ABD bir süre daha Suriye’de

Dünya Haberleri —

ABD askerleri Suriye'de/ foto:AFP

ABD askerleri Suriye'de/ foto:AFP

  • Suriye'nin birkaç hafta içinde yeni bir iç savaşa sürüklenebileceğini söyleyen ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, askerlerinin DAİŞ tehlikesine karşı bir süre daha Suriye’de kalacağını belirtti. Rubio, “Kürtlerin Suriye hükümetinin ve güvenlik güçlerinin daha geniş bir parçası olması için” çalıştıklarını kaydetti.

ABD Başkanı Donald Trump-Suriye Geçici Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara görüşmesi ve ABD’nin Suriye üzerindeki yaptırımları kaldırmaya karar vermesinin yankıları sürerken, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’dan dikkat çekici bir açıklama geldi. Temsilciler Meclisine Suriye’ye ilişkin bilgi veren Rubio, Suriye'nin birkaç hafta içinde yeni bir iç savaşa sürüklenebileceği ya da tamamen çökebileceğini söyledi.

Geçtiğimiz hafta Başkan Trump'ın Orta Doğu gezisi sırasında Suriye üst düzey yetkilileriyle bir araya gelen Rubio, Trump'ın yaptırımları 180 gün süreyle askıya almaya karar vermesinin ana nedeninin yeni Şam hükümetinin geleceğinden duyulan korkular olduğunu belirtti.

Rubio, Senato Dış İlişkiler Komitesine, "Açıkçası, karşı karşıya olduğu zorluklar göz önüne alındığında geçici yönetimin, birkaç hafta içinde potansiyel bir çöküşün ve muazzam boyutlarda tastamam bir iç savaşın, temelde ülkenin bölünmesinin eşiğinde olduğunu değerlendiriyoruz" dedi.

Yeni yönetimde yer alanların çete üyesi olmasına işaret eden Rubio, "Kötü haber şu ki, geçiş yönetiminde yer alan şahsiyetler FBI'daki sicil denetimini geçemediler. Öte yandan, onlarla etkileşime girmek işe yarayabilirdi de yaramayabilirdi de. Ancak onlarla etkileşime girmezsek, işe yaramayacağı garantiydi” şeklinde konuştu.

DAİŞ yeninden canlanacak

Suriye’nin DAİŞ ve diğer cihatçı çete grupları için bir oyun alanı haline geldiğini ifade eden Rubio, Suriye’nin tekrar çökmesi durumunda DAİŞ’in canlanabileceği uyarısını yaptı. ABD'nin bu tehlikeyi önlemek için bir süre daha Suriye'de asker bulunduracağını ekledi.

Askerlerimiz Suriye’de kalacak

Dışişleri Bakanı Rubio, Suriye'deki Türk varlığından İsrail'in duyduğu endişeyle ilgili olarak bundan sonraki süreçte Suriye'deki geçici hükümetin yabancı askeri üslere izin verip vermeyeceklerine dair bir karar alması gerekeceğini vurguladı. Rubio ayrıca ABD'nin, "Kürtlerin Suriye hükümetinin ve güvenlik güçlerinin daha geniş bir parçası olması için çalıştıklarını" kaydetti.

AB de yaptırımları kaldırdı

ABD’nin ardından Avrupa Birliği (AB) de Suriye'ye uyguladığı tüm ekonomik yaptırımları kaldırma kararı aldı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Brüksel'de düzenlenen AB dışişleri bakanları toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, "Bugün, Suriye'ye yönelik ekonomik yaptırımlarımızı kaldırma kararı aldık. Suriye halkına yeni, kapsayıcı ve barışçıl bir Suriye'nin yeniden inşasında yardımcı olmak istiyoruz” dedi.

Suriye Geçici Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, kararın ardından yaptığı açıklamada, "Bugün Suriye halkı ülkesinin yeniden inşasında çok önemli ve tarihî bir fırsat yakalamıştı. Suriye'de yatırım yapmak isteyen, Suriye ile iş birliği yapmak isteyen herkese kapılarımız açık” dedi.

Koordinasyon mekanizmaları genişletilecek

Öte yandan Salı günü Washington’da yapılan Türkiye-ABD Suriye Çalışma Grubu toplantısının ardından ortak açıklama yapıldı. Açıklamada her iki heyetin de “istikrarlı, kendisiyle ve çevresiyle barışık ve yerinden edilmiş milyonlarca Suriyelinin evlerine dönmesine imkân tanıyacak bir Suriye vizyonunu” paylaştıklarını belirtildi.

İki NATO müttefikinin Suriye'nin toprak bütünlüğüne bağlılıkları vurgulandı ve koordinasyon mekanizmalarının genişletilmesine yönelik planların ana hatları çizildi. ŞAM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.