ABD'de ara seçimler yapılıyor

Dünya Haberleri —

.

.

  • ABD’de bu gün 435 üyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı ve 100 üyeli Senato'nun da 35 üyesi için seçim yapılıyor. 

Seçim öncesi aritmetiğine göre ABD Temsilciler Meclisi'nde Demokratların 222, Cumhuriyetçilerin 212 sandalyesi bulunuyor. Senato'da ise Demokratların 48, Cumhuriyetçilerin 50 sandalyesi var ancak bağımsız 2 üye de oylamalarda Demokratları destekliyor ve eşitlik durumunda Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in oyu belirleyici olduğundan Demokratlar Senato'da da çoğunluğa sahip görülüyor.
Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın tekrar başkanlık yarışına girme kararını etkileyecek olan seçimler, ABD siyaseti ve Joe Biden’ın başkanlığı üzerinde önemli bir etkiye sahip olacak. Seçimin bir diğer önemli noktası ise Amerikan siyasetinde belirleyici olan valilerin de bu seçimle belirlenecek olması.

Önemli gündem kürtaj
Amerikalıların yıl içerisinde tartıştıkları konuların başında gelen kürtaj hakkı, seçmen eğiliminide etkiliyor. Gebeliğin yasal olarak sonlandırılması hakkı ABD Yüksek Mahkemesinin, 1973'ten bu yana kürtajı yasal hale getiren Roe vs Wade (Wade'e karşı Roe) kararını iptal edilmesi ile siyasetin de başlıca gündemi oldu. 
Karar, ABD genelindeki milyonlarca kadının kürtaj olma hakkını etkiledi. Demokratlar seçilmeleri halinde kadınların kürtaj olma hakkını garantiye alacaklarını vaat ediyor.
Cumhuriyetçiler ise hamileliğin 15. haftasından sonra kürtaj olmayı yasaklayan ulusal bir karar almayı öngörüyor. Pennsylvania, Wisconsin ve Michigan eyaletlerinde vali seçimleri kürtaj hakkının daha da kısıtlanmasına yol açabilir.

Başkanlık seçimlerini etkileyecek
Kamuoyu yoklamaları yükselen enflasyon ve ekonomi ile ilgili verilerin olumsuzluğu sonucu Biden’a bir yıldır desteğin düştüğünü gösteriyor. Amerika’da ara seçimler seçilen başkanın ilk iki yılının bir değerlendirmesi niteliğinde.
Kongre’deki az farklı üstünlüklerine rağmen Biden ilk iki yılında iklim değişikliği, silah kontrolü, altyapı yatırımı ve çocuk yoksulluğuna ilişkin yasaları devreye sokmaya çalıştı.
Eğer Kongre’nin iki kanadından biri Cumhuriyetçilere geçerse bu taslakların yasalaşmasında bir tıkanıklık yaşanabilir. Demokratların kötü bir sonuçla seçimi tamamlaması, Biden’ın 2024 seçimlerinde aday olmamasına yol açabilir.
2024’de tekrar aday olmayı planlayan Trump’ın da adaylığı bu seçimin sonucuna göre şekillenecek. WASHİNGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.