü savaşta şunu gösterdi; Kurdistan'da gerillacılık öldürülemez ve gerilla zapt edilemez. Gerilla kaybetmedi, kaybedenin Türk devleti olduğu görülüyor.

Kazanma imkanı yok

Türk devleti zaten birçok iş birlikçi, ihanetçi gücü, KDP’yi yanına çekti, her türlü yasaklı silahı kullandı. Taktik nükleerden tutalım kimyasal silahların çeşit çeşit gazlarına kadar. Bolu'dan, Kayseri'den, Foça'dan her yerden tugayları getirdiler. Bir komutan başarısız olunca görevden alıp diğerini getirdiler. Zap’tan kimler geldi, kimler geçti. En son birini daha getirdiler, onun da ömrü az kaldı. Kimi getirseler de ne yapsalar da Kurdistan Özgürlük Gerillasının inancı, bağlılığı, savaştaki performansı, taktik üstünlüğü, yaratıcılığı karşısında kazanma imkanları yok.

Misak-ı Milli hayalleri

Türk devleti, şu an yoğun bir diplomasi yürütüyor. Zaten Hewlêr ve Bağdat'a sürekli gidip geliyorlar. PKK'yi tasfiye edip Misak-ı Milli sınırlarını tamamlamak istiyorlar. Doğru; PKK onların önünde büyük bir engel olarak duruyor. O yüzden PKK'yi tasfiye etmeleri lazım. İşgali daha fazla yaygınlaştırmak; Arap halkını, Arap topraklarını da sömürgeleştirmek istiyorlar. Bir Kürt karşıtı ittifak çabaları var. Irak'ı kendilerine eklemlemek, İran'ı etkisizleştirmek yine Suriye'yi de bu ittifakın içerisine katarak sömürgecilik amaçlarını gerçekleştirmek istiyorlar.

PKK'nin kendi yasaları var

Irak, ben PKK’yi terör örgütü olarak görmüyorum ama yasa dışı örgüttür, demişti. Türk medyası büyük bir zafer gibi sundu. Şöyle bir gerçeklik var; zaten biz hiçbir zaman yasalara göre olan bir örgüt olmadık. PKK, her zaman yasa dışı bir örgüttü. Ne Irak yasalarına, ne Türklerin yasalarına ne de Amerika yasalarına göredir. PKK, egemen sistemin yasalarına göre değildir. PKK'nin uyduğu tek bir yasa vardır o da özgürlük yasalarıdır.

Kararlılığımız kesindir

Kurdistan'da işgalcilere geçit vermeyeceğiz. Kurdistan faşizme mezar olacak. Bu konuda kararlılığımız kesindir. Gerilla, yer altında tünelde savaşıyor, yeryüzünde arazide savaşıyor, coğrafyayı kullanıyor ama aynı zamanda gökyüzünde de savaşıyor. Mesela dört yıldır aynı tünelde olan arkadaşlar var. Hiç yılmadan, hiç değişmeden bu arkadaşlar mücadele yürütüyor. Bu gücü ve iradeyi veren, Kürt halkına, özgürlüğe ve Önderliğe olan bağlılıktır. O yüzden de Kurdistan'ın özgürlük gerillası yenilmezdir. Gerilla, artık her yönüyle her yerde, her mevsimde savaşabilecek düzeye geldi. 2024 yılı öyle kolay geçmeyecek. AKP-MHP faşizminin de bu savaşta yenilgisi tümden onun çözülüşünü getirecek. Onlar bunun da farkındalar. O yüzden de savaşı her yere yaymayı göze almışlar.

Kürt kadınını onurlandırıyor

21. yüzyılın savaş karakterinde değişen yanlar var. Daha çok akılda incelikle, ustalıkla, duyguda derinlikle geliştirilecek bir savaş dönemine girdik. Kadın arkadaşlarda da yaşamın ayrıntılarına daha fazla yoğunlaşma, incelikleri daha fazla yakalayabilme, hedefe daha fazla kilitlenme gelişiyor. Bu da savaştaki performansı daha fazla arttırabiliyor. Savaşta uzmanlaşmanın, teknik hakimiyetin gelişmesi, taktiğin tekniğe dayalı olarak geliştirilmesi kadın arkadaşların hem tünel savaşlarında, hem arazi savaşlarında hem de teknik anlamda yürüttüğümüz savaşta daha etkili katılımına yol açtı. YJA Star'ın komuta tarzında da değişimler oldu. Daha iddialı, daha fazla riski göze alan, tarihsel sorumluluklarının bilincinde ve farkında olan bir katılım gerçeği açığa çıktı. YJA Star komutası, 'biz bu savaşı soykırıma karşı yürütüyoruz' bilinciyle bir katılım sağlıyor. Kürt kadınını onurlandırın bir katılımdır. HABER MERKEZİ

 

* * *

Gulçiya Kurdistan aşığıydı

YJA Star Merkez Karargah komutanlarından Şerda Mazlum Gabar, aynı programda 29 Nisan 2019'da şehit düşen Komutan Gulçiya Gabar'ı da anarak anlattı. Bazı bölümleri şöyle: Heval Gulçiya, kadın ordulaşmasının bütün süreçlerine tanıklık eden arkadaşlardan biriydi. Küçük yaşlarda partiye katılmış, Mardin Midyatlı bir Asuridir. Yurtsever değerlerle büyümüştü, toprağına bağlılığı çok güçlüydü. Kurdistan'ın dağlarını, ağaçlarını, ormanlarını, sularını, ırmaklarını, her karışını, her yerini çok seviyordu. Dağları sığdıracak kadar büyük bir yüreği vardı. Bu yüzden ismini Gulçiya koymuştu, yani dağların gülü.

Heval Gulçiya kapsayıcıydı. Çok sadeydi. Yalan, dolan ya da biçimsellik yoktu. Ona bakınca şunu görüyordum; bu çağa göre değil, bu zamana göre değil. Sistemin kirlerine bulaşmamıştı. Kendisini anlatmayı sevmezdi. Okumayı, yazmayı çok seviyordu. Bazen gece yarılarına, bazen sabaha kadar okurdu. Kitaplara çevrilebilecek, romana çevrilebilecek 4-5 tane günlüğü var bildiğim kadarıyla.

İnanç kadar ideolojik katılıma da önem veriyordu. Özgür ruhluydu. Kendine has düşünceleri, yaşam tarzı, üslubu vardı. Hümanist ve empati kurabilendi. Düşmana kini ve öfkesi ise çok büyüktü; üzerine giderken korkusuzdu. Çok cesaretliydi, zaten savaşın içerisinde şekillenmiş, pişmişti. Mesela 1995'te 15 gün arkadaşlardan kopuyor. Arkadaşlar önce şehit ilan edip tören yapıyorlar. Günlerce arazide tek başına düşmanın içerisinde kalıyor. Yaralı haliyle arkadaşlara ulaşıyor ve öz eleştirisini veriyor.

Sınırları aşan bir kadın arkadaştı. PAJK merkezind, HPG Komuta Konseyi'nde, YJA Star Komuta Konseyi'nde yer alıyordu. Şehit düştüğünde Merkez Karargah Komutanlığı görevindeydi. Konuşması büyülüydü, yaşamı büyülüydü. Yaşayarak özgür kadın nasıl olur, özgür kadın komutanlaşma nasıl olur, bunu gösterdi.

Düşmanın onlarca pususundan kurtulmuştu, onlarca eyleme katılmıştı, birçok zorlu süreçleri aşıp bu günlere kadar gelmişti. Kendisini emekle yaratan, alın teriyle oluşturandı. Onun gibi bir arkadaşı şehit vermek bizim açımızdan zordu. Yaşamı gerçekten romanlara konu olabilecek bir arkadaştır. Ordulaşmamız açısından Heval Adil neyse kadın ordulaşmamız açısından da Heval Gulçiya odur.

 

* * *

Narvîn törenle uğurlandı

Fırat Kantonu'nda 22 Nisan'da meydana gelen kazada şehit düşen YPJ savaşçısı Narvîn Hogir'ın (Dîlan Derwêş) cenazesi önceki gün Qamişlo halkı tarafından Şehit Delîl Saroxan Şehitliği’nde düzenlenen törenle uğurlandı.

Törende konuşan Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Mihemed Emîn Îbrahîm, "Şehit Narvîn’in şahsında Qereçox ve tüm özgürlük şehitlerimizi saygıyla anıyoruz ve fedakârlıklarının asla boşa gitmeyeceğini haykırıyoruz” dedi.

Kongra Star'dan Yasmîn Îsa da şehit Narvîn Hogir’n ailesi ve yoldaşlarına başsağlığı dileyerek "Kuzey ve Doğu Suriye’deki Kürt, Arap ve Süryani kadınları olarak şehitlerimizin takipçisiyiz” diye konuştu.

Kürdistan Özgürlük Hareketi’ne ve bölge halklarına yönelik saldırı, komplo ve anlaşmalara değinen Qamişlo Askeri Meclisi komutanlarından Nezîr Sofî ise "Daha önceki plan ve komplolar gibi bu saldırı, komplo ve planlar da bölgedeki bileşenler ve gençlerinin direnişiyle boşa çıkarılacaktır" dedi. Sofî, şehitlerin hayallerini gerçekleştirene kadar onların takipçisi olacaklarına ve devrimin kazanımlarını savunacaklarına dair verdikleri sözü yineledi. Tören, "Şehîd namirin" sloganıyla sona erdi.

YPJ savaşçısı Narvîn Hogir için Qamişlo’nun Hilko Mahallesi'nde taziye kuruldu. Qamişlo halkı, Şehit Aileleri Meclisi, sivil ve askeri kurum üyeleri, şehidin ailesine başsağlığı diledi.

 

* * *

Gabar ve Cûdî’ye girişler yasaklandı

Türk devleti, Gabar ve Cûdî Dağı bölgelerini 15 gün “Özel Güvenlik Bölgesi” ilan ederek yasakladı.

Son haftalarda çok sayıda bölge keyfi ve sistematik bir şekilde yasaklanıyor. Şırnak Valiliğinin açıklamasına göre; Şirnex merkez ile Basa (Güçlükonak) ilçesi kırsalında bulunan Gabar Dağı ile Şirnex merkez, Silopiya (Silopi) ve Cizîr (Cizre) ilçeleri sınırlarında bulunan Cûdî Dağı, 15 günlüğüne “Geçici Özel Güvenlik Bölgesi” ilan edildi. Açıklamada, 25 Nisan ile 9 Mayıs tarihleri arasında her iki bölgeye girişlerin yasaklandığı duyuruldu. Valilik, 9 Nisan’da da aynı bölgeleri 10-24 Nisan tarihleri arasında yasak ilan etmişti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.