İtalya’da faşizmden kurtuluş gününde, direnişi ve mücadelesine destek için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a vatandaşlık verildi. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a Palagonia Belediyesi tarafından vatandaşlık belge ve madalyası verildi. Placido Rizzotto Salonu’nda yapılan törene Palagonia Belediye Başkanı Valerio Marletta, belediye meclis üyeleri, Garibaldi Tugayı’nda savaşmış Partizan Nicolo’di Salvo, Arcivik Derneği Başkanı Maria Giovanna Sipala, KNK İtalya Temsilcisi Özlem Tanrıkulu ile Ponte okulunun öğrenci ve öğretmenleri katıldı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Mussolini faşizmine karşı savaşmış 92 yaşındaki Partizan Nicolo’di Salvo, törende yaptığı konuşmada, Kürtlerin Türk faşizmine verdi mücadeleyle İtalyan antifaşistlerin Mussolini’ye verdiği mücadelenin aynı olduğunu vurguladı. 


Direnişimiz Kürtlerle paralel

“Bizlerin direnişi ile Kürtlerin direnişleri pareleldir” diyen Salvo şöyle konuştu: “Aynı amaçlar uğruna mücadele veriliyor. Bizler gerilla olduğumuz için, silahlı bir mücadele verdiğimiz için kendimizle gurur duyuyoruz. Bizler, her zaman tarihi yazanlar olduk ve bunu yazmaya devam edeceğiz. Burada bulunan bütün gençler ve çocuklar, tarihinizi sakın unutmayın. Faşizme karşı direnişi unutmayın ve buna göre kendinize bir perspektifi çizip direnişte yer alın.” 


Tek başına direniyor 

25 Nisan faşizmden kurtuluş gününün önemine vurgu yapan Salvo, “Bu gün vesilesiyle biz de direnişçi ve halk lideri olan Abdullah Öcalan’a bu vatandaşlığı vermek istedik. O tek başına, bir adada tecride karşı direniyor. Bu tecrit derhal kaldırılmalı. Apo’nun verdiği bu mücadele bizler için bir örnektir. Aynı şekilde Kürt halkının bu yaşadıkları ve verdikleri mücadelede bizlere uzak değil. Onları ve yaşadıklarını çok iyi anlıyor ve dayanışmayı büyütmeye çağırıyorum.”


Tecridi dayanışmayla kıracağız

Törene Kürtleri temsilen katılan KNK İtalya Temsilcisi Özlem Tanrıkulu, “Palagonia halkına ve belediyesine çok teşekkür ediyorum. Umarım bunun haberini Sayın Öcalan’a ulaştırabiliriz. Tecrit olması nedeniyle Türkiye ciddi bir şekilde savaşa sürüklenmekte. Barış ancak ona uygulanan tecridin kaldırılmasıyla çözülebilir. Bu anlamda verilen bu vatandaşlık ve dayanışma çok önemlidir. Dayanışmayı büyüterek Öcalan’a uygulanan tecriti mutlaka kıracağız” diye konuştu. 

Törende Arcivik Derneği Başkanı Maria Giovanna ve Palagonia Belediye Başkanı Valerio Marletta da kısa bir konuşma yaparak katılan herkese teşekkür etti. 

Konuşmaların ardından Öcalan için hazırlanan vatandaşlık belgesi ve madalyası KNK Temsilcisi Tanrıkulu’na teslim edildi. 

İtalya’da Palagonia, Napoli ve Palermo’dan sonra Öcalan’a vatandaşlık veren üçüncü belediye.


Y.ÖZGÜR POLİTİKA / PALAGONİA